ATI 3D podrska na X550 i X700

Pozdrav !

Odma da informisem :frowning: da sam pocetnik sto se tice Linux-a ( linux koristim tek 2 sedmice ) Suse 10.2.

Nakon jednostavne instalacije :slight_smile: pomislio sam da ce konfigurisanje biti jos jednostavnije mada nije tako :(, hmm zapravo napatio sam se dok sam podesio USB ADSL modem ( NEKAKO PA SAD RADI ,ali Srecom dobio sam speedtouch Ethernet :).

Posjedujem X550 i X700 ATI graficku karticu.
Download-ovo sam 3 paketa drajvera sa ovog linka.
http://ati.amd.com/support/drivers/linux/linux-radeon.html

ATI Driver Installer
XFree86 4.3 Drivers
X.Org 6.8 Drivers

E sad ako iko moze da mi objasni sta je to zapravo xFree86 4.3 Drivers i X.Org 6.8 Drivers u cemu je razlika i sta je sta :S ovo me sve dovodi u veliku konfizuju jer je ovo sve novo za mene :(.

E sad glavni problem.

Pokrenem Installer

[quote]linux-zorg:/home/Zorg/Desktop # ./ati-driver-installer-8.33.6-x86.x86_64.run
Creating directory fglrx-install
Verifying archive integrity… All good.
Uncompressing ATI Proprietary Linux Driver-8.33.6…
ATI Technologies Linux Driver Installer/Packager

Detected configuration:
Architecture: i686 (32-bit)
X Server: Unknown X Window
cp: cannot stat `x710/usr/X11R6/bin/*’: No such file or directory
find: install/usr/bin/fireglcontrolpanel: No such file or directory[/quote]
Kad zavrsim sa instalacijom trebam valjda konfigurisat drajvere il sta vec …
aticonfig
Ali tu se izgubim ne znam sta treba da radim i bilo sta ako uradim nece nekakvi errori.

Zatim sam pokusao da instaliram parcijalno

XFree86 4.3 Drivers
X.Org 6.8 Drivers

I opet nista , jedino sto sad imam ATI ikonicu na desktopu ,a jos nemam 3d suport za graficku :frowning:

[quote]OS: Linux 2.6.18.2-34-default i686
Current user: Zorg@linux-zorg
System: openSUSE 10.2 (i586)
KDE: 3.5.5 “release 45”[/quote]

- tarabe su komentari ne ukucavaj ih u terminal/konzolu…

su
cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf_backup

instaliraj kernel-source paket (u yastu system software)

poslije toga uradi

./ati-driver-installer-8.33.6-x86.x86_64.run -h

./ati-driver-installer-8.33.6-x86.x86_64.run --listpkg

./ati-driver-installer-8.33.6-x86.x86_64.run --buildpkg SuSE/SUSE102-IA32 #ako ti je

rpm -i *.rpm

poslije toga u yastu provjeri jel ti na grafičkoj checkiran 3D (activate 3D)

rebootaj

kad upališ onda kucaj fglrxinfo (ako bude pisalo nešto kao ovo onda je ok - samo nek nije mesa3d)

aldin@openSUSE:~> fglrxinfo
display: :0.0 screen: 0
OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc.
OpenGL renderer string: RADEON XPRESS Series Generic
OpenGL version string: 2.0.6234 (8.32.5)

aldin@openSUSE:~>

Odradio sam valjda sve kako treba IPAK su ti mesa3d :frowning: opet nemam 3D podrsku iako je ukljuceno tamo na opcijama :frowning: sta sad da radim i sta tacno mislis pod ovim

instaliraj kernel-source paket (u yastu system software) kako sam skontao vec je bio instaliran paket iznosi oko 220 mb ? i snimio sam ga ponovo sa DVD-a OpenSuSE 10.2

samo to trebam uradit ili sta vec ?

ako je imao kvakicu onda je instaliran; kernel-source paket ti treba da bi se iskompajlirao fglrx modul, a taj paket će usput povući za sobom gcc i ostale biblioteke koje trebaju

jesi li ti uradio ovo u konzoli (jel bilo kakvih poruka):

./ati-driver-installer-8.33.6-x86.x86_64.run --buildpkg SuSE/SUSE102-IA32

treba da ti napravi pakete za tvoj driver… i onda ono

su <pa šifra>
rpm -i *.rpm

reboot, stavi kvakicu na 3D, reboot, fglrxinfo

bas sam tako uradio …
posto mi je ati-driver-installer-8.33.6-x86.x86_64.run bio na desktopu tamo sam i dobio paket
zatim sam ga pokrenuo preko installera il to treba preko konzole kako si naveo :)…
kad su se drajveri podesili provjerio sam da li je kvakica sad markirana na 3D i ona je bila tamo … zatim sam reboot i opet nista OPET nemam 3d akceleraciju ( iako je kvakica na mjestu dok prije ta opcija je bila disable skroz ) ne mogu igrat neke igre u linuxu isto tako preko Cedeg-a iskljucivo za to mi treba 3d :frowning:

evo kako je kod mene:

probaj neki drugi linux (mandriva one dolazi sa 3D driverima, ubuntu je lako podesiti…)

pa tako je i kod mene :frowning: ne kontam onda u cemu je frka ?
Nije valjda da se fakat ne moze nastimat

haj probaj još ovo (ako ti je suse)… ne znam šta je i kod mene je ati i radi kad je kvakica tu…

su -

The dash after the su command gives you the root user’s environment path. Anyway, once you type in your root password, type in this command to load the module you just built (restarting your computer will do this automatically):

modprobe fglrx

Now type this in:

sax2 -r -m 0=fglrx

That brings you to SaX2 and forces it to use the proprietary ATI driver instead of the open source one that it wants to use by default. You may notice that your monitor settings have gone awry here; you may have to change the monitor, resolution, and color depth. Ideally you want the maximum resolution that your monitor is designed for (or slightly less if you like big text), 24-bit color depth, and make sure the checkbox next to Activate 3D Acceleration is marked (it’s at the bottom of the window). When you’re done, click OK. A popup message will ask if you’d like to test the new configuration. Click Save, then click OK. Close all open programs, then press Ctrl-Alt-Backspace to restart the X.org server. You should now have hardware 3D acceleration.

http://www.softwareinreview.com/cms/content/view/60/

ako se budeš htio ponovo baviti ovim problemom…

note: provjeri još jednom imaš li instaliran kernel-source i gcc pakete, oni trebaju za kompajliranje fglrx modula

po završetku pogledaj ima li ga:

su -
modinfo fglrx

ili

cd /lib/modules/

find -iname fglrx

ako je iskompajliran kako treba naćeš ga

ako ti se upali X (kde ili gnome) i bude ti fglrxinfo -> mesa3d.org, probaj:

su -
modprobe fglrx

dmesg|grep fglrx