Nakon problema sa mrežnom karticom na Feisty-u isti problem sam našao pri instalaciji najnovijeg debiana. Na samom početku debian prijavljuje da ne prepoznaje karticu i nudi opciju da se ubaci floppy disketa sa driverom… pokušao sam staviti modu atl2.ko međutim nije ga prepoznao kao driver… Problem je na debianu riješen na sljedeći način
insmod /putanja/atl2.ko
međutim kod debiana taj isti modul ne prolazi (iako se radi o starijem rođaku ubuntu-a)…
[quote=Dadonja]Nakon problema sa mrežnom karticom na Feisty-u isti problem sam našao pri instalaciji najnovijeg debiana. Na samom početku debian prijavljuje da ne prepoznaje karticu i nudi opciju da se ubaci floppy disketa sa driverom… pokušao sam staviti modu atl2.ko međutim nije ga prepoznao kao driver… Problem je na debianu riješen na sljedeći način
insmod /putanja/atl2.ko
međutim kod debiana taj isti modul ne prolazi (iako se radi o starijem rođaku ubuntu-a)…
Inače hvala puno na dosadašnjoj pomoći. Da nije bilo ovog foruma teško da bi ikada uspješno startao linux, a kamoli šta drugo.[/quote]
Debian ne moze biti nikako rodjak ubuntu-a, vec samo OTAC ubuntu-a … molim te nemoj da mijesas ovakve stvari.
Da bi taj modul mogao ucitati tokom installacije moras imati modul iskomapjliran za taj kernel koji je boot-an sa installacionim cd-om debiana…
[quote=Dadonja]Nakon problema sa mrežnom karticom na Feisty-u isti problem sam našao pri instalaciji najnovijeg debiana. Na samom početku debian prijavljuje da ne prepoznaje karticu i nudi opciju da se ubaci floppy disketa sa driverom… pokušao sam staviti modu atl2.ko međutim nije ga prepoznao kao driver… Problem je na debianu riješen na sljedeći način
insmod /putanja/atl2.ko
međutim kod debiana taj isti modul ne prolazi (iako se radi o starijem rođaku ubuntu-a)…[/quote]
Kao što reče maher, kod kernel modula je važno da je pravljen za tačno određenu verziju kernela, znači ako ti je kernel 2.6.22.16 moraš imati modul za 2.6.22.16… Ukratko ako uz modul piše da je za Ubuntu 7.04 (ne neku stariju ili noviju verziju!) onda bi eventualno mogao raditi samo na toj verziji.
insmod /putanja/atl2.ko
Inače hvala puno na dosadašnjoj pomoći. Da nije bilo ovog foruma teško da bi ikada uspješno startao linux, a kamoli šta drugo.[/quote]
ne znam čemu tolika energičnost…mislim da nema razloga da se prepiremo… nema potrebe da filozofiramo dali se radi o rođaku, babi, materi ili nekom trećem… Htio sam da kažem da sam išao tom logikom da su ove dvije distribucije srodne. Jasno mi je da je Ubuntu nastao iz Debian-a, a isto tako je jasno šta sam htio reći sa tim “rođak”. U svakom slučaju opet sam nešto novo naučio
Rješenje problema sa ovom karticom ne leži ni u čem drugom do u verzij kernela i to sa srodnosti distribucija nema gotovo nikakve veze.
Dvije distribucije u jednom postu nije pametno spomenuti jer uvjek postoji šansa da izbije nesuvisla diskusija “čiji je tata jači”…
Pazi, kolko mozemo filozofirat, mozemo mi do sutra pricat i ovome i onome, do sutra, al bezze je to. Bio sam napiso pametan komentar, al mrsko mi ga dijelit sa ostalim.
Nije tacno. Cim Slackware postane Suse, ili ti ga Debian postane Ubuntu, tad pocinje negiranje sa rodbinom. Otac je otac, a djece svakve vazda ima. Ubuntu ima takvih nevidjenih gluposti odma tokom installera da se pitas odma gdje je Debian? Vidio sam na DebConf sta rade Ubuntu developeri, a Ubuntu je Debian samo po paketima osto. A i tu je previse nastran po pitanju respiratorija.
Ja sam prico da mi bi Slackware sa Debian paketima, a i da uradis to, sta ti to cini distro nego samim Debian-om.
[quote=Dadonja][quote=Dadonja]Nakon problema sa mrežnom karticom na Feisty-u isti problem sam našao pri instalaciji najnovijeg debiana. Na samom početku debian prijavljuje da ne prepoznaje karticu i nudi opciju da se ubaci floppy disketa sa driverom… pokušao sam staviti modu atl2.ko međutim nije ga prepoznao kao driver… Problem je na debianu riješen na sljedeći način
insmod /putanja/atl2.ko
ne znam čemu tolika energičnost…mislim da nema razloga da se prepiremo… nema potrebe da filozofiramo dali se radi o rođaku, babi, materi ili nekom trećem… Htio sam da kažem da sam išao tom logikom da su ove dvije distribucije srodne. Jasno mi je da je Ubuntu nastao iz Debian-a, a isto tako je jasno šta sam htio reći sa tim “rođak”. U svakom slučaju opet sam nešto novo naučio
Rješenje problema sa ovom karticom ne leži ni u čem drugom do u verzij kernela i to sa srodnosti distribucija nema gotovo nikakve veze.
Dvije distribucije u jednom postu nije pametno spomenuti jer uvjek postoji šansa da izbije nesuvisla diskusija “čiji je tata jači”…[/quote]
ja samo to samo spomenuo radi razlikovanja istorijskih znacaja debiana. istorija se mora znat i mora se znat kad nebi danas bilo debiana nestalo bi i ubuntu-a, kosto bi se reklo pokazite postovanja …