Odnedavno na mrezi za skidanje,jedno jednostavno ali i genijalno rijesenje…inace prvi realese
Anonym.OS LiveCD, bazira na OpenBSD 3.8 Distribuciji i ima za cilj da sacuva privatnost na najvecem mogucem nivou.
I sto je najveca fola (ovaj dio mi se pogotovo svidio i da se modifikovati i dalje)Operativni Sistem je tako modifikovan ne samo prepoznavanje putem Browsera nego i sam digitalni otisak “prsta” (network-stack,itd) da se izdaje kao Windows XP SP1.
Komunkacija je encrypted (sifrirana) a Surfa tj povezuje se putem TORa.
Prilicno dobar izbor Paketa donosi sa sobom i relativno brzo se shvati koncept Distribucije iako je mozda za pocetnike prije upotrebe za preporuciti Dokumentacija i HOWTOs sa stranice sa koje se naravno moze skinuti i sam ISO-image koji je oko 575MB
Tor je “ALAT” koji koriste mnoge Organizacije i ljudi za sigurnu i “nemogucu za locirati” konekciju,(naravno jos jedan Anonimni Proxy,ne samo…),putem istog moguce je Surfanje,IRC,SSH,Instanmessaging i koristenje drugih TPC baziranih Aplikacija.
Pritom sve konekcije povezane po rasprostasenom Networku Onion-Ruterima,pritom konekcija je encrypted (sifrirana).
Koristenje Tora kao i instalacija vrlo jednostavna kao i podesavanje raznobrojnih parametara ,iako BRZINA je Hmm,…recimo da je nesto sporija,ali i na tome se radi,u svakom slucaju brzi je od mnogih njemu slicnih
based on OpenBSD<< dovoljno govori samo za sebe da je to SPECIJALKA … ovaj put javno dostupna ali i prilično upitno ANONIMNA…Da nema ipak neki TRACK ka nekom iz KAOS tima…? barem u formi statistike koristenja
Ako neko zna sta je CARNIVORA i slični e-? TRACKING sistemi, koji se često i mimo zagarantovanih ustavnih prava koriste ko zna gdje sve…jasno je da ANONYMOUS postaje jako upitan status. Pa recimo da je sad aktuelno jedno javno izlaganje / saslušanje po sličnom pitanju u USA…
Za one koje realno interesuje OpenBSD, koji po svojoj politici i filozofiji ne publikuje javne ISOs…dnevno azurni neoficijalni snapshot-ovi su dostupni sa ftp://ftp.zedz.net/pub/OpenBSD.snapshot/
Zasto “upitno ANONIMNA”,koncept Funkcije TORA kao i Privoxy je jasan po sebi sasvim dovoljno, sto se kako iz dokumentacije tako i samog “Iznornog KODA” moze vidjeti i analizirati,sem toga projekat potice jos iz kraja 2003 i sasvim je dovoljno analiziran do sad. :idea:
Tracknig nije moguc jer se neradi o Centralizovanoj mrezi sam jednim HOPOM,vec kruznoj,sem toga ako se koristi u Server Modusu potencijalni Napadac nemoze ocjeniti dali se radi o tvom ili korisnickom trafiku.
a. Radi se o ne samom OpenBSD vec na istom baziranoj Distribuciji koja je jako modifizirana .
b. OpenBSD baziranih distribucija ima vise :MirorOS,HuntBSD itd…
c. Sam OpenBSD je nekada bazirao na NetBSD,a isti na 386BSD tako da ne kuzim smisao rijeci SPECIJALKA.
Ponovo Neradi se o OpenBSD samom vec o modifiziranoj distribuciji u formatu Live-CD koja nije namjenjena za ucenje OpenBSD vec sigurnu i anonimnu izmjenu Informacija.
Bilo kako bilo Projekat je odlican i super implementiran,a zaista i nudi visoki nivo Anonimnosti…
http://openbsd.sabotage.org/
u samom zaglavlju spominje javno ne-dostupne originalne ISOs za download .
A specijalka u smislu PURE GOLD genuine Unix distribucije koja je osnova za vecinu Appliance router/firewall komercijalnih rješenja - bez namjere da se dalje objašnjava …
@dr@gon
pa to je esencijalna stvar,o tome se nemora diskutovati,sem toga to je i objasnjeno u *BSD dijelu Foruma. (sada sam shvatio na sta ciljas),medjutim nudi se i ASF,ftp,Rsync kao alternativa.
Za sve one koji bi htijeli da i pored AnonymOS,isprobaju OpenBSD i mnoge druge Distribucije a nezele ili nemaju vremena za instalaciju specijalnih BootManagera (BootStar i sl) ili distribucija ili stalno restartanje PC sa raznim Live-Cd…,nudi se kao predivno rijesenje pre instalirani Imidza od mnogobrojnih Distribucija Linuxa,Unixa
i naravno besplatni tj slobodni vmplayer.
P.S malo odskacem od teme (ovaj post samo u vezi sa neshvatanjem ili nemanjem vremena da se stvori sopstveni ISO OpenBSD,iako ima dosta neoficialnih mirorsa koji nude isti)