Koji je dobar i gdje ga skinuti :?:
Koristim SuSe 9.3 i tek sam sad skontao da nemam instaliran antivirus.
"clamav "
nadji na google-u gdje ces ga skinuti.
Jah
heh hvala
hm… antivirusni… damn… a co je to? ja to inace koristim samo na serveru koji fura sambu i na MXu… inace… malo onako - poglupo i za cut
Pozdrav
Ice
sad sam ja ispao glup znam samo da nebih izdržao ni 5 sekundi bez firewalla antivirusa i svih mogućih zakrpi na windows-u. Stalo mi se desavalo, na tek instaliranom windowsu tek skidam patcheve i virusne definicije i opet me obore i gasimi se racunar sam cim ga upalim i jos hiljadu takvih zeza i muka mi je vishe od win-a.
Mislim da sa suseom dodje instaliran sophos, al nisam 100% siguran, a mozes probat i bitedefender, onako nifty mali anti-virus iz konsole
Nedavno je Novell kupio jedan antivirusni program koji će prvo biti implementiran u njihova serverska rješenja, a verziju poslije i u SuSE Professional. A do tada, ako ti toliko treba probaj http://download.drweb.com/unix/
Antivirus ti generalno ne treba za dekstop mašine. Naravno, nikada nemoj pokretati programe koje ti neko drugi pošalje, a ništa ti se iza leđa neće pokretati samo. Na SuSE dođe dovoljno softvera, a ako nesto fali skini sa SourceForge-a (recimo da njima vjeruješ).
Što se tiče firewall-a, ne treba ti na mašini za surfanje. Uradi ‘nmap localhost’, sve nepotrebne servise (http, samba, nfs, rpc) koje eventualno vidiš isključi u Yast-u (runlevel editor). Isključi čak i SSHD ako ne namjeravaš mašini pristupati iz vana. (jako su popularne skripte koje se stalno pokušavaju logirati na mašinu kao root ili neki od sistemskih account-a, npr. mysql), ako imaš slab root password, postoji mogućnost da ga neka skripta jednostavno pogodi.
(ako ne znaš šta treba isključiti pitaj raju
care nisi ispao glup - ti se zelis zastiti a to je kod ljudi normalno ( pa taman se radilo o zastiti racunara )… antivirusnih programa ima za linux, ali ako se ponasas normalno u linuxu, sumnjam da ce ti ikad doci virus koji bi ti mogao ostetiti linux masinu… ako imas desktop masinu, slobodno poiskljucuj sve moguce servise koji su mozda ostali upaljeni i rahat si… firewall mozes ukljuciti, ali on ce ti samo “vristati” ako ti neko bude htio da skenira masinu ili nesto slicno…
ja takodjer preporucujem clamav
Pozdrav
Ice
hvala vam na ovako brzim odgovorima, baš me je ovo interesovalo.