Ati driver

sudo sh ime_drivera kad uradim, prodje jedan dio ok (ekstraktovanje i provjera arhive), ali nakon toga dobijem:
Architecture: i686 (32-bit)
X Server: unable to detect
Removing temporary directory: fglrx-install

Ati kartica i ubuntu 10.04

P.S. Znam da je ati imao nekih problema sa novijim kernelom ali je to rijeseno. A i nije ta vrsta greske.

Ja vise ne smijem komentarisati Ubuntu random probleme, odmah me proglase Ubuntu-mrziteljem.

Slobodno ti reci, necu zamjeriti. :smiley:

btw zar ati sad nije opensource?

neki dan sam na poslu snimio novi kubuntu na ati 1600 i nije mi ništa trebalo, efekti rade, oni additional drivers ništa ne nude?

da, meni je fps dobar, igram igrice bez problema sa opensource driverom.

[quote=nidla]btw zar ati sad nije opensource?

neki dan sam na poslu snimio novi kubuntu na ati 1600 i nije mi ništa trebalo, efekti rade, oni additional drivers ništa ne nude?[/quote]
Open source driver postoji vec dugi niz godina. Do nedavno je podrzavao samo 2D a od prije, ne znam tacno, dvije godine mozda podrzava i 3D. Pitanje je samo sta ti treba i koliko 3D-a ti treba. fglrx je proprietary driver koji jos uvijek ima bolje performanse od open source drivera.

Mislim da trebaš instalirati kernel headere. Paket bi se trebao zvati linux-headers-VERZIJA_TVOG_KERNELA. Ako si sam kompajlirao kernel, onda nisam siguran, ali mislim da moraš imati samo kernel source raspakovan u /usr/src/ ili tako nešto. Ali ne uzimaj me za riječ.

To baš i nije tačno, jer zavisi od kartice koju imaš. Ja sam na Debian Etchu imao super 3D podršku na drevnoj ATI Radeon 9200 sa ati (ili radeon? ne sjećam se, bila su oba) open source driverima (još dok je ATI bio samostalna firma). fglrx nije ni podržavao tad više tu karticu.

[quote=Wikipedia]The radeon,[4] r128 and atimisc drivers provide 2D and partially 3D acceleration. 2D and Xv acceleration is supported for all chipsets. 3D support exists up to the r7xx GPU family and RS6xx chipsets – that is, from the original Radeon through to and including the HD4xxx. r6xx/r7xx 3D support is new and not yet available in some mainstream GNU/Linux distributions, R600/R700 support currently requires linux-2.6.32 kernel and xf86-video-ati. Ubuntu 10.04 LTS (Lucid Lynx) and variants Kubuntu and XUbuntu include this support. Fedora 12 does have support for R600/R700 3D through the mesa-dri-drivers-experimental package available through yum.[5] Modesetting support was recently introduced for the Evergreen / HD5xxx GPUs but is not yet available in distributions.

The radeonhd driver[6] written by Novell, sponsored by AMD,[7] supports r5xx and newer chipsets. The radeon and radeonhd drivers use the same drm and mesa (3D) drivers, so 3D support for 6xx/7xx and later GPUs will be the same for both drivers. In October 2008, radeonhd was controversially excluded from the X.Org build system.[8]

Feature matrices are available for radeon and radeonhd.

ATI released programming specifications for a number of chipsets and features in 2007, 2008 and 2009.[9][10][11][12][13]

In June 2007, the X.Org developers announced initial support for the AMD R500 graphics card through the avivo driver created by reverse-engineering.[14] With the appearance of the radeonhd driver, this driver was discontinued.[15] But still some of ATI chipsets have problems with new versions of ubuntu [1]. Latest version for the moment of editing has problem with HD 5470. That chipset does not support the Gnome interface and the recommended drivers from AMD have issues with loading gnome. Also some users face the problem with installation ubuntu with other ATI chipsets.[/quote]
http://en.wikipedia.org/wiki/Graphics_hardware_and_FOSS#ATI.2FAMD

pa dobro, ovisi jel novija kartica. ako vidis da binarni driver stoji deprecated na njihovoj stranici onda je open source sigurno dobio podrsku. moja kartica je dobila 3D podrsku sa 2.6.x kernelom a driver je zapeo sa podrskom za 2.4.x tako mozes po tome vidjeti. moja kartica je ati radeon x1270 i nije je vise moguce instalirati na noviji kernel jer je odbacena podrska. open source driver me dobro sluzi.

[code]lspci -v | grep VGA
01:05.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RS690M [Radeon X1200 Series]

uname -r
2.6.32-5-686[/code]
pogledaj koji ti je GPU family ovako kao ja. U mene se vidi da je RS690 i ima punu 3D podrsku preko mesa. Ako nista, probaj iz repoa povuci driver a on ce rijesiti dependencies kao sto su kernel headers.

Ma dobro, naravno da ovisi i od tipa kartice, starije kartice su bolje podrzane sa open source driverom od novijih kartica.

Recimo ja na laptopu imam ATI Mobility Radeon HD 4570. 3D je podrzan i od open source drivera i od fglrx-a. S tim da fglrx ima dosta bolju podrsku za 3D.