Kako da saznam koje ASCII vrijednosti imaju slova: č,ć,š na računaru. Trebala bi negdje da se nalazi tabela u kojoj je sve prikazano. Kako da je nađem ?
Napisao bih ja program koji mi to pokazuje ali ova slova su jedina koja u shellu nemogu utipkati !
Hvala
Babysitter
Hvala Sahbaze !
Sad ću probati sa programom da prekontrolišem ove vrijednosti pa ću javit šta mi je " izbacio " !
Babysitter
Pa BabySitteru, ovisi koji encoding koristis.
ASCII nije predvidio nasa slova (A - American). Po ISO-8859-2 encodingu mogu se naci negdje u rasponu 128-256, s tim da moras obratiti paznju da je on razlicit od Windows-1250 encodinga, ISO-8859-1 i Windows-1252 (ova posljednja dva od nasih slova imaju samo š). Vecina savremenih distribucija radi sa UTF-8, u kojem slucaju se nasa slova predstavljaju 16-bitnim kodovima (dva 8-bitna karaktera).
Nisam uspjeo da sredim naša slova u konzoli. Moraću prvo da se pozabavim ovim. U rasponu između 128 i 256 kod mene nema znakova. Praktična bi bila mogućnost sa kojom bi se moglo " prešaltati " sa jednog pisma u drugo . Dali neko slučajno koristi tu funkciju ?
Babysitter
Ako koristis KDE Konzolu, idi na Postavke - Font - Vlastiti