Backtrack je linux distribucija fokusirana na penetration testing.
Nema instalaciju tako da je moguće veoma brzo pokrenuti sa CD-a ili USB-drive-a pa čak se može instalirati na HD ili virtualizirati.
Nakon ubacivanja LiveCD-a i pokretanja boot procesa dobićete meni na kojem možete odabrati u kakvom okruženju želite raditi - uključen je KDE ili Fluxbox.
Kada pokrenete Backtrack primjetićete da je defaultna rezolucija 800x600, ovo se može jednostavno promjeniti kroz ikonu na system tray-u.
Aplikacije za nadgledanje sistema (desno na prvom screenshot-u) se ne pokreće automatski - da bi ste je otvorili trebate koristiti Alt+F2 kombinaciju tipki i kucati leetmode u prozor. Možete otključati prozore koji vam prikazuju statistike kroz context meni i prevući ih gdje želite.
Jedna od interesantnijih opcija je Yakuake terminal koji se pojavljuje padajući sa vrha ekrana (drop-down), može se pokrenuti kroz Alt+F2 prozor ili preko System menija. Kada se jednom pokrene jednostavno sa F12 tipkom uključujete odnosno isključujete terminal.
Povezivanje na bilo koji mrežni resurs se može obaviti preko Network Folder Wizard-a koji se nalazi u meniju Internet -> KNetAttach. Možete jednostavno mapirati dijeljeni Windows folder, SSH ili FTP server koristeći wizard koji ne predstavlja ništa drugo nego jednostavni front-end Konqueror browser-a.
Pošto je ova distribucija fokusirana na sigurnost možete pronaći veliki broj alata orijentisanih ka sigurnosti pod Backtrack menijem.
Jedan od korisnijih alata za svakodnevnu upotrebu je chntpw alat (nalazi se u meniju pod Privilege Escalation -> PasswordAttacks). Ovaj alat može resetirati bilo koji Windows password jednostavno sa komandne linije.
Backtrack je besplatan za download i funkcioniše kao bilo koji drugi linux.
[quote=adis]Šta fali, svako ima svog personalnog favorita
Listener, ovo komotno može i negdje na wiki, kao kratak opis distribucije?[/quote]
Mislim da za wiki bi ipak trebalo nešto malčice opširnije?
Nema veze sa opsjednutošću samo samo smatram jako zanimljivim linux distribucije koje su usko specijalizirane.
Slažem se l33t fazoni su malo otrcani, ali ako čovijek uspije preći preko glupih fraza skužiće da je ovo upravo to,
korisna i usko specijalizirana linux distribucija za Sys Admine ili one zadužene za Security u firmama… mada malo je takvih.
Lično volio bih vidjeti još usko specijaliziranih linux distribucija.
Nema veze sa opsjednutošću samo samo smatram jako zanimljivim linux distribucije koje su usko specijalizirane.
Slažem se l33t fazoni su malo otrcani, ali ako čovijek uspije preći preko glupih fraza skužiće da je ovo upravo to,
korisna i usko specijalizirana linux distribucija za Sys Admine ili one zadužene za Security u firmama… mada malo je takvih.
Lično volio bih vidjeti još usko specijaliziranih linux distribucija.[/quote]
govorim opcenito. ovo nije distro za desktop, vecina misli da ce koristeci ovu distro postati kojekakvi maliciozni hakeri ili sta ja znam. skinuo sam je et reda radi, ispalo je da mi odlicno sluzi za backup fileova kada nekome padne sistem. bas kao sto kazes specijalizirana je za sys admine da bi lako provjerili sigurnost svojih firewalla, servera itd da ne nabrajam. sto se tice usko specijaliziranih distra vec ih ima dosta sto se tice multimedije, svaki se moze koristiti kao server ili sta ja znam. na hrpi foruma sam vidio samo hvale backtrack kao odlicna distro, ovo ono, nista konkretno navedeno, vecinom se javljaju nekakvi newbies koje privlaci mracan izgled i hrpa nekakvih skriptica sa crackovanje… bezveze :/.
Slažem se sa tobom i ono što generalno čini problem kod backtrack-a je taj izgled ili bolje reći brand koji stvara pa se svi wannabe hackeri ljepe na nju. Što se tiče specijaliziranih evo jedna varijanta koja se meni sviđa posebno pa sam pisao o njoj.
Slažem se sa tobom i ono što generalno čini problem kod backtrack-a je taj izgled ili bolje reći brand koji stvara pa se svi wannabe hackeri ljepe na nju. Što se tiče specijaliziranih evo jedna varijanta koja se meni sviđa posebno pa sam pisao o njoj.