Audio cd wav format

U mandraku u pogonima kad su u njima audio cd-i wav i drugi formati se uopće ne prikazuju da postoje kao i wav formati pjesama na win diskovima.Probala sam sve programe iz aplikacija sound noun kaboodle(ili slično) dok se mp3 format prikazuje i radi bez problema.Zna li netko o čemu se radi i kako to ispraviti?

Audio CD ili bolje receno “orginal” cd se nemoze mount-ti tako da ga nemozes da slusas, jer nemaju filesystem.
Mislim da xmms moze da cita direktno sa CD kao i mplayer.

npr: xmms /mnt/cdrom ili mplayer cdda://2

PS
Potrebno je dodati path do tog CD-drive-a da bi ovo radilo.

Neznam gdje ni kako da taj put upišem.Ispod ikona cd rom-a na desktopu piše mounter to mnt a kad ih prikazuje ukonqueror-u na ikonama je lokot .Zašto i jeli to u redu?U XMMS u sam uključila dodatke i prikazuju mi se na win diskovima pjesme u WMa ali XMMS in ne svira.Ima ih u load files prozoru XMMS-a a kad odaberem neku i potvrdim sa ok ništa se ne dešava.Što dalje?

  1. Da bi vidjela pjesme na Audio CD probaj koristiti Konqueror i ukucati lokaciju audiocd: Mada za to nema potrebe, Noatun, XMMS, Kaboodle i drugi podržavaju reprodukciju Audio CDova.

  2. WMA format nije direktno podržan (Windows Media…) Dodavanje podrške je nešto komplikovanije, najprije moraš koristiti http://easyurpmi.zarb.org da dodaš plf-nonfree instalacioni medij, a zatim uradi update programa mplayer i/ili xine i onda ćeš moći koristiti te programe za WMA fajlove.

Probala sam u konqueror uku cati šro si mi rekao ali file dont exist.Kad cd rom probam otvoriti sa XMMS ili nečim drugim poruka "Retrieving data from devices is not supported"Nemam više ideja a vi?

Vrlo vjerovatno je nešto slično ovome:
http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=1466

Kandidat za FAQ :slight_smile:

Pogledala sam taj forum ali mislim da nije reč o tome.MP3 se prikazuju u pogonima i normalno ih slušam bilo kojim playerom a audio cd i wma se ne prikazuju u pogonima kao da ništa u njima nema.U XMMs uključen mi je DAE ali ne mogu ni pokušati svirati kad se ne prikazuju u pogonu da mogu kliknuti na njih.Interesantno kad sam otvorila CD kreator u njemu su u pogonu CD roma prilazane pjesme u WMa da postoje a kada ih pokušam vidjeti direktno na ikonu CD pogona na desktopu u njima nema ničeg kao ni audio cd-a.To totalno me zbunjuje!

Otvori KsCD i pokrenes svoj Audio CD !.. jednostavno da jednostavnije nemoze biti…a razlog sto se nevide u Konqueroru ti je vec objasnio @sahbaz

rip

Ok da probam i ja objasniti :slight_smile:
Normalno je da se ne vidi nista u Konqueroru kada se stavi Audio CD jer Audio CD nije obican CD… ne znam koliko je to jasno? Nisam ni znao da drugi OSovi prikazuju pjesme kao “fajlove” npr. pouzdano znam da to na Windows ME nije bilo tako, za Win XP nisam vise siguran.
U svakom slucaju, za slusanje AudioCD-a mora se koristiti posebna aplikacija. Uglavnom sve multimedia aplikacije za Linux (osim Amaroka grrrr!!) mogu se koristiti za AudioCD npr. gorespomenuti KsCD, samo je negdje to malo zakomplikovano. Problem je sto sam ja vec odavno sve svoje AudioCDove prebacio u MP3 format (a vjerujem i ostali). Npr. u XMMSu ces do audio cd-a doci ovako: http://www.volalibero.it/immagini/xmms_dir.png
Jedina situacija kada ti je stvarno potrebno da vidis pjesme na cd-u kao fajlove je ripovanje (prebacivanje u neki drugi format). Ako je to ono sto zelis, probaj program koji se zove grip, a moralo bi ti raditi i ono sto sam rekao u Konqueroru (probaj indirektno doci do toga - klikni sa strane na ikonu s kockicama (Devices) pa onda idi na Audio CD).
U svakom slucaju, ako ni ovo ne pomogne dodji na IRC veceras pa ce ti neko pomoci jer je problem sigurno rjesiv ali mu vjerovatno pristupas na pogresan nacin.

windows 98 prikazuje .dat fajlove …

Za xmms:
U playlisti ides nad Add Dir i izaberes /mnt/cdrom. To ce ga uciniti citljivim. Ako pak ne, provjeri u opcijama (Options->Preferences->Audio I/O Plugins->CD Audio Player) da li pod stavkom Device postoji validan uredjaj. Vecimo je to /dev/cdrom. Provjeri da stavka Directory pokazuje na /mnt/cdrom.

U dnu ti se nalazi “Check drive…” gdje ce xmms provjeriti citljivost i pseudo mountanje. Ako sve prodje, nastavis birati /mnt/cdrom, kao u pocetku. Ako ne, provjeri da imas dozvole za citanje s tog uredjaja (najcesce je /dev/cdrom link na pravi uredjaj, pa se fokusiraj na njega).