Htio sam da pitam dali neko ima iskustva sa beckupom cijelog sistema tj dali je neko već osiguravao cijeli sistem i kasnije nakon potpuno nove instalacije uspio da vrati sve bez većih problema ? Koji program, koji uređaji ? Net je pun ovih programa ali me interesuje šta kaže neko ko je imao iskustva. Radi se o 8 GB(Reiser FS) na mom hard disku koje bi redovno da osiguram u slučaju da mi krepira disk. :rolleyes:
Pored Ghost-a i Driveimage-a ( koji su komercijalni ) postoji jedan koji je isto tako dobar i zove se Partimage koji ne košta ništa. Alat je dobar mada u poređenju sa komercijalnim više komplikovan.
99% programa koji se mogu naci ne podrzava Raiser i ext3, mislim da symantec gost zadnja verzija podrzava, provjeri!
To je i bila jedna od kritičnih tački zbog čega i pitam. Komerc ne dolazi u obzir jer sam siguran da može i bez plaćanja. Razmišljam i o presnimavanju cijelog hard diska na drugi. Knopix bi trebao biti idealan za ovakve stvari …ili ?? Tar isto nedolazi u obzir jer bi mi trebalo preko 10 CDova za cijeli sistem. Mozda bi bilo najbolje kopiju cijelog diska uraditi. Izgleda da ću na kraju to i uraditi, jer jeftino je i jednostavno . :rolleyes:
Ne znam, moja logika je ako se na disku nalazi 10 GB podataka, koji se recimo mogu kompresovati na 2 GB, onda ti trebaju 4 CDa bez obzira koristiš li ghost, tar -j ili šta god drugo.
ako ti treba ghost, mogu ti poslati link odakle da skines
Možda kad bi imao samo tekstove na disku. Mp3 ,mpeg, i ostale “komprimacije” neću stisnuti na 2 Gb sigurno.
Dino, imam ja ghost ( SuSE power ) ipak hvala.
Mislio sam da više ljudi ovo radi, ali izgleda da niko to ozbiljno nepraktikuje. Prije kad sam koristio win98 radio sam backup, ali je uvijek bilo problema sa vremenom i glupim registry-om tako da mi neke stvari nije mogao vratiti ili ih je vratio ali nisu funkcionisale.
Razlog , zbog kojeg mi je backup, vrlo vazan su oko 10-tak programa koje sam kompajlirao i koji super funkcionisu na sistemu. Eh da nebi opet kompajlirao pola dana … eto. Sve ostalo se da jednostavnije osigurati .
Pa ja se stim ozbiljno bavim. Zar nisi pogledao link koji sam napisao.
Ja backup uzimam ZAOZBILJNO !! :rolleyes:
Tip !
1.Kod samog djeljenja diska najbolje bi ti bilo da /home ili neki drugi dio sistema koji ti je važan napraviš kao particiju tako da u slučaju reinstall-a samo ga dodaš/mount-aš.
2. Koristi Partimage ako hoćeš da ostaneš odan free source-u ( haos alat )ili gost/drive image ako nećeš. Backup je važan sam po sebi i tada pare i koga je napravio nije u pitanju zar ne ?
3. Najlakše je sa TAPEDRIVE-om i programom koji je zove Arkeia …if money is no object !
Svaka cast Sahbaze, iskreno da ti kazem da sam tek sad prostudirao partimage i mislim da je bas to to sto trazim. :kul:
Javljam se evo sa friško instaliranog backup sistema za koji nisam koristio nijednu od komercijonalnih rješenja već obično presnimavanje od jednog diska na drugi. Imao sam problema pri bootanju (kernel panično reaguje) dok nisam shvatio da moram koristiti scsi modul pri podizanju jer mi je backup na scsi disku ( još jednom hvala [-o< sdb.suse.de). Dokumentacija na howto-lugbih.org je dobra ali malo zastarila . Dok se nadje vremena, pokušaću da je malo osvježim.
Ja za backup koristim tar.
Prvi backup mi je zauzeo 3 CD-a. Poslije toga radim inkrementalni backup (spremaju se samo izmjene od posljednjeg backupa).
Trebalo je i ti tako da uradiš. Pošto si imao jedan HD ekstra, mogao si na njega snimiti tar arhivu, bez obzira što je velika.
Šta ćeš nakon određenog vremenskog perioda, kada opet bude trebalo backupovati čitav sistem?
[quote]Ja za backup koristim tar.
[/quote]
I ja takođe. Koristio sam tar da presnimim datoteke sa jedne particije na drugu i pri tome sačuvam sve atribute.
Dobro pitanje. Valjati će ponoviti proceduru. TAR ARHIVA je dobra stvar ali šta raditi ako ti se pokvari hard disk? Zar nije bolje napraviti 1:1 kopiju diska zajedno sa boot menađžerom u mbr-u i u slučaju kreša samo priključiti drugi disk ?
To može biti dobro rješenje, ali vidi sljedeću situaciju.
Trenutno imaš neki važan fajl na disku.
Uradiš backup kompletnog sistema. Taj fajl je sačuvan.
Nakon određenog vremena taj ti fajl više ne treba i izbrišeš ga.
Ponovo uradiš backup cijelog sistema.
Nakon izvjesnog vremena ti zatreba taj fajl, a nema ga ni na sistemu ni na backupu.
Dakle, taj način backupa čuva samo podatke iz posljednjih mjesec dana, ako backup radiš mjesečno.
dump/restore? sa ili bez inc backupa?
Ja licno vrsim svoj backup preko mreze sa rsync.
Na racunaru koji zelimo backup-ovati (192.168.0.2) treba napraviti /etc/rsyncd.conf fajl:
[code]read only = true
use chroot = false
transfer logging = no
log file = /var/log/rsyncd.log
pid file = /var/run/rsyncd.pid
[sysbackup]
comment = Backup […]
path = /
read only = yes
uid = root
gid = root
exclude = /proc /tmp /mnt /dev /sys
hosts allow = 192.168.0.1[/code]
Pokrenuti rsync server sa:
/usr/bin/rsync --daemon -4
Da bi se napravio backup, na racunaru koji treba da drzi backup (192.168.0.1):
rsync -va 192.168.0.2::sysbackup /backup/192.168.0.2
Ako se dodje u situaciju da se mora kompletan sistem povratiti iz backupa, na backup-hostu (192.168.0.1) napraviti odgovoarajuci /etc/rsyncd.conf fajl:
[code]read only = true
use chroot = false
transfer logging = no
log file = /var/log/rsyncd.log
pid file = /var/run/rsyncd.pid
[resbackup]
comment = Backup […]
path = /backup/192.168.0.2/
read only = yes
uid = root
gid = root
hosts allow = 192.168.0.2[/code]
Pokrenuti rsync server sa:
/usr/bin/rsync --daemon -4
Na hostu 192.168.0.2 instalirati minimalni sistem sa podrskom za mrezu i rsync. I da se povrati kompletan sistem:
rsync -va 192.168.0.1::resbackup /
A ako zelite da vidite kolko je backup vazan mozete pogledat stranicu http://www.pureftpd.org. Stvarno zalosna situacija.
U međuvremenu sam isprobao sačuvati podatke na digitalnoj video-kameri i šta da vam kažem ? Program se da vrlo lako instalirati a na jedan mini-dv mogu stati oko 10 Gb.
http://dvbackup.sourceforge.net/
Možda par hintova…
http://sourceforge.net/projects/g4l
ili još bolje
http://www.ccp14.ac.uk/ccp14admin/linux-server/mondorescue/
http://www.mondorescue.org/about/about.html
gdje se spominje kao opcija i ReiserFS
Rijesenje BackUPa jednog sistema zavisi od vise faktora :
1.vrijednosti podataka
2.brzine (TIME TO BackUP,TIME TO DATA RESTORE)
3.financijskih mogucnosti.
Sigurno, Net je pun programa za BackUP, samo sto se mnogi razlikuju i to drasticno po svojim mogucnostima,brzini, nivou komprimiranja ali i vjerodostojnosti BackUP imidza.
Ako novac ne igra pitanje (dobro recimo da ne igra…) onda se na komercijalnom trzistu moze naci dosta i Hardwerski i Softwerski rijesenja za isto.Ali ni Open Source ne zaostaje mnogo za istim cak u mnogim poljima nadjacava medjutim mnogi od nas to cesto zaboravljaju .
Bilo kako bilo,vodjenje BackUPa vaznih podataka ili cijelokupnog sistema za SOHO okrug ili privatne korisnike nudi finacijski podnosljive mogucnosti memorisanja na CD/DVD Medije ili na dodatni Hard Disk ili putem Networka.
A sto se tice Software, uglavnom sve sto je potrebno je u vecini slucajeva vec je instalirano zajedno sa distribucijom.
Jedno super rijesenje na bazi Open Source je skup alatki RIP Distria
http://www.tux.org/pub/people/kent-robotti/looplinux/rip/ ( pogledati README )
koja pokriva sve probleme pitanja HDD Menadzerstva (od reparature,particiranja do BackUP tj. kloniranja i restauriranja izgubljenih podataka,particija i sl.).
Dosta informativna stranica:
Sigurno svako ima slobodu da bira, po potrebi i mogucnostima,medjutim ne treba robovati navikama niti se ogranicavati samo na Ghost,ili Acronis True Image i sl. ima puno jednostavijih a isto prakticnih mogucnosti sto gornja dva Linka i podsjecaju a koja su u duhu Open Sourcea i pri ruci.
pozdrav