Ati driver

Pozdrav svima.

Novi sam i neznam baš mnogo raditi u linuxu.Instalirao sam ubuntu 10.04 pa me sada interesuje kako da instaliram drajver za grafičku karticu.Imam ATI radeon x1300 i skinuo sam drajver sa ati-jeve stranice ali je on formata .run a ja nemam pojma kako to sada da instaliram.

[quote=Apollo_994]Pozdrav svima.

Novi sam i neznam baš mnogo raditi u linuxu.Instalirao sam ubuntu 10.04 pa me sada interesuje kako da instaliram drajver za grafičku karticu.Imam ATI radeon x1300 i skinuo sam drajver sa ati-jeve stranice ali je on formata .run a ja nemam pojma kako to sada da instaliram.[/quote]

1. Klikni na

System -> Administration -> Update Manager

kada odradiš update rebootaj

1. Klikni na

System -> Administration -> Additional Drivers

malo sačekaj dok se driver skine i instalira, reboot

evo nađoh neke starinske screenshotove :slight_smile: slično je, snaći ćeš se :slight_smile:

ps:
pošto je konkretno pitanje za ubuntu, trebalo bi ovo premjestiti u ubuntu podforum

Imas na njihovoj stranici uputstvo.

http://www2.ati.com/relnotes/Catalyst_11.3_Linux_Installer.pdf

Naredba je inace

sh ./ati-driver-installer-x86.x86_64.run

Obavio sam update i restartovao kompjuter.Ali kada odem na System-Administration-Hardware Drivers piše mi No proprietary drivers are in use on this system i spisak je prazam znači nema nikakvih drajvera koje bih mogao staviti u pogon.A kada otvorim Terminal i upišem sh ./ati-driver-installer-9-3-x86.x86_64.run ispiše mi sh can’t open ./ati-driver-installer-9-3-x86.x86_64.run.

sudo apt-get install gcc build-essential

chmod +x ati-driver-installer-9-3-x86.x86_64.run

sh ./ati-driver-installer-9-3-x86.x86_64.run

Drajver sam uspio otvorit pomoću terminala ali je on pokazivao da drajver nije kompatibilan.Provjerio sam njegovu kompatibilnost komandom: ./ati-driver-installer-9-3-x86.x86_64.run --listpkg i vidio da je zadnja kompatibilna verzija ubuntu 9.04.Tko da sam probao instalirati komandom:./ati-driver-installer-9-3-x86.x86_64.run --buildpkg Ubuntu/9.04
i ono kao nešto instalira ali kada restartujem kompjuter i otvorim Hardware Drivers opet nema nikakog drajvera kojeg bih mogao staviti u pogon.Ja ovaj drajver instaliram zato što sam skinuo google earth 6 ali on radi veoma sporo al sada neće više ni da se pokrene,samo se pojavi ona slika na kojoj piše google earth i onda nestane a program se ne pojavljuje.I ako nema drajvera u Hardware Drivers, nakon instalacije vidljive su neke promjene ali svejedno google earth ne radi.

[quote=Apollo_994]Drajver sam uspio otvorit pomoću terminala ali je on pokazivao da drajver nije kompatibilan.Provjerio sam njegovu kompatibilnost komandom: ./ati-driver-installer-9-3-x86.x86_64.run --listpkg i vidio da je zadnja kompatibilna verzija ubuntu 9.04.Tko da sam probao instalirati komandom:./ati-driver-installer-9-3-x86.x86_64.run --buildpkg Ubuntu/9.04
i ono kao nešto instalira ali kada restartujem kompjuter i otvorim Hardware Drivers opet nema nikakog drajvera kojeg bih mogao staviti u pogon.Ja ovaj drajver instaliram zato što sam skinuo google earth 6 ali on radi veoma sporo al sada neće više ni da se pokrene,samo se pojavi ona slika na kojoj piše google earth i onda nestane a program se ne pojavljuje.I ako nema drajvera u Hardware Drivers, nakon instalacije vidljive su neke promjene ali svejedno google earth ne radi.[/quote]
Hardware drivers ti prikazuje drivere koje snimiš preko njega… čudi me da nisi imao na spisku ati drivere… meni se to zna desiti ali kad uradim update reposa i eventualno upgrade i reboot, tada budu na spisku

pokušaj ponovo iz additional drivers managera, možda je u istom trenutku bio pokrenut update manager i sl.

Pokreni Google Earth iz shella (bez &) pa vidi koju gresku prijavi.

Da ne bi otvarao novu temu, radije cu pitati ovdje. Imam isto problem sa instalacijom ATI drivera samo na Debian 6.0-amd64. Naime graficka je ATI Mobility RADEON HD5650, i na ubuntu sam ranije uspijevao instalirati drajvere preko opcije additional drivers (slican postupak kao sto je gore naveden) ali sad u Debian te opcije nema pa me zanima, kako ide procedura instalacije ATI drivera u Debian.

ima ovaj Amar, on voli Debian i misli da je Debian bolji od Ubuntu-a, pa et prozivam ga da ti pomogne :smiley: :wink:

Bil recimo oficijelni debian wiki pomogo? http://wiki.debian.org/ATIProprietary

Kako mogu skinuti debian 5?Kada odem na debianovu stranicu i htjednem da skinem ono mi prikaže da ima cd-1 cd-2 cd-3 i tako dalje.Koji sad da ja skinem.
Hoću da probam sa debianom jer sam negdje pročitao da ubuntu više ne podržava moju grafičku karticu.Našao sam kako i da je instaliram http://www.debianadmin.com/howto-install-ati-drivers-on-debian-5-lenny.html

Debian 6 je zadnji. Skines prvi cd. Ako nemas internet kuci onda skini i ostale.

[quote=Apollo_994]Kako mogu skinuti debian 5?Kada odem na debianovu stranicu i htjednem da skinem ono mi prikaže da ima cd-1 cd-2 cd-3 i tako dalje.Koji sad da ja skinem.
Hoću da probam sa debianom jer sam negdje pročitao da ubuntu više ne podržava moju grafičku karticu.Našao sam kako i da je instaliram http://www.debianadmin.com/howto-install-ati-drivers-on-debian-5-lenny.html[/quote]
probaj negdje na torrentima naći peticu (lenny)

jah, nakon installa (može i cd1 a najbolje je skineš dvd) moći ćeš koristiti lenny repozitorij

deb ftp://mirror.debian.com.ba/debian lenny main contrib non-free

Evo upravo skidam Debian 6 DVD.Interesuje me hoće li na ovom dvd-u biti synaptic package manager i kako da sada obrišem Debian 5 koji sam već instalirao.I ako neko zna zašto mi se računar restartuje kada pokrenem debian.Uspije se pokrenuti iz otprilike petog pokušaja.

Odakle skidas? Nemoj skidati sa nepouzdanih torneta. Skini sa oficijalne stranice. Debian 6 samo instaliraj preko petice. Ne treba nista brisati. Restartovanje moze biti zbog dosta stvari. Prvo provjeri hardver. Radi li drugi sistem kako treba? Npr. ako imas windows? Kad se to pocelo desavati? Pregrijava li ti se racuanar?

synaptic bi trebao biti na dvd-u, ako ne bude možeš ga instalirati preko terminala, kao root user kucaš

otvoriš terminal i kucaj

su -
apt-get install synaptic

da bi obrisao debian 5 uradiš sljedeće: prilikom instalacije debian 6tice odabereš particiju na kojoj je bio debian 5 (npr /dev/sda5 ili /dev/sda6) i checkiraš “format” flag

prije nego što bilo šta uradiš, NAPRAVI BACKUP svog home direktorija - ili fajlova koji su ti bitni

što se tiče rebootanja imao sam tako nešta na ubuntu (a koliko se sjećam na drugim distro koje su bile na istom PC-u istih tih dana, to se nije dešavalo). Nekad se samo jednom restarta, nekad po nekoliko puta nekad iz prve proradi, nešta sam ja čangrljo sad ne znam jel to razlog jer nisam previše istraživao po logovima… ili se popravljalo u updateima)

ali evo otprilike hardwerskih izmjena :slight_smile:

imao sam tv karticu - izvađena
radi zvučnika sam gasio kompletan produžni kabal na koji mi je nakačen PC - sada to razdvojim pa PC ostane non-stop na naponu

Joj, izgubio sam se u ovim silnim postovima… Elem, prodaj to smece od ATIa i kupi Nvidiu i problem solved :slight_smile:

Tako će najprije i bit.Ovaj debian kada sam izbriso umalo da ostanem bez particije jer je formatira u ext3 a to windows ne prepoznaje.Jedva sam je vratio i to zahvaljujući ubuntu.Ubuntu je zakon.Može se jednostavno instalirat sa wubi,a još jednostavnije izbrisat.