Ati driver

Skinuo driver verzija od februara mjeseca i kad pokrenem sistem zaledi se na onom kubuntu splash image-u koji se prikazuje prije desktopa. Vratim driver od prije dva mjeseca i radi sve normalno? Nije se nikad ovo desavalo.

koji kernel i koja verzija drivera?

2.6.31-19

ati-driver-installer-10-2-x86.x86_64.run (dakle februar 2010 kao sto sam napisao u prvom postu)

da li si uklonio stari driver?

Nisam. Ali kako onda kad instaliram ponovo stari driver (a ne uklanjam novi) sve radi normalno. A, i do sad kad kod je izašao novi driver samo odradim instalaciju preko starog i sve bude ok. Radio sam to preko starih drivera bar 5-6 puta.

pa ako se nije desilo do sad ne znaci da nece nikad. obicno je preporucljivo ukloniti stari driver, vratiti backupovani xorg.config te uradit instalaciju. nakon toga opet pokrenuti aticonfig --initial. prvo sto se pomisli je da nesto stvara konflikte od starih fileova.

Obrisao ati i fglrx folder iz /usr/src i obrisao xorg.conf (predhodno napravio kopiju). Instalirao novi driver i sad radi. Iako sam uspio, jesam li na pravi način to uradio ili se radi drugačije?

Nešto mi ovo ne radi baš kako treba. Malo je usporeno i neki efekti se ne mogu uključiti. Piše following effects could not be enabled: Desktop Cube, Sharpen i još par njih.

Compositing type mi stoji XRender a do sad je bio OpenGL. Sada opengl ne mogu uključiti javlja mi grešku i da provjrim podešavanaja za X

direct rendering: Yes
OpenGL renderer string: ATI Radeon HD 3200 Graphics
GL_NV_conditional_render, GL_NV_copy_depth_to_color,

uff uff uff… problemi sa ovim ati-em. meni nece da fps predje 200, imam direct render i trebam nekako ukloniti software rasterizer, a nemam pojma ni sta je to. google suti. ne znam kako mi je prije uspijevalo. ima li iko ideju?

EDIT

Rijesio slucaj
sljedeci paketi moraju biti instalirani da 3d opengl aplikacije rade kako treba:
libgl1-mesa-dri
libgl1-mesa-glx
libglu1-mesa
libiomesa6
libglut3

povucite i dev pakete za svaki slucaj :). nedostatak libglut paketa uzrokuje spor render. kako sam napisao vec fps ne prelazi 200 u glxgears. sada je 600 i to je u mene solidno. takodjer instalirajte mesa-utils za glxgears i glxinfo. paketi se mogu malo razlikovati od distribucije do distribucije.