Moje post nije bio potraga za drugi izbor, arch je meni najblizi onome sto trazim, koristim ga vec 3god, tu i tamo sam instalirao/brisao neke distribucije na/sa testing particije, nego me interesuje, zasto vama ne lezi arch, to jest zasto nije popularan medju bh linuxasima?
Vidjeo sam negdje spisak distroa na ovom site-u, i mislim da sam 70% izlistanih probao i dao sansu, ali jednostavno ne leze mi iz kojekakvih razloga…
Gentoo, emerge mi se gadi, jer uzima mnogo vremena, a u vecini mi slucajeva nije bitno koje opcije su ukljucene prilikom configure-a, tj pogrami/libs kod kojih mi trebaju neke extra stvari koje ne dolaze kod klasicnih distroa mogu nabrojat na prste jedne ruke…
Slackware je jako dobar distro (kad se kod mene zadrzao na racunaru godinu i nest - mislim da je dovoljno receno koliko je dobar, recimo suse i ostali je kapak 2 dana), mislim da mi je to bio drugi distro (debian je prvi, sa VIDI cd-a, podijeljen na tri izdanja), odletio je zbog verzija paketa, iz istog razloga je i debian otisao…
O rpm based distroima necu ni da govorim, svi su osjetili depedency probleme, plus vecina rpm distroa razdvaja header filove u devel paket, pa kad hoces neki custom paket kompajlirat, pripreme traju po 2h.
Od deb based distroa najvise mi odgovara ubuntu, najblizi je onome sto ja hocu, jendostavan desktop, laku instalaciju paketa (synaptic), i najnoviji paketi, ali s daleko najruznijom temom koju sam vidio…
arch, skinem base iso cca 200mb, instaliram, instaliram samo sta meni treba, i sve ukupno mi zauzme cca 1gb max., customizirani paketi -> abs, editujem pkgbuild, instaliram, sve cisto-glatko-jasno, u biti bez download vremena, treba mi pola sata da ga konfigurisem do najmanjeg detalja kako ja hocu, dok recimo na Suse-u, izgubim 2 dana i onda mk2fs…
sto mi se jos svidja jest: community je extra, forum, wiki, mislim da nisamna letio na problem koji nije bio negdje na forumu ili wiki-u, na njihovom site-u…
PS Znam da vas tusim, kome ne odgovara IGNORE user il nest slicno