Ati Mobility x1400, ADSL (bilo: Mala pomoc oko Debian-a)

Pozdrav,
Eh ovako, proslo je vec vremena (6-7 mj.) kako se druzim s linux-om… (Mandriva 2007).
Sad sam dosao na ideju :D, promjene radi, da instaliram Debian Etch, citam o njemu, hvale ga… :slight_smile: Ali sada imam isti problem, kao i kod Mandrive ranije. Treba mi mala pomoc oko instaliranja i konfiguracije ATI Driver-a (Mobility x1400), te poslije toga podesavanje Xorg-a itd. Takodje, treba mi pojasnjenje oko ADSL konekcije, napravio sam konekciju, pokrenuo pppoeconf wizard i sve OK, budem na netu, ali kad se diskonektujem ne mogu se ponovo konektovati, vec moram (barem tako mislim :slight_smile: ) ponovo pokrenuti pppoeconf. To mi je malo zamorno.
Nadam se da ste razumjeli moja pitanja, a ja razumijem da su vama (mozda) malo podosadna (citaj:poglupa) ali sta cu :slight_smile: nikad nije kasno da se nauci :slight_smile: vec 10-ak dana citam i trazim po forumima i pokusavam sam da rijesim to, ali ne uspijevam… Zato, hvala unaprijed…

nemoj se pocjenjivati … dobro dosao u svijet debian-a, imam debiana i mislim da kada se pokrene pppoeconf u onim pitanjima pita da li zelis da ti konekciju podigne prilikom boot-anja i da li zelis da upise konfiguraciju u conf file… ako kazes na oba pitanaj yes trebao bi da se moze konektovati na net bez da ponavljas pppoe svaki put … barem je tako kod mene…

Poz

pon “ime configa” za konektovanje

poff za disconnect

…ako je to to sto ti treba??

OK, kako da rijesim prvi dio problema :slight_smile:

ja mislim samo da ukucas u google ati+linux dobio bi more rezultata…

http://www.stanchina.net/~flavio/debian/fglrx-installer.html

Mali nemoj se pravit pametan

Mali nemoj se pravit pametan[/quote]
Abs sve cesce na Debian/Ubuntu stranicama :slight_smile: . Znaci li to da je tvoj prelazak na moderniji OS na vidiku ? :stuck_out_tongue:

@DadoV, pored svih tih powerbook, i macbooka/whatever, ja idem na DebConf sa Slackwareom i Toshibom :slight_smile:

Heh, nikad ne reci nikad, vidicemo sta ce bit posle DebConf-a al duboko sumnjam :slight_smile:

[quote=AbsintheSyringe]@DadoV, pored svih tih powerbook, i macbooka/whatever, ja idem na DebConf sa Slackwareom i Toshibom :slight_smile:

Heh, nikad ne reci nikad, vidicemo sta ce bit posle DebConf-a al duboko sumnjam :)[/quote]
Slackwer i Toshiba - to ba siba :slight_smile:

heh imal ko ozbiljan pa da odgovori na post :smiley:

1. trebao si razvrstati pitanja (napraviti odvojene teme)

npr.
kako napraviti: debian etch + ati driver?
adsl/pppoeconf neće da se disconnectuje

1. de reci koje si završio, jel ti ostao samo ati driver ili oboje?

ok, za driver

• skineš najnoviji driver sa ati.com
  • obezbijedi gcc i ostalo (‘apt-get install build-essential’ na ubuntu trebalo bi da je i na debianu)

su
cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf_backup

./ati*.run -h

on će ti izlistati svašta nešta… tebe interesuju --listpkg --buildpkg debian/etch

ps:
imaš li konversation ili xchat vazda možeš pitati i na #debian @freenode

pps:
ovdje je nešto slično što moraš raditi na debianu samo nećeš morati pisati fglrx u restricted… AFAIK

http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=3509

Postoji i ovaj howto za ATI: http://start.linux.org.ba/ATI ali je pravo zastario, ne bi bilo loše da ga neko ažurira?

ne bi bilo loše da nam kažeš jel ti Debian i386 ili amd64 i koji ti je CPU (AMD ili Intel)

evo i ovdje malog tutoriala: http://wiki.cchtml.com/index.php/Debian_Installation_Guide

ps:
uglavnom radio mi je ATI 3D jer sam baš naštimao na etchu (čim je izašao), ali nije htio XGL jer ga uopšte nije bilo među repos… ne znam ima li sada

[quote=nidla]1. trebao si razvrstati pitanja (napraviti odvojene teme)

npr.
kako napraviti: debian etch + ati driver?
adsl/pppoeconf neće da se disconnectuje[/quote]
razmisljao sam o tome…ali ipak sam sve stavio u jedan topic…

ostalo oboje :slight_smile:

[quote=nidla]ok, za driver

• skineš najnoviji driver sa ati.com
  • obezbijedi gcc i ostalo (‘apt-get install build-essential’ na ubuntu trebalo bi da je i na debianu)

su
cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf_backup

./ati*.run -h

on će ti izlistati svašta nešta… tebe interesuju --listpkg --buildpkg debian/etch

ps:
imaš li konversation ili xchat vazda možeš pitati i na #debian @freenode

pps:
ovdje je nešto slično što moraš raditi na debianu samo nećeš morati pisati fglrx u restricted… AFAIK

http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=3509[/quote]
probat cu tako…

citao…

Debian i386, Intel Core Duo :smiley:

I to sam citao…

P.S. Sve su prilike da cu se vratiti na mandruvu… :slight_smile: Springericu :slight_smile:

Moja preporuka što se tiče ATI + Debian problema = Skini najnoviju verziju drajvera sa ati.amd.com i generiši .deb pakete (piše u upustvu kako, uglavnom --buildpkg Debian/Etch ako se dobro sjećam) pa njih instaliraj. Nemoj koristiti “default” instalaciju koju ti program (.bin) nudi, meni barem nije tako proradila.

Btw kad će taj ATi već jednom da oduva XGL …

vala baš, snimio sve 3D, kad nema xgl paketa (ni pod razno…) pitam na #debian kako to reko xgl je GPL?, kaže nema maintainera !!!

Ma XGL je raspad, kriv je ATi sto ne podrzavaju AIGLX koji je mnogo bolji.