ATI Radeon A9250

Pozdrav svima i odmah da kažem da sam apsolutni početnik (prije par dana) na Ubuntu-u 8.04. Veoma mi se sviđa ali sam naravno odmah naišao na prve probleme. U pitanju su driveri za grafičku ATI Radeon A9250,

Usput želim da priložim i screenshot hardware drivers? Da li je ovo OK što nema niti jedan driver na listi!!?
Hvala.

Radeon 9250 je stara graficka i zadnji driver koji je pozdrava je iz 2006. godine, to mozes i vidjeti ovdje

http://support.amd.com/us/gpudownload/Pages/linux64-radeon-prer200.aspx

ali radi samo na X.org 6.8 i XFree86 4.3 a na ubuntu 8.04 je Xorg7.3 cini mi se. Tako da mislim da ces tesko moci 3D imati na ubuntu 8.04 :slight_smile:
Jedino na nekoj verziji starijoj od 8.04

koliko ja znam da je ova kartica podržana od OSS drivera i zbog toga nemaš proprietary drivera na tom spisku

ps:
probaj komande
glxinfo|grep direct i
glxgears

Odradio sam to na način da sam skinuo neke ATI binary X.Org drivere preko synaptic managera i sada je prilično ok mada mi prilikom svakog podizanja sistema govori da ne može da podigne u toj nekoj rezoluciji već da će podići sistem u tzv. “low graphic mode”. Međutim ništa se ne mijenja pa mi nije baš i jasno zbog čega je sve to. Ali bitno je da fercera. Hvala svima na pomoći.