Automatsko punjenje modula

Imam jedan problemčić koji nije strašan ali me ponekad nervira.
Naime, imam TV Karticu koja super funkcioniše. Jedini problem je da nakon svakog pokretanja kwintv moram otvoriti xterm i kao root pokrenuti modprobe tvaudio da bi čuo zvuk. Pošto je to malo penetrantno, unio sam u /etc/modules.conf jedan red:

post-install bttv /sbin/modprobe tvaudio ;

Time sam postigao da se modul tvaudio uvijek pokrene kad pozovem modprobe bttv(ovo je modul za karticu). Međutim kwintv izgleda nekoristi modprobe za punjenje ili mi nedozvoljava da pokrenem tvaudio bez root prava tako da nefunkcioniše. U čemu je fol i kako da ovo punjenje modula automatizujem ?

PS. depmod kako mislim nije rješenje jer bttv nezavisi od tvaudio.

Evo kako sam ja rijesio slican problem sa zvukom na TV kartici :

/etc/modprobe.conf

# bttv
alias char-major-81	videodev
alias char-major-81-0	bttv
options	bttv		card=2

Neće Mirza kako god okrenem. Čitao sam dokumentaciju o ovom “tvaudio” driveru i piše da je još u “experimental modusu” pa se tješim da nije do mene. Unio sam u modules.conf:

alias char-major-81-0 bttv options bttv card=47 radio=1
Reci mi molim te kada pokreneš aplikaciju, šta kaže:lsmod | grep tvaudio ? Jeli i tvoja kartica koristi ovaj isti modul ?

Evo i ja sam prije neki dan kupio TV karticu Hercules SMART TV 2 Stereo.

Koristi isti chipset kao i ta tvoja ( ako ne nevaram ) bttv.

Ja sam dodao u /etc/modules.d/bttv sljedece:

I naravno startam karticu sa modprobe bttv.

Sam lsmod | grep tvaudio pokazuje sljedece:

[quote]
lsmod | grep tvaudio
tvaudio 22112 0
i2c_core 22736 5 tuner,tvaudio,tda9875,bttv,i2c_algo_bit[/quote]

Nadam se da ti je ovo od neke pomoci !

kako misliš “sa modprobe” ? kad klikneš na aplikaciju mišem, otvori se TV program i odmah čuješ ton ?? Ili moraš kucati modprobe bttv ?

Po preavilu bi trebao samo unijeti opciju card=bla i automatski da se pune moduli, međutim to mi ne radi. modprobe se puni ali tvaudio ne. CARDLIST mi kaže da je moja 47, znači i to je u redu. :rolleyes:

Pa ja nezelim da startam modul na samom startu jer nekoristim
TV-karticu svaki dan, tako da je manuelno startam
sa modprobe bttv.
Ali ako zelis dodaj ( u mom slucaju na gentoo ) u
/etc/modules.autoload.d/kernel-2.6 da bi startao na samom startu.

I da, audio starta kao i video sam kada pokrenem tvtime iz konzole.

Baby pitanje za tebe ( i za one koji imaju iskustva sa video obradom na
linuxu ):
Zelim da prebacim neke vhs kasete na DVD ali mencoder nece da
se igra :lol:

Ovo mi daje sliku i zvuk ali ne u zeljenom kvalitetu.
Da li ovo moze da se poboljsa i kako ?
Hvala

Prvo da javim da sam riješio svoj problem. Unio sam u datoteku modules.dep samo jedan red sa modulom tvaudio. Prvo sam se ustručavao da je ručno editiram jer znam da je program depmod automatski kreira, ali evo to je bilo rješenje.

Što se tiče prebacivanja video kaseta odmah da ti kažem da mi je ta situacija poznata jer evo i ja ovih dana radim. Ili bolje rečeno neradim jer sam zaključio da mi je kartica za te stvari slaba. Ako imaš običnu tvkarticu bez integrisanog dekodera imaćeš uvijek problema sa kvalitetom snimka. Znači prvi savjet (važi i za mene) potrebne su karte sa dekoderom tj čipom na kartici koji direktno snima u mpeg format. Pogledaj koliko ti je procesor opterećen dok snimaš na kartici.
Osim ovoga, preporučljivo je imati extra disk na koji se snimaju filmovi. Najbolje da ga formatiraš u ext2 sa velikim blocksize i niskom inode gustoćom.
mkfs -t ext2 -b 4096 -i 8192 /dev/nekiuređaj
Ili još bolje ,ako te nije strah, postavi XFS.
Sljedeća stvar, isključi sve syslog-demone dok snimaš .

Jesi li probao neki drugi codec ? Smanji broj frejmova na 20 i pojačaj “protok” na npr.1300 pa pogledaj jeli bolje. Lame opterećuje sistem strašno, probaj zvuk snimati bez komprimiranja pa pogledaj jeli bolje.

Vjeruj mi, mpeg kartica sa audio ulazom je rješenje za ove stvari.

Dekoder je integrisan na kartici kao i audio ulaz.
FS na drugom disku je resier4 i sasvim je OK, CPU opterećenje je minimalno
oko 20-25 %. Tako da sam zadovoljan sa tim.

Probao sam sa povećavanjem i smanjivanjem fps ali bez nekog vidnog
poboljšanja.

Mencoder pakao se nastavlja…

Najbolje rezultate do sada sam imao snimanjem sa xawtv. Probaj neki drugi codec mozda. Hm, momentalno mi nepada vise nista na pamet. :rolleyes:

Upravo pronađoh ovaj aktuelni članak:
http://www.linux-user.de/ausgabe/2005/03/077-tvkarten-analog/index.html
u kojem piše da snimci sa analognim karticama rezolucije veće od 320 x 240 još nisu preporučljivi i da se najbolji rezultati, ako već snimaš, postižu sa Motv programom.
Koju karticu Sahbaz koristiš ?

Edit:
Neke kartice imaju dekoder za reprodukciju(play) filma ali ne za snimanje analognih ulaza. Nije mi poznata tv-kartica koja to ima.

Evo je baby → http://europe.hercules.com/showpage.php?p=99&b=1&f=1

Upravo sam napravio jedan vhs rip sa mencoder-om:

45 min kaseta i gotov produkt je 678 MB velik…
Slika je HAOS dobra ali zvuk je “preglasan”…
Ostaje jos da to sredim i bice onda sve ok…

Uh, dobra kartica stvarno. Da sam znao prije. Ja ti sebe naručio neku staru pinnacle dc10+ ( čuo da je dobro podržana) pa ću vidjeti kad stigne kako funca. :wink:

Ja sam se odmah bacio na bt878 chipset …nemožeš da pogriješiš sa
tim…

Evo ga konačni kod za rip-anje…
Tu sam dodao vrijeme snimanja i podesio zvuk…

[quote]
/usr/local/bin/mencoder -tv driver=v4l:width=768:height=576:device=/dev/video0:input=1:fps=23 -ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg4:vbitrate=2000:vhq:vqmax=31 -oac mp3lame -lameopts cbr:br=96 -af volume=-28 -vf crop=720:544:24:16,pp=lb -endpos 00:45:00 -o newRip.avi tv://[/quote]

Debian sarge 3.1 nece da napravi /dev/video0

Kako da resim problem kod Debiana 3.1 r2, nece da napravi video0 u /dev/video0, da li neko ima neki savet.Hvala svima

Mozda ti uredjaj nije podrzan. Koji kernel koristis?

Kernel 2.6.8 dize bttv i sve ostalo po popisu

Blago se vama moj pinaccle PCTV 40i nece nikako, al sta ces mora se zivjeti kad sam blesav, a tada nisam imao kontakta sa Linux-om :slight_smile: