Automount u fstab-u

Ne znam da li ovo pitanje spada pod Mrežu, ako ne, neka ga administrator slobodno premjesti gdje hoće.
Situacija je slijedeća:

u firmi imam sedam računara od kojih je samo jedan Linux, ostali koriste Windows. Interesuje me kako u fstab-u napraviti da se Windows računari automatski mountiraju prilikom pokretanja Linuxa, odnosno, nije mi baš najjasnija sintaxa koja bi se u tom slučaju koristila. Htio bih mountirati cijeli računar, dakle ne shared folder.
Otprilike bi išlo ovako:

# <file system>           <ount point>     <type>   <options>       <dump>  <pass>
//IME_RAČUNARA/        /mnt/ime_računara   smbfs     rw,user,auto     0       0

Interesuje me da li je ovo ok? Pretpostavljam da negdje u opcijama treba da dodam i username i password mašine koju mountujem. Kako to uraditi?

ka prvo imas dvije mogucnosti

1. da upisujes username i password u fstab
    //server/share /mountdir smbfs userename=nesto,password=neki 0 0

2. da cita iz nekog fajla username i password
    //server/share /mountdir smbfs credentials=/nekidir/.smbpasswd 0 0
    a u fajl .smbpasswd stavis slijedece linije
    username=user
    password=pass

Na taj način mountujem //SERVER/share
Interesuje me da li mogu mountovati cijeli //SERVER?
Dakle da imam pristup i onim folderima koji nisu shared? Jer za //SERVER/share mi nije potreban password jer je to (u mom slučaju) shared folder koji ne traži authentication.

Ja koliko znam uopšte se ne može mountovati cijeli //SERVER. I osim toga, ako možeš pristupati stvarima koje nisu share-ovane to baš i nije siguran računar :wink: ali mislim da je format //SERVER/C$ (za pristup disku C: )

Edit: ubacilo mi smajli

vedran je uvijek imao tipican humor za windows environment :wink:

1. nebi bilo pametno da se mountuje sve
  2. ono nije moguce
  3. ljudi inace mountuju obrnuto windows <—> linux - fileserver <—> windows…

Pozdrav

ICE

Samo da dodam da se lista svih share-ova na serveru dobije opcijom -L u naredbi smbclient.

Dodao sam slijedeću liniju u fstab:

//SERVER/C$ /mnt/server smbfs rw,user,username=username,password=password 0 0

U Konqueroru se pod Devices pojavio Remote Share (unmounted SAMBA Microsoft Network Share). Kada kliknem na to dobijem poruku:

SMB connection failed
Please check that the disk is entered correctly

Gdje pravim grešku?

[quote]Dodao sam slijedeću liniju u fstab:

//SERVER/C$ /mnt/server smbfs rw,user,username=username,password=password 0 0

U Konqueroru se pod Devices pojavio Remote Share (unmounted SAMBA Microsoft Network Share). Kada kliknem na to dobijem poruku:

SMB connection failed
Please check that the disk is entered correctly

Gdje pravim grešku?[/quote]

pronadji gresku u /var/log/messages ! i naravno uljepi je ovdje…

Pozdrav

ICE

Opet umjesto rebootanja i čekanja da se ovo iz /etc/fstab primijeni možeš odmah isprobati sa:

[code]# smbmount //SERVER/C$ /mnt/server -o rw,user,username=username,password=password

ls /mnt/server[/code]

Probao i odgovor je:

Mordor:/home/amar# smbmount //SERVER/C$ /mnt/server -o rw,user,username=username,password=password 2536: tree connect failed: ERRDOS - ERRnoaccess (Access denied.) SMB connection failed Mordor:/home/amar#

Eto znači da ne možeš pristupiti C: disku (tako i treba).

a ako je covjek share.irao citav C?

Pozdrav

Ice

Nije, C nije shared. Pitao sam se da li postoji mogućnost da pristupim i onim dijelovima diska koji nisu shared. Naravno uz odgovarajući login i password (isti login i password kojim useri pristupaju svom kompjuteru).

Ima negdje ta opcija u konfiguraciji Windowsa da se to dozvoli. Raniji Windoze su dolazili sa tom opcijom uključenom po defaultu što se smatralo velikom sigurnosnom rupom.

OK, možda mi i ne treba pristup cijelom disku. Nisam se baš najbolje izrazio. Ono što bih htio da imam je slijedeće:

kada startam Linux, hoću da se prilikom boota provjere svi shared folderi u mreži i da se svi mountuju. Ako može bez automounta, onda još bolje, recimo da pregleda mašine koje su na mreži, napravi neku tabelu shared foldera koje ja mogu po želji mountovati i unmountovati.

Malo sam se raspitivao pa su mi ljudi rekli da je to moguće napraviti sa skriptom koja bi se stavila u iinit.d a koja bi u sebi uključivala smbtree ili tako nešto. smbtree bi koliko sam ja shvatio (a i probao) samo izlistao sve shared foldere na mreži. Kako bi išla sintaxa za dinamičko mountovanje svih shared foldera?

Zna li neko o čemu pričam i može li mi kako pomoći?

razumijemo mi tebe… barem mislim da te razumijem… samo ces malo potesko automatski mountovati shared folderse ako oni nisu fixni, tj. ako se mjenjaju ili ako se adresa servera mjenja ( barem po mom misljenju )… kao sto vedran gore rece - uz pomoc smbclient -L mozes provjeriti koji folderi su shareirani… ad hoc mountovanje prilikom startanja racunara ce ici teze… barem jos nigdje nisam vidio nesto takvo… jedino da napises skriptu koja ce ti prilikom startanja proci citav subnet, pregledati sve M$ Windows cliente za shareirane foldere i mountovati ih…

Pozdrav

ICE

To upravo i pokušavam jer je mreža dosta mala (9 računara) i većina shared foldera je fiksna (samo na jednom računaru se mijanja, dodaju se novi shared i brišu se stari).
Što se tiče IP adresiranja, adrese su statične i ne mijenjaju se.

pa da li je problem napisati shell skriptu sa 9 linija koja ce ti mountovati te shared foldere prilikom pokretanja? ako su ip adrese fixne, onda nebi trebao imati problema… samo moras znati imena shared foldera i sifre i to bi bilo to…

Pozdrav

ICE

Radim na tome, skontao sam da se može uraditi check shared foldera i njihov mount samo sa sambaclient-om. Jedna do dvije linije će biti dovoljne. Postavim ovdje skirptu kada završim.

thats the spirit !