Anti-virus?

pozdrav, posto sam nov sa linuksom zanima me koji a/v preporucujete da instaliram?
surfovao sam na internetu i naleteo na ovu stranicu sa a/v programima? koji a/v bi preporucili da instaliram?

http://www.linux.org/apps/all/System/Anti-Virus.html

btw. ako moze malo vise diskusije o virusima i a/v programina na forumu.

pozdrav.

kada nadjes neki virus koji je dizajniran da radi na *nix sustavu onda cemo diskutovat. dotad se nema sta diskutovat o tome. inace, mozes instalirati clamAV. citao sam da je odlican i besplatan je. instalirao sam ga bio nedavno da skeniram svoju win particiju, al posto je moj doubleclick imun na viruse nisam imao prilike da testiram njegovu efikasnost. A pod imun mislim da pazim sta pokrecem na svom racunalu.

Diskusija o virusima: Virusi su loši za kompjuter. Kad sam god skenirao viruse, a to je do sad bilo 2x od kako koristim Linux, dakle od 2006., znao sam naći hrpu virusa na USB-u koji štete Windowsu. Kasnije sam si rekao, Zašto da ja trošim svoju memoriju (koje sam tad imao čitavih 256 MB SD-RAM-a) da skeniram viruse Windowsa? Nek to korisnici Windowsa rade sami. Ni oni za mene ne sejvaju dokumente u ODF ili ne prelaze sa MSN-a na XMPP ili šta ti ja znam.

Eto! :smiley:

Ah da, pazi se čudnih skriptica za koje ti neko kaže da ih izvršavaš kao root, a nemaš povjerenja u nj!

I prelazi cestu tek kad je zeleno! :wink:

[quote=untitle]pozdrav, posto sam nov sa linuksom zanima me koji a/v preporucujete da instaliram?
surfovao sam na internetu i naleteo na ovu stranicu sa a/v programima? koji a/v bi preporucili da instaliram?

http://www.linux.org/apps/all/System/Anti-Virus.html

btw. ako moze malo vise diskusije o virusima i a/v programina na forumu.

pozdrav.[/quote]
evo ti ovdje koristan link

Da, ovo što je Bo rekao je otprilike to. :smiley: To moraš uraditi svaki put kad te neko pita o virusima na Linuxu.

ovih par sto im nedostaje boot time scan, koji ja smatram potpuno beskorisnim na linuxu, daju se namjestiti da odrade navedeni scan. vjerojatno navodim ocito. al ne treba ti av da provjerava servise koji se pokrecu pri bootanju. da se to sloziti rucno, al posto ne vrtis server ne vidim potrebu.

te viruse doijes inace od stvari koje nisu za linux (cracks etc)
a i neki virus za *nix nije tesko napravit tesko je doc do administrativnih privilegija znaci najvise sto moze uraditi (bez da ti zabrljas) je izbrisat home folder sto i nije mali problem…
ako si paranoican sto se tice tih stvari ima dosta toolova …ja nekad koristim “chkrootkit” za rootkit detekciju

Nadjel’ se sta ?

ne
radim cisto onako bez razloga iako sam siguran da nema nista (prednost open source-a)
ni na win-u kojeg nekad koristim za igrice nemam av

ja sam koristio rkhunter, javljao mi false positive na hdparm :S

instalirao sam clamav iz paketa koji mi je dosao uz linux distri… sad me zanima posto kazu da je linux imun na vecinu virusa, da li? npr. kada snimim nesto na fles memoriju od prijatelja koji koristi win i taj fajl mu je zarazen. Prebacim taj zarazeni fajl sa memorije na linux koji koristim, stim pretpostavljam linux nece da ga detektuje jer su razliciti OS…?

Ne bih da budem Spielverderber, ali prije samo dvije hefte se raspravljalo na ovu temu:

http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?pid=44332

I fino rekoh… Alice In Wonderland

naci ce ga clamav ali nema efekta na linux-u kao sto je vec navedeno

Moj Bo, i ovaj forum je otišao u … niko ne čita ništa, niko ne klika linkove, svima je lakše ponovo otvoriti temu. Treba podhitno napraviti onaj fazon za KDE bugzille gdje ti prvo ponudi nekoliko postojećih tema uz naslov “da li je ovo odgovor na vaše pitanje?”

btw kad to spomenu, slično je na launchpadu, gdje imaš opciju da prijaviš bug, ali prije nego ga fakat uspiješ prijaviti, prođeš sito i rešeto pitanja, tj već prijavljenih bugova :slight_smile:

E to bi valjalo glave :smiley:

ixNKkk2CInace se instaliranje programa na linuxu razlikuje od onog na wonblowsu. Rjetko trebas ici po kakvim sajtovima i “tociti” raznorazne programe te instalirati. Gotovo sve ima u repositoryjima icon_biggrin .