Another modem problem

Evo, malo poduzi post (a prvi :D)

Maloprije sam citao dio rasprave o intel ham modemu i problemima na SuSE izdanjima…

Elem… kao friski korisnik Linuxa (barem kao obicni user, odrzavah samo neke servise tipa apache-a i tako toga) odlucih i ja instalirati kakav dual-boot ili tako nesto…

I postavim SuSE 7.0 (don’t ask why)

nadjem cak i neke drivere za ovaj modem (vec su spominjani u onim raspravama)
i instaliram ga… i radi… (za divno cudo)
doduse, samo preko shella i wvdial, ali dobro, bio sam konektovan i surfao…

Onda skontam da je bolje da kakav noviji SuSE instiram, i naravno stavim 9.1 (:D)

patnja pocinje…
zadnji driver za SuSE je za 9.0

a on mi zahtjeva modules.conf

a modules.conf mi je prazan (jer ima modprobe.conf)

source nece da mi se kompajlira (izbaci prvo upozorenja, a onda samo Error, bez opisa)

elem, dosao sam ja nekako do dva bitna fajla
ham.o
i hamcore.o

koji su tamo gdje treba da budu… (lib/modules… bla bla)

insmod hamcore (ili ham) mi kaze da ne moze da nadje hamcore

modprobe isto (a u modules.conf bi mi stajalo opet insmod)

kako da ga postavim sa insmod,
koja je tacno razlika izmedju insmod i modprobe?

sa lsmod mi naravno ne izbaci ham nor hamcore

koliko sam vidio (barem na 7.0 mi je tako bilo)
mala skriptica stoji (hamboot) koja uradi insmod jednog i drugog
onda sa cat /proc/devices dodje do “major” vrijednosti (ma sta god to bilo) i tako postavi /dev/ham tj. port prema modemu…

e, nikako insmod uraditi (probao sam i insmod.old koji mi nadje modul ali mi izbaci gresku
nsmod: QM_MODULES: Function not implemented

a kasnije nasurfah za rjesenje za ovu gresku tipa, ono sto ja sad imam na 9.1…

Eto… ko me shvatio, shvatio me je :smiley:

Pomagajte…

Phenno,
Drajver za Intel HaM još nije portovan na 2.6.x seriju kernela. Možeš ga koristiti na novom suse-tu ali moraš instalirati kernel24 (mislim da se tako zove). Što se tiče SuSE RPMa koji navodno radi sa novim kernelom, dovoljno je reći da se Adis kao uvjereni Susetovac razočarao kad je skontao koji je to šupljak :smiley:

Drajver za Intel 536ep modem koji dolazi uz SuSE 9.1 ne radi na 2.6 kernelima, a na
2.4 kernelima ima ofromnih problema. Ljudi iz SuSE-a su ga samo zakrpili da se može kompajlirati na SuSE 9.1, niko nikada nije ni pokuša vidjeti da li to uopšte radi (toliko o Quality Assurance).

Ukoliko želiš natjerati dotično čudo od modema da radi na SuSE 9.1 moraš:

1. sam kompajlirati 2.4 kernel
  2. prije tačke kompajlirati neki GCC iz serije 3.3.x, jer su idioti uz SuSE isporučili
    nekakav prerelease 3.4.0 GCC-a (koji ne može kompajlirati 2.4 kernele)
  3. Prije boot-a novog kernela moraš popraviti fstab i ukloniti
    sve što ima veze sa ACL i reiserfs; patchevi za ACL i reiserfs NE POSTOJE u slobodnom opticaju, za ostale datotečne sisteme pogledaj
    http://www.plumlocosoft.com/kernel/
    Morećeš ručno popraviti i ‘/etc/XF86config’, jer se u 2.6 kernelu promijenio interfejs
    za miša (/dev/input/mouse), u odnosu na ‘/dev/psaux’ ili sličnoi.

Očigledno je sve ovo PITA, mislim da smo ozbiljno zaglavili sa ovim modemom :slight_smile:

Hvala na quick response…
sljedece pitanje je, koji kernel dolazi sa 9.0 tj. jel’ mi lakse nabavljati 9.0 ili ova lista stvari koju mi rekoste? :smiley:

mislim, cisto govoreci o eventualnim problemima koji bi mi se desili i na 9.0 (a vidim da ima i njih)…

ne pitajte me sta ce mi ovaj modem… znam da je najlakse kupiti novi modem ali evo, par dana koliko sam cackao oko drivera za modem sam usput naucio toliko stvari da mi se pocelo vec sve brkati :smiley:

Na 9.0 mislim da dolazi 2.4.24-smp kernel

Na 9.0 sa driverima koji dodju sa SuSE-om, modem je instaliran, ali u konektovanju stalno daje NO CARRIER sto vec vidjeh da je problem i kod kolege l1nkxa… ili kako li se vec zove…

elem… quest traje i dalje…

Na SuSE 9.0 kernelu drajver za Intel536ep radi (v 4.52), ali nekad se javljaju problemi koje si ti iskusio …

Trebaš, ili u /boot/grub/menu.lst ukloniti ‘desktop’ opciju za boot kernela,
ili skini verziju drivera 4.60.1 i instaliraj (to traje cca 2 minute).

Preferiram ovaj drugi korak, ako ne možeš naći drajver, javi mi se na mail.

Nikakvi drugi koraci nisu potrebni da naštimaš ovaj modem za SuSE 9.0

uradio sam drugi korao, nasao izbildao, instalirao…

prije deinstalacije ham drivera mi je prilikom loadanja 536ep modula davao gresku za unresolved symbol…

a sad mi daje upozorenje za 536epcore (iako ga podigne) i gresku za 536ep

linux:/tmp/Intel536-460-1 # insmod -f 536epcore
Using /lib/modules/2.4.21-99-default/kernel/drivers/char/536epcore.o
Warning: loading /lib/modules/2.4.21-99-default/kernel/drivers/char/536epcore.o will taint the kernel: non-GPL license - Proprietary
See http://www.tux.org/lkml/#export-tainted for information about tainted modules
Warning: loading /lib/modules/2.4.21-99-default/kernel/drivers/char/536epcore.o will taint the kernel: forced load
Module 536epcore loaded, with warnings

linux:/tmp/Intel536-460-1 # insmod -f 536ep
Using /lib/modules/2.4.21-99-default/kernel/drivers/char/536ep.o
Warning: loading /lib/modules/2.4.21-99-default/kernel/drivers/char/536ep.o will taint the kernel: non-GPL license - Proprietary
See http://www.tux.org/lkml/#export-tainted for information about tainted modules
Warning: loading /lib/modules/2.4.21-99-default/kernel/drivers/char/536ep.o will taint the kernel: forced load
/lib/modules/2.4.21-99-default/kernel/drivers/char/536ep.o: init_module: No such device
Hint: insmod errors can be caused by incorrect module parameters, including invalid IO or IRQ parameters.
You may find more information in syslog or the output from dmesg

Koji je kod tebe tacno modem i da li ovo moze biti do pogresnog chipseta ?

btw… scanModem kaze ovo

Modem candidates are at PCI_buses: 0000:00:11.0
Providing detail for device at PCI_bus:
0000:00:11.0
0000:00:11.0 Class 0780: 1813:4000 (rev 02)
Flags: medium devsel, IRQ 9
0000:00:11.0 Communication controller: Ambient Technologies Inc HaM controllerless modem (rev 02)
Flags: medium devsel, IRQ 9
Memory at d8000000 (32-bit, non-prefetchable)
I/O ports at e800 [size=256]
Primary PCI_id: 1813:4000
with VendorID: 1813
and DeviceID: 4000

koliko sam uspio nasurfati do sad 536ep nije 1813:4000

za ovo kaze da je pure ambient…

Eeeeeee pa to je, imaš Intel HaM, stariji model.
Pravo dug url
Ako ovo iznad ne bude radilo, idi na intelovoj stranici na “Archived drivers”

I da, ni ovaj nije dostupan za 2.6.x kernele.

evo, uspio sam rijesiti i bez ovog dugog urla :smiley:

rijesenje je bilo u intel-v92-453 driveru sa linmodema (ali prethodno se mora potpuno ocistiti stari driver)

sada radi… doduse, malo patnja dok se nakacis jer ponekad izbacuje ppp failed ali dobro…

samo mi amsn ne radi na suse 9.0… neke errore izbacuje…

elem, hvala na podrsci…

dobrovece sa linuxa i firefoxa (i amsn) :smiley:

Divno zar ne? :wink: 8)

ne znam sta bih ti rekao…

prvo… definitivno mi treba jaca masina…
drugo… treba se navici…
trece… treba se jos navici :smiley:

Pa ja. Chipset koji ti imaš je originalno proizvela firma Ambient, otkad ga je otkupio Intel imaju vrlo nekonzistentno ime za drajver “intel-v92” ili “intel-ham”. Uglavnom to je taj isti drajver.