Anti-alias

Pozdrav,
zelio bih iskljuciti anti-alias opciju za fontove u Mandrake 10.2 (LE 2005) na nacin preko freetype-a.Taj nacin je opisan na ovom forumu (Font de antialiasing).Kad dodjem do dijela kad trebam unijeti parametre u /etc/fonts/local.conf , ne postoji mi local.conf.Ima fonts.conf i jos par fajlova ali local.conf nema.Probao sam da napravim taj fajl local.conf i da unesem one parametre, medjutim nista se ne desava.Taj nacin mi radi u svim ostalim distribucijama a i u njima postoji local.conf.Da li taj local.conf zavisi od nekog paketa?Moguce je da nije instaliran jer imam samo 2 CD-a.

Hm, nekoristim Mand. ali taj direktorij mi nije poznat a i na mom sistemu ga nema. Da nije možda ta dokumentacija malo zastarila ?

Dokumentacija nije stara, nasao sam za Mandrake 10.1. U pitanju je fontconfig. U verziji 2.2 i starijim dolazi local.conf dok u novoj 2.3 nema local.conf

[quote]Zatim, primjeticete u /etc/fonts direktoriju dva (ili tri fajla, zavisno od distribucije), i to fonts.dtd i
fonts.conf. Ono sto spominjem zavisno od distribucije je da se zna naci i local.conf, kojeg korisnici
mogu modifikovati. U slucaju njegovog nedostajanja, kreirat ga je lako. Ne bi preporucio mijenjanje
fonts.conf (komentar u vrhu fajla najbolje govori). Naravno, moguce je kreirati i fonts.conf u lokalnom
home direktoriju, ali nece ga svi programi citati (recimo mozilla).[/quote]
Fino ti kaže da napraviš fajl ako ga nema.