Evo ovih zadnjih mjesec dana mislio sam da je Suse 10.1 nula.
Problem mi je bio kada instaliram driver za Ati karticu (x300) da kad se prijavim kao root, komp. jednostavno nakon par minuta blokira. I poslije neces upaliti Suse da si pita, a i bootloader uspori. Kada sam pokusao xgl kod nje nakon tri minuta blokira i ista stvar. Poslije prebacim se na Ubuntu i sve dok ne instalirah xgl-a islo je ok. Kasnije zna se riknu pa nanovo. (poslije toga sam otisao u trafiku i kupio novi Suse misleci da onaj sto sam downloadovao nije bio OK, ali ista stvar)
Sve mi se cini da je Graficka ispruzila noge. Ima li kakav alat da to testiram, trenutno sam na windozu, ali nije mi tesko to pokusati na Ubuntu (brza instalacija).
Live CD koji sam skinuo sa http://kororaa.org/ takodjer isti simptomi (gasenje na dugme).
Problem mi je sto nikada ne igram 3d igrice znao bih kakvo je stanje. Ovako morao bih graficku testirati, na koji nacin da to odradim?
glxgears
to sam pokusavao prije nekog vremena ima negdje moj post bio je
kao user
6733 frames in 5.0 seconds = 1346.485 FPS
6841 frames in 5.0 seconds = 1368.145 FPS
a kao root
1483 frames in 5.3 seconds = 278.195 FPS
1480 frames in 5.4 seconds = 274.058 FPS
stim da test poslije 20 sec. pocrni ekran i nema vise nicega mrtva mrak.
Maticna je Foxconn inace to mi je doslo u paketu zajedno i takva graficka kakva je. U windozu izgleda sve normalno imaju oni testovi sa komandom dxdiag ali je to sve na par sekundi tako da neznam niti sam, bio mi je puko film da odem i istresem pare na SAPPHIRE Radeon X1300 sa 512 mo, ali nemam pojma zasto ce mi mozda je uvijek greska kod mene.
Ama bas zbog toga, imam kolegu koji kaze: “Da je Linux dobar nebi bio besplatan.” pa ja ga hocu da uvjerim da nije tako. E sada mi treba nekakav dobar razlog pa sam nasao to u XGL pa makar kupovao drugu graficku, ali bice jednom. Nemoj te samo windows ovakav onakav znam razliku, ali davno sam furao krakove i ostalo dok nisam malo se izmjenio on je jos u toj fazi, za njega je svejedno open source ili krak ili bilo sta drugo kao i 90% obicne populacije koja koristi windows.
Evo da se vratim na ono sto me muci:
prilikom ponovnog instaliranja tog fglrx na Suse u init3 dolazi mi slijedece:
warning: could not found /usr/src/kernel-modules/fglrx/.libfglrx_ip.a.gcc4.cmd for /usr/src/kernel-modules/fglrx/.libfglrx_ip.a.gcc4
tako nesto sam brzinski prepisao sa onog crnog ekrana mozda je ovo OK, ali nemam pojma?
Instaliram sve na novo veceras pa daj poslije instalacije komplet OS-a reci kako to da rijesim na Suse kojim putem znaci: Driver ide poslije tog oznacavanja M gdje da to upisem uopste?
Inace ako ima nekakva priprema ili test prije instalacije sta bih uopste trebao da gledam, oslanjam se na ono Hacking Suse 10.1, ali izgleda da uvijek zeznam stvar na istom mjestu
Oki Amare ja bih promjenio, ali SuSE i Ubuntu su mi najsladje
Fedora i Mandriva funkcionalne, ali, ali nemam pojma iskreno, Fedora 5 opet ok, Mandriva nemogu je, nije mi nekako prijateljski
Debian i Slackware komplikovane za instalaciju pokusao pa neide,
FreeBSD imam nisam se jos usudio isprobati mislim da i nije bas, jer i nije ustvari Linux,
Ama necu tu Graficku niti instalirati nije potrebno lakse nekako bez nje
Ako hoces zatvori ovu Temu
Amare evo iako ne volis SuSE mozes li ovo pogledati koliko je OK, za savjet:
medo@zuka:~> fglrxinfo
display: :0.0 screen: 0
OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc.
OpenGL renderer string: RADEON X300/X550 Series Generic
OpenGL version string: 2.0.5814 (8.25.18)
medo@zuka:~> glxgears
7051 frames in 5.0 seconds = 1410.148 FPS
6982 frames in 5.0 seconds = 1396.254 FPS
6985 frames in 5.0 seconds = 1396.997 FPS
6987 frames in 5.0 seconds = 1397.215 FPS
Ovaj frame mi je nekako malen, pa komentarisi dali je OK?
Iz mog iskustva, glxgears i nije neki precizan alat za mjerenje performansi grafičke kartice. Recimo kod mene je na Gentoo-u FPS bio između 3500 i 4500 a na Ubuntu je oko 2000. A isti računar.
Probaj ovo što ti je Vedran rekao, tako češ saznati da li ti je uključena 3D podrška. Najbolji test ti je neka igra, recimo Planet Penguin. Za nju je itekako potrebno 3D rendering. Ako ti ta igra radi bez problema (primjetićeš čim pokreneš, kao nema trzanja, uredu je), onda ti i kartica radi punim kapacitetom.
@ Vedran pokusao pise “yes”
@ Amar instalirao sam tu igricu nekakav pingvin sto klize po ledu ta radi, dalje otisao sam na smart i izvukao jos par takvih 3D igrica i na prvoj mi je blokirao, crn ekran i blokirana tastatura neznam moracu od djece nekakvu ukrasti pa pokusati na windozi, ali vec mislim da je graficka, jer imao sam probleme sa Google Earth prije godinu dana. E sada sta nabaviti, ako Nvidia bolje podrzava Linux nego li ATI dali bi bilo bolje da nabavim jednu takvu, ili moze opet ATI ova stara je x300 PCI neznam koja je bas razlika izmedju AGP ili PCI, ali dali mogu ugraditi Nividi-u ???
Ako ti Planet Penguin radi bez trzanja onda imaš 3D ubrzanje. Pitanje je samo koliko je resursa grafičke kartice stvarno iskorišteno. Ne znam neki alat s kojim bi to mogao izmjeriti. Nvidia jeste bolje podržana u linuxu ali ja sam nekako vjeran ATI-ju od 1996 do danas :).