/apt/archives je folder (ako sam u pravu) u koji se smjesta sve sto skidam sa neta pa se odatle raspakuje i tako mi radi npr. wine koji skinem…
E sad kad instaliram novi sistem a predhodno sam sacuvao folder apt/archives, ako uradim iz tog foldera dpgk -i *.deb, da li ce mi raditi sve isto kao da sam to skinuo s neta…
Stvar je u tome sto toga ima dosta pa da ne skidam opet s neta…uglavnom su to update i neki programi sto sam skidao…
hvala…
Nekad dpkg -i *.deb možda neće raditi kako treba, npr ako imaš samba-v0.1.deb i samba-v0.1.1.deb pakete, probaće da ih instalira, može doći možda do dependencija i sl. sigurnije je sve .deb pakete staviti u /var/cache/… i onda dodaš iste repozitorije, pa apt-get update i na kraju apt-get installpaketi koje si i prije instalirao
Jeste stara tema ali jos nesto da pitam. Kad instaliram na frisko kubuntu tada mi je onaj folder /var/cache/apt/archives prazan. I npr. kad poslije pokrenem amarok i on instalira potrebni codec u pomenutom folderu bude 15-ak paketa. Ako sam u pravu neki su codec za mp3 a neki su dependencies za taj codec. E sad kad te sve pakete izdvojim u poseban folder pa ponovo instaliram kubuntu kako mogu iskoristiti te pakete sto sam skinuo?
dpkg -i *.deb ili da ih vratim u /archives pa pokrenem apt-get install update ili kako vec…
[quote=boby]Jeste stara tema ali jos nesto da pitam. Kad instaliram na frisko kubuntu tada mi je onaj folder /var/cache/apt/archives prazan. I npr. kad poslije pokrenem amarok i on instalira potrebni codec u pomenutom folderu bude 15-ak paketa. Ako sam u pravu neki su codec za mp3 a neki su dependencies za taj codec. E sad kad te sve pakete izdvojim u poseban folder pa ponovo instaliram kubuntu kako mogu iskoristiti te pakete sto sam skinuo?
dpkg -i *.deb ili da ih vratim u /archives pa pokrenem apt-get install update ili kako vec…
Ili nesto sasvim drugo…[/quote]
Pa mozes vratiti, ali ako instaliras noviju verziju kubuntu-a, onda ti ti paketi nece mnogo pomoci, jer docice noviji paketi i uvijek ce te navlaciti da instaliras update.
a jesi probao AptonCD, ja sam evo sebi sada spržio ovo što imam.
i koliko sam shvatio, npr. ako ponovo instaliram Mint, kada restoram ovo što imam na CD-u vratit će me na isto stanje gdje sam sada, znači programi koje sam skidao, update-e i sl.
nisam još to radio, al ću radit za koji dan, pa da me netko ispravi ako griješim?
Pa dobro, rjesenje je i napraviti da sve radi kako treba (srediti sistem) i onda npr. norton ghost-om napraviti sliku sistema (sto traje oko 5 min) i kad se nesto zezne samo uraditi restore image-a koji je predhodno napravljen (sto takodje traje oko 5 min, zavisi samo od zauzetosti particije, moze da traje i malo duze)…
Ako sam dobro shvatio ti ne cuvas cijeli sistem nego samo te pakete sto meni u stvari i treba, tako da cu to probati sigurno…