ATI Mobility Radeon HD 5000 Series

Pozdrav!

Imam instaliran Ubuntu 11.04 na DELL Inspironu 5010 negdje od juna, i od prvog restarta već se mučim sa driverima za grafičku. Prvo sam ostavila open source drivere, međutim kad sam ponovo upalila laptop, dočekao me je samo black screen, a ni video playback nije bio baš sjajan (trzao je, nije se film mogao pogledati). Sad imam aktivirane proprietary drivere, i kao sve je ok, dok me najmanja promjena settinga (brightness, reduce backlight…) kod idućeg bootanja ne dovede do GRUB izbornika na kojem ništa ne mogu izabrati (najčešće uspijem bootati tako što pritisnem -e- za edit i f10). Također, ponekad nakon suspenda ekran bude potpuno scrambled nekih sekund-dva, ali onda vidim desktop normalno; ili mi nakon suspenda ekran ostane potpuno crn, i ne mogu ništa nego ga ugasiti, pa ponovo upaliti. To mi se i sinoć desilo: nakon suspenda ekran je ostao crn, i morala sam ga ugasiti, ali ovaj put se nije uopće mogao upaliti ponovo do jutros (opet koristeći e>f10, što sinoć nije moglo).
Googlala sam prije postanja ovdje, i većinom dolazim do toga da fglrx driveri ruše X, da ATI proprietary driveri nisu kompatibilni sa XServer-om 1.10, međutim to meni puno ne znači jer sa open source driverima ne mogu nikako ući u sistem. (Ubuntu Classic mi je default login, ne koristim Unity, ako ima ikakve veze).
Ima li neko kakvih prijedloga?

Hvala,

D.

pošto ne znam šta bi to moglo biti a ne vjerujem da će se ko javiti da baš zna potrefiti…

u međuvremenu probaj stariju i alpha verziju pa vidi kako se ponaša X

probaj ubuntu 10.10 i 11.10 alpha3 (i instaliraj drivere preko drivers managera) a možda čak i Fedora 15 jer je skoro izašla

Hvala na odgovoru.
Pokušala sam i sa Ubuntu 10.04, 10.10. Ista stvar.
Da li bi ti išta značio ‘dmesg’ log? Ili xorg.conf? Ja svaki line koji mi izgleda sumnjivo moram googlati…

Probaj podesiti boot parametar nomodeset
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1613132

Podesila sam to jučer, pa ću vidjeti je li išta riješilo.
Pokušaću još i ovo ako nomodeset ne uspije http://thecodecentral.com/2011/01/18/fix-ubuntu-10-10-suspendhibernate-not-working-bug ,
pa onda pokušam opet sa Ubuntu 10.04 ili nekom drugom distribucijom (ili vidjeti šta mi kažu u servisu, jer je ionako na njemu došao Ubuntu).

11.10 (jedanaest deset) Alpha, daily