Ata-Security!

Ata-Security ili DriveLock…
…za sve one koji imaju zelju za dodatnom sigurnosti HDD…ili zele da sprijece nezeljeno zakljucavanje HDD od strane destruktivnih korisnika…

Naime radi se o mogucnosti stavljanja ATA-Passworda ili Drive Locka, koji dio ATA dizajna jos od njegove 3.verzije…i koji je autentican kao i kod notebooka tj. sa istim Fimware blokira mehaniku HDD i siti ( ne moze se niti citati,pisati ii formatirati ako njie odkljucan…logicno…).

Ukucati u konzolu: hdparm -I /dev/hd? (? za tvoj disk) …i obratiti paznju na donji dio :

Security:
Master password revision code = 65534
supported
not enabled
not locked
not frozen
not expired: security count
supported: enhanced erase
96min for SECURITY ERASE UNIT. 96min for ENHANCED SECURITY ERASE UNIT.
HW reset results:

Ako Hard disk podrzava tj ima tu funkciju (90% da ima) Potreban je jos program atapwd kojim se moze izabrati nivo sigurnosti i postaviti password…(moguc high i max)

Isto to se moze uraditi i putem “hdparm”…putem live cd ili drugog Linux/Unix OS !!! (Oprez,nemojte konfigurirati putem hdparm bez posjedovanja min Live-cd ili atapwd inace bice funky!!!)
Inace, man hdparm!!!

http://konsolenprofis.de/downloads/download2.php?id=685
…napraviti bootdisk i kopirati Atapwd u isti zatim rebootati PC sa floppyem i startujuci ATApwd konfigurirati sigurnost i lozinku…

Isto se moze naravno ubaciti i cron tj at tj. init da se HDD zakljuca prilikom gasenja…isprobaj te malo heheh (salim se ,nije strasno samo ne zaboravite password…i isprobaj te ATApwd na kojem jeziku razumije tastaturu inace :lol: ups!!!

dole jos malo vise informcija o tome

http://www.heise.de/ct/english/05/08/172/

Ako vremenom pocne da nervira stalno startanje sa floppyem (od kojeg sigurno imate bar jednu kopiju :roll.) isti fazon mozes integrisati i u BIOS (ako isti ispunava uslove za to) i to po ovom fazonu [pa mozete lezerno odkljucavati Disk bez puno napora].

!!! (Oprez,napraviti BackUP Biosa i sa unanattended Flash mogucnosti,…ako MoBo pocne da pjevusi i Monitor samo prikaze nirvanu)!!!

http://www.fitzenreiter.de/ata/ata_eng.htm

Za sve Bios-Hackere na istoj strani pronacete preko 100 toolsa za daljnje obradjivnjanje Biosa!!!

Jos malo linkova u vezi toga:

http://www.derkeiler.com/Newsgroups/com … /0241.html
http://www.rockbox.org/lock.html
http://www.derkeiler.com/Newsgroups/com … /0241.html

P.S ovaj Post je malo izmjenjena kopija mog posta Hanumici i njemom problemu sa nekim destruktivnim siledzijom iz Familije,ipak mislim da nije ni ovdje na losem mijestu…

pozdrav