Nisam znao da programiranje može biti tako zaje…frkano .
Programeri svih zemalja ujedinite se i pomozite M.M
Kompajler mi javlja grešku ali kakvu ?
Kao prvo deklarirao sam jedan Array unutar main() na sljedeći način:[code]struct eintrag {
char vname[20];
char nname[20];
int monat ;
int tag ;
};
struct eintrag liste[50];
[/code]
Ili tačnije rečeno radi se o Array-ju sa 50 Struktura
malo niže u kodu , ali još unutar main() deklarirao sam varijable i još dva Array-ja :
char arrey_a[20];
char arrey_b[20];
int _monat;
int _tag;
int gesp_pers = 1;
Sada pokušavam izjednačiti vrijednosti Elemenata iz gornje strukture i ovih elemenata :
liste[gesp_pers].vname = arrey_a;
liste[gesp_pers].nname = arrey_b;
liste[gesp_pers].monat = _monat;
liste[gesp_pers].tag = _tag;
i ta dva prva reda compiller neće da mi primi i žali se sa :
ste.c:122: incompatible types in assignment
ste.c:123: incompatible types in assignment Šta mu je , zna li ko ?
kkgdje si, šta ima ?Nadam se da ti diplomski nije počeo inače ću morati malo duže čekat.
PS. Program pamti ime , prezime i rođendan do max. 50 osoba i po želji ih prikaže u tabeli, sa onim rođendanom na prvom mjestu,koji je aktuelnom datumu naj bliži. Listing je vrlo dug ali radi preglednosti pišem samo dijelove.
Daj Aspirin… :silly:
EmirAga, hvala ti za prvu pomoć . Trajaće malo dok ne isprobam tvoju metodu sa copyarray . Ova funkcija mi nije poznata. Miriše na javu hm…
To su inače obični stringovi koje ja želim da tako reći izjednačim. Sad sam se sjetio strcpy() pa ću i sa njom pokušati.
U svakom slučaju čućemo se.
To je emiragina funkcija za kopiranje memorije i radi isto sto i memcpy(). Inace, ja poznajem emiragu dosta dobro, i mogu reci da je njegov kod relativno siguran i (skoro uvijek) brz.
Ako si pod javom mislio na programski jezik, onda se ne trebas sekirati, nije ni blizu, a ako si mislio na kahvu, onda …
Evo našao sam je …
Funkcija koja kopira string na mjesto drugog stringa. strcpy()
[code]struct rodjendani {
char ime[20];
char prezime[20];
int mjesec;
int dan;
};
struct rodjendani lista[3];
char array[20]= " Mujo";
int main(void)
{
/*
*
*
ovdje se nalazi ostali code
*/
strcpy(rodjendan[0].ime , array);
printf("%s",rodjendan[0].ime);
return 0;
}
[/code]
Upravo isprobao … funkcionise
izgleda da ona metoda koju sam gore pokusavao na pocetku, skriva neku gresku, za koju treba 4-dimenzionalno razmisljanje da bi se shvatila.
Ko programira sa Array -ma zna da za njih treba 3-dimenz. razmisljanje
:idea:
Vjeruj mi, IRC je pravo mjesto za price o ovim stvarima! Ja sam prije zaista mrzio IRC zbog uzasnih digresija koje se tu ponavljaju iz minute u minutu. Ali covjek se mora potruditi da izvuce maksimum iz svakog vida komunikacije. Moras traziti prave kanale, prave ljude itd. To zaista zahtjeva zrtvu, moras potrositi dosta vremena i biti strpljiv, ali na kraju se sigurno isplati. Ja sam vec duze vrijeme rahat, jer sam pronasao dobre kanale i uspostavio komunikaciju sa nekim od glavnih Linux faca. Meni je to mnogo znacilo, jer kada programiras u userland-u, imas support jos od prije 30 godina, ali kada radis nesto u kernelu, koji se mijenja iz dana u dan, uglavnom si prepusten sam sebi, ako ne nadjes nekog ko ti moze pomoci. Probaj u Google-u traziti “printf” i pogledaj koliko rezultata ima, a onda probaj “mark_buffer_uptodate”, pa ces znati o cemu govorim!
To je emiragina funkcija za kopiranje memorije i radi isto sto i memcpy(). Inace, ja poznajem emiragu dosta dobro, i mogu reci da je njegov kod relativno siguran i (skoro uvijek) brz.
Ako si pod javom mislio na programski jezik, onda se ne trebas sekirati, nije ni blizu, a ako si mislio na kahvu, onda …[/quote]