Inace boravim u austriji i tamo nisam nikad imao problema sa ovim. Provider koristi MAC adresu za autentifikaciju i preko DHCP onda dodjeljuje IP adresu. Nakon toga sve fercera ok. Ovdje (u sa, provider europront) imam slucaj da ISP koristi DHCP, ali se ona poslije treba unjedti username i password. Inace nisam nikad koristio Ubuntu tj. GNOME. Pretrazio sam opcije koje nudi GNOME al nisam nigdje nasao alatku koja nudi opciju prijavljivanja korisnickog imena i sifre provideru. Nadam se da neko do vas mozda koristi isti provider te da tako ima rjesenje za moj problem.
Roaring Penguing (rp-pppoe) se ne koristi na Debianu (Ubuntuu) vise za PPPoE i ADSL konkcije, u tu svrhu postoje gornji programi. Koristenje rp-pppoe se ne preporucuje niti je zvanicno podrzano, niti postoje sigurnosne zakrpe unutar distribucije.
Ja ga ponekad koristim. Zasto se ne bi mogao koristiti? Kao sto mozes vidjeti, prva opcija koju sam stavila je pppoeconf, pa se iz toga moze zakljuciti moj stav. Link koji sam postavila vodi na stranicu projekta. Vjerovat cu da vode racuna o sigurnosti.
Zadnji link nije na odmet, vrlo je moguce da ce nesto nauciti iz toga, ili da ce nadoci na neku novu ideju.
I dalje ne vidim sta je problem? No, nije ni bitno… Nadam se da je ox vec do sada nasao rjesenje.