Antivirus

Koji je dobar i gdje ga skinuti :?:
Koristim SuSe 9.3 i tek sam sad skontao da nemam instaliran antivirus.

"clamav "
nadji na google-u gdje ces ga skinuti.

Jah

heh hvala :smiley:

hm… antivirusni… damn… a co je to? ja to inace koristim samo na serveru koji fura sambu i na MXu… inace… malo onako - poglupo i za cut :smiley:

Pozdrav

Ice

sad sam ja ispao glup :frowning: znam samo da nebih izdržao ni 5 sekundi bez firewalla antivirusa i svih mogućih zakrpi na windows-u. Stalo mi se desavalo, na tek instaliranom windowsu tek skidam patcheve i virusne definicije i opet me obore i gasimi se racunar sam cim ga upalim i jos hiljadu takvih zeza i muka mi je vishe od win-a.

Mislim da sa suseom dodje instaliran sophos, al nisam 100% siguran, a mozes probat i bitedefender, onako nifty mali anti-virus iz konsole :slight_smile:

Nedavno je Novell kupio jedan antivirusni program koji će prvo biti implementiran u njihova serverska rješenja, a verziju poslije i u SuSE Professional. A do tada, ako ti toliko treba probaj http://download.drweb.com/unix/

Antivirus ti generalno ne treba za dekstop mašine. Naravno, nikada nemoj pokretati programe koje ti neko drugi pošalje, a ništa ti se iza leđa neće pokretati samo. Na SuSE dođe dovoljno softvera, a ako nesto fali skini sa SourceForge-a (recimo da njima vjeruješ).

Što se tiče firewall-a, ne treba ti na mašini za surfanje. Uradi ‘nmap localhost’, sve nepotrebne servise (http, samba, nfs, rpc) koje eventualno vidiš isključi u Yast-u (runlevel editor). Isključi čak i SSHD ako ne namjeravaš mašini pristupati iz vana. (jako su popularne skripte koje se stalno pokušavaju logirati na mašinu kao root ili neki od sistemskih account-a, npr. mysql), ako imaš slab root password, postoji mogućnost da ga neka skripta jednostavno pogodi.

(ako ne znaš šta treba isključiti pitaj raju :wink:

care nisi ispao glup - ti se zelis zastiti a to je kod ljudi normalno ( pa taman se radilo o zastiti racunara )… antivirusnih programa ima za linux, ali ako se ponasas normalno u linuxu, sumnjam da ce ti ikad doci virus koji bi ti mogao ostetiti linux masinu… ako imas desktop masinu, slobodno poiskljucuj sve moguce servise koji su mozda ostali upaljeni i rahat si… firewall mozes ukljuciti, ali on ce ti samo “vristati” ako ti neko bude htio da skenira masinu ili nesto slicno…

ja takodjer preporucujem clamav :smiley:

Pozdrav

Ice

Korisne info:
http://start.linux.org.ba/Servisi
http://start.linux.org.ba/Virusi

hvala vam na ovako brzim odgovorima, baš me je ovo interesovalo. :smiley: