Archlinux FTW

Nabacio novi screenshot i nemam sta radit, pa me onako iz puste dosade (nije da nemam sta radit, imam ispite spremat - mrsko mi) interesuje da li ko od BH linuxasa koristi archlinux, ili sam jedini?

Po meni je to naj distro, a vjerujte mi na rijec, dao sam sansu svim mogucim distroima za koje sam cuo, pa cak i LFS, ali nije mi se dalo vise kompajlirat po cijele dane… Et samo me interesuje, cisto onako, ako nista (ko je probao) neka napise sta misli o ovoj distribuciji. :smiley:

Si probo Slackware, Gentoo?

Podavno je to bilo 0.x verzija, probo i reko wtf.

Ako bas zelis source based onda je Gentoo mislim najbolji izbor.Inace cuo sam da oni koji ostave Gentoo (iz ovih ili onih razloga ) idu na Arch :smiley:

Moje post nije bio potraga za drugi izbor, arch je meni najblizi onome sto trazim, koristim ga vec 3god, tu i tamo sam instalirao/brisao neke distribucije na/sa testing particije, nego me interesuje, zasto vama ne lezi arch, to jest zasto nije popularan medju bh linuxasima?

Vidjeo sam negdje spisak distroa na ovom site-u, i mislim da sam 70% izlistanih probao i dao sansu, ali jednostavno ne leze mi iz kojekakvih razloga…
Gentoo, emerge mi se gadi, jer uzima mnogo vremena, a u vecini mi slucajeva nije bitno koje opcije su ukljucene prilikom configure-a, tj pogrami/libs kod kojih mi trebaju neke extra stvari koje ne dolaze kod klasicnih distroa mogu nabrojat na prste jedne ruke…
Slackware je jako dobar distro (kad se kod mene zadrzao na racunaru godinu i nest - mislim da je dovoljno receno koliko je dobar, recimo suse i ostali je kapak 2 dana), mislim da mi je to bio drugi distro (debian je prvi, sa VIDI cd-a, podijeljen na tri izdanja), odletio je zbog verzija paketa, iz istog razloga je i debian otisao…

O rpm based distroima necu ni da govorim, svi su osjetili depedency probleme, plus vecina rpm distroa razdvaja header filove u devel paket, pa kad hoces neki custom paket kompajlirat, pripreme traju po 2h.

Od deb based distroa najvise mi odgovara ubuntu, najblizi je onome sto ja hocu, jendostavan desktop, laku instalaciju paketa (synaptic), i najnoviji paketi, ali s daleko najruznijom temom koju sam vidio…

arch, skinem base iso cca 200mb, instaliram, instaliram samo sta meni treba, i sve ukupno mi zauzme cca 1gb max., customizirani paketi -> abs, editujem pkgbuild, instaliram, sve cisto-glatko-jasno, u biti bez download vremena, treba mi pola sata da ga konfigurisem do najmanjeg detalja kako ja hocu, dok recimo na Suse-u, izgubim 2 dana i onda mk2fs…

sto mi se jos svidja jest: community je extra, forum, wiki, mislim da nisamna letio na problem koji nije bio negdje na forumu ili wiki-u, na njihovom site-u…

PS Znam da vas tusim, kome ne odgovara IGNORE user il nest slicno

ok, slicno, al kad se malo vise udubis, ni blizu, al opet linux je linux.

Ne zelim da ovo ispadne kao ja nest flejmam, ili nagovaram raju da koriste arch!
Toplo preporucujem gentoo, slack, debian, i ostalim linuxasisam da probaju arch, suse-ovci, mandriva i ostali - napravite polukruzni u sirokom luku (iskustvo sa prijateljima koji su probali, pa me mrzili poslije izgubljenog vremena)…

Generalno receno, svi koji vole tweak-at i naucit kako nest radi, arch je (po meni) zakon (ako izuzmem LFS), oni koji zele da nest samo radi, neka ostanu pri suse-u ili windowsu il sta vec koriste…

Nikad nisam razumio tu filozofiju “kupi Yugu, tako ćeš naučiti kako automobili rade”. Ako mi se uči kako nešto radi - otvoriću wikipediu ili slično, u međuvremenu kada mi hitno zatreba prevoz od tačke A do tačke B bolje mi je da imam auto koje “just works” ™. Kompjuter je prije svega alat. Ali pretpostavljam da korisnici ovih eksperimentalnih distroa za te potrebe drže windows particiju…

[quote=Anarhija]ok, slicno, al kad se malo vise udubis, ni blizu, al opet linux je linux.

Ne zelim da ovo ispadne kao ja nest flejmam, ili nagovaram raju da koriste arch!
Toplo preporucujem gentoo, slack, debian, i ostalim linuxasisam da probaju arch, suse-ovci, mandriva i ostali - napravite polukruzni u sirokom luku (iskustvo sa prijateljima koji su probali, pa me mrzili poslije izgubljenog vremena)…

Generalno receno, svi koji vole tweak-at i naucit kako nest radi, arch je (po meni) zakon (ako izuzmem LFS), oni koji zele da nest samo radi, neka ostanu pri suse-u ili windowsu il sta vec koriste…[/quote]
ja sam na suse-u par godina ! i logicno je ako jedan linux distro moze moze i drugi ! sve je isto sranje drugo pakovanje ! tako da nema veze sta koristis ako ti je dobar .
i prekinite vise koji je bolji i za sta !
neka ljudi sami odluce , malo procitaju o distro-u i vide da li im pase pa probaj !

ja licno na lap-topu imam ubuntu radi upoznavanja i nevidim da je nista bolji od opensuse-a !
(barem ne za ovo zasta meni treba)

Ok, ti si ocigledno tip covjeka koji nije dosao u situaciju: Moze li ovo brze, bolje, ovako ili onako? Sto je sasvim ok, vecina ljudi zeli da im radi sve iz prve, bez zamaranja, dok recimo ja zelim izvuci max iz ovo malo loseg hardware-a sto imam, pa sam sklon experimentisanju tj. igram se…

Ljepota open source svijeta i jest u tome sto imamo izbor, sto nismo osudjeni da koristimo nesto kako je sam proizvodzac zamislio, sto mozemo tweak-at, prilagodit nacinu na koji to mi zelimo, pa na kraju krajeva zato i imamo toliki broj distro-a.
Neki zele da im sve radi iz prve, da koriste to kao “alat”, i oni obicno izaberu OSX, WIndows ili Suse, Ubuntu itd… Dok druga skupina odabere malo robusnije izdanje, koji im daje info o tome sta se desava na jednostavniji nacin … Neki vole “klikat” da bi nastimali nesto, dok je meni daleko lakse i brze nastimat vecinu stvari iz shell-a.

Na kraju krajeva, tebe ce svaki distro “odvuci sa tacke A do tacke B” ako znas sta radis i s kojim alatima da to uradis, ali cinjenica je da se puno brze uci o samom OS-u i nacinu rada ako izaberes neki od robusnijih distro-a!

BTW ja windows koristim samo za igranje WOW-a, posto mi je losiji framerate preko wine-a! :smiley:

Malo smo otisli sa teme, jer mene je samo interesovala situacija Archlinux-a medju BH linuxasima, a ne to koji je linux bolji ili losiji, jer ipak svi svoj distro kuju u zvijezde… A o ukusima se ne raspravlja…

Anarhija !

evo skidam arch pa cu da ga bacim na ibm t20 380 ram 700 mhz 8 mb savage ! kako ce se ponasati ?
da se malo vratimo na temu !

ja sam odustao od windozena ! Veze mi suhu !
a igram true-combat i quake4 ! (na drugom compu) i cekam ET:QW da se smiluju i izbace !

a probaj cedega i WOW ja mislim da dobro pici ! ja sam platio cedegu i imam paket ako hoces pa probaj !?

[quote=pingvin]Anarhija !

evo skidam arch pa cu da ga bacim na ibm t20 380 ram 700 mhz 8 mb savage ! kako ce se ponasati ?
da se malo vratimo na temu !!?[/quote]
Sretno sa instalacijom, ako sta zapne pitaj, ako volis tweakat procitaj na Archlinux.org o makepkg/abs-u i AUR-u…

[quote=pingvin]ja sam odustao od windozena ! Veze mi suhu !
a igram true-combat i quake4 ! (na drugom compu) i cekam ET:QW da se smiluju i izbace !

a probaj cedega i WOW ja mislim da dobro pici ! ja sam platio cedegu i imam paket ako hoces pa probaj !?[/quote]
Sto se tice codega-e, nemam kreditnu karticu, a neda mi se koristit piratski software opensource zajednice (savjest)!

Naravno da jesam! :slight_smile: ali to nikad ne bih radio na svom kompjuteru :wink: eventualno na virtuelnoj mašini, što u zadnje vrijeme djeluje kao sve bolja opcija.

[quote=pingvin][quote=Anarhija]ok, slicno, al kad se malo vise udubis, ni blizu, al opet linux je linux.

Generalno receno, svi koji vole tweak-at i naucit kako nest radi, arch je (po meni) zakon (ako izuzmem LFS), oni koji zele da nest samo radi, neka ostanu pri suse-u ili windowsu il sta vec koriste…[/quote]
ja sam na suse-u par godina ! i logicno je ako jedan linux distro moze moze i drugi ! sve je isto sranje drugo pakovanje ! tako da nema veze sta koristis ako ti je dobar .
i prekinite vise koji je bolji i za sta !
neka ljudi sami odluce , malo procitaju o distro-u i vide da li im pase pa probaj !

ja licno na lap-topu imam ubuntu radi upoznavanja i nevidim da je nista bolji od opensuse-a !
(barem ne za ovo zasta meni treba)[/quote]
Heh, pardon Suse jest granje. Ti ako si na Susu par godina blago tebi, i ja sam ga jednom probo i ono … ni pocetnicima ga ne preporucujem. Da je sve isto, nidje veze, jesi mozda ikad probo ikoji drugi distro osim Suse-a?

Covjek je fino reko fino da nece da ispadne tako, al ti si ovo sad pokreno. Suse je katastrofa, kumuju sa Microsoft-om, i ovo se ne salim, al ozbiljno bi radje koristio Winse nego Suse.

Nijedan distro nije zlato, i svi mi koristimo drugu distro jer nam ta furka odgovara. Muka mi je i pisat vise ovakve postove.
Al ovo nisam mogo da presutim. A sto nevidis razliku izmedju Suse i Ubuntu-a? Pa zato sto je to dvoje isto granje, a Ubuntu je katastrofa a bolji je od Suse-a milion puta.

@Anarhija, dobar je ba taj Arch, samo je bio veoma … ma.

da na suse-u ali ne , verzija izadje i ja je ubacim !
9.0 , 9.3 , 10.2
a probao sam par drugih nije to ! ja nekazem da je suse dobar !!! ima boljih naravno !
a skinuo sam Arch pa cu ga ubaciti .

(a suse koristim jer stvarno nisam imao problema sa playerima , driverima , grafickom i igricama .

znam znam igrice neodlucuju koji je distro bolji !! meni da!!! jer mi je to 2-3 sata sedmicno igranja sa rajom koju poznajem iz moga grada u BiH a na 3 kontinenta!

i zato imam ibm T20 da se malo sa ostalim stvarima zabavim ,

nisam gamer ali volim malo opaliti True-combat stvarno! nezelim nikome da kazem sta da koristi ! kad me neko pita , kazem ja imam suse i nista vise.neka sam bira ima izbor !!

sadce ljetno ferije !!! malo na more!!

Koliko se ja mogu sjetit, ovo postaje distro war a to je zabranjeno u pravilniku, ako nije … nek se ubaci.

@pingvin - ma nek koristi ko sta oce, vec to je gore bio moj odgovor da je sve isto … samo drugo pakovanje.

Offtopic: neces moc na arch sa suse, arch pravo voli konzolu :slight_smile:

Ev upravo sam uvidio da sam ja pogrijesio: stavio sam pogresan naslov teme, al u tom ternutku mi nije izgledao kao los, al ovo je jako osjetljiv forum na takozvano “vrbovanje”…

Vrbovanje: ako razgledate malo oko sebe u realnom svijetu, sve sto cinite je neko vrbovao na vas, krenite od toga za koga ste glasali na izborima, pa do kaladonta koji koristite, samo meni je drago sto u ovom nasem tzv vrbovanju nema nikakvog okoristavanje od trece osobe, pa sta ako ga i vrbuje.

druga stvar je suse/ubuntu i ta tematika: ja licno cu svakom pocetniku koji zeli krenut sa linuxom savjetovat cu takvo nest. Jos ako samo zeli da ima linux a ne zeli da cacka, nego zeli samo da uziva u besplatnom ili podupire FSF zajednicu, reci cu mu da zovne malog Muju (komsijinog sincica) da mu nastima sve to, da mu sve radi… On sretan sve mu radi, ja sretan - ne zivka me svaki cas i pita kako ce ovo, kako ono, mali Mujo sretan dobio cvaju (20KM).
A za drugu skupinu pocetnika kojih je 99% ovdje koji traze pomoc (jer ova prva skupina pocetnika ni ne zna da postoje site-ovi i forumi poput ovog) cu reci da probavaju, testiraju, instaliraju milion distroa, pa sve dok se ne nadju negdje.

I sam sam probao milion distro-a, bilo to tzv. vrbovanje, ili inidrektno tzv vrbovanje (kao neciji potpis na forumu ili slicica), jer kad skontas, ne prica se o onome sto nevalja (osim ako neko ne dobija neku korist), tako da meni uopce ne smeta ako neko kaze probaj ovo ili ono, a na kraju krajeva ne bi smetala cinjenica kad bi svi korisnici ovog foruma koristili Ubuntu ili sta vec.

Da moram primjetiti da ovdje sam vidio par stvarno zlonamjernih postova, kao npr. covjek jedva suse/ubuntu instalirao i pitao kako ce nest uradit, a neko mu odgovara instaliraj gentoo… Sto je stvarno idiotizam, koliko se god to nekom cinilo kao sala!

majstore, potpisujem