Audio problem sa Ubuntu 10.04

Kada pokusam da slusam neki video na youtube ne radi. Probao sam po forumima da nadjem rjesenje tipa da se odradi prvo purge adobe-flash plugina pa da se instalira flashplugin-nonfree itd. uglavnom i dalje imam taj problem.

Obicno se problemi sa svim kodecima rjesavaju instalacijom ubuntu-restricted-extras paketa

Probao sam i to. Problem je generalno u zvuku ne samo preko Firefoxa. Testirao sam zvuk preko System Testing i nije profuncionisalo. Ovo su kartice koje je detektovao na laptopu:

Detecting your sound device(s):

0 [IXP]: ATIIXP - ATI IXP
ATI IXP rev 2 with Cx20468-31 at 0xd0a04000, irq 17

1 [Modem]: ATIIXP-MODEM - ATI IXP Modem
ATI IXP Modem rev 2 at 0xd0a05000, irq 17

Ljudi problem sam riješio, ali još nisam siguran kako. Na jednom forumu sam našao da trebam pokrenut alsamixer što sam i uradio

i sa F6 odabrao zvučnu karticu. Nakon toga sam također pokrenuo komandu

Nakon restarta računara, proradilo je sve. Međutim kako nisam odmah nakon prve komande provjerio da li radi zvuk, nisam siguran da li mi je uopšte trebala ova druga.

Typo: sudo alsamixer

Druga komanda nema veze sa zvukom nego instalira sve što je potrebno za kompajliranje programa iz izvornog koda (koje bi možda išlo u sljedećoj komandi).

Sad se dešava jedna malo drugačija manifestacija problema sa zvukom. Kad uključim laptop, u 50% slučajeva zvuk ne radi, pa ga moram ugasit i ponovo upalit (kad restartujem nema efekta, barem do sad nije ni jednom upalio).
U Startup application sam dodao komandu da mi pokrece sound deamona:

Da li bi možda trebao još nešto dodat da mi se startuje od demona? I na koji način najlakše mogu da provjerim koji su mi demoni za sound aktivni kad startam sistem, a koji se nisu digli, a trebali bi?