U zadnje vrijeme nemam potrebe za nekim custom-made programima, a nemam vremena da radim u određenim rokovima - citaj za novac, tako da sam umanjio sa programiranjem. Nemam baš ni slobodnog vremena ali hoću da ovo malo što imam iskoristim u dobre svrhe. Tako sam došao na ideju da vi - posjetitelji / članovi ove stranice / foruma postavite prijedloge za neke programe koji bi bili od koristi vama ali i drugima. Znači ako trebate neki program vi ovdje iznesete prijedlog, a mi ćemo se potruditi da taj prijedlog pretvorimo u gotovu aplikaciju.
Pod mi smatram svaku osobu koja bude uključena u razvoj ovih programa. Ne vidim razlog zašto ne bi svaki član mogao na neki način dati svoj doprinos. Nije bitno da li ste programer, grafički dizajner ili samo ljubitelj informatičkih tehnologija, jer i dobra ideja je velik doprinos u svakom projektu. Zato, molim vas nemojte razmišljati na način - “Nisam ovome dorastao/la, idem dalje”. I vasa aktivna diskusija o projektima je dovoljan doprinos.
Zavisno od vrste i namjene programa koristiti ćemo različite programske jezike i alate. Svi programi će biti pod GPL licencom, odnosno oni će biti slobodni, besplatni i otvorenog koda. Moguće je da ćemo koristiti i druge licence, ali uglavnom bitno je da bez obzira koja se licenca bude koristila programi će biti slobodni, besplatni i otvorenog koda.
Ako bude zainteresovanih onda ćemo vjerovatno napraviti neki centralizovani wiki & forum na kojem će se voditi diskusije jer ću ovaj isti tekst postaviti na više stranica / foruma u nadi da će biti više zainteresovanih. Dok pisem ovaj tekst postaje mi jasnije da zapravo želim da napravim zajednicu otvorenog koda koju će činiti osobe sa prostora balkana ali naravno i šire.
Još jednom pozivam sve zainteresovane da iznesu svoje prijedloge, a ako su u prilici i da aktivno učestvuju u razvijanju istih.
Meni treba jednostavan sistem za diskusije koji je threaded (ala slashdot ili undeadly) u PHPu (nemam vremena da ga skucam sam a zatrebo mi je vise puta za neke licne stvari).
Eto to je jedna ideja, hvala za javljanje Vidim da i nije toliko rasprostranjen softver otvorenog koda za te namjene pa bi se tu i mogl’o sta odraditi. Ja to vidim kao dva odvojena projekta - iako na njima mogu raditi isti clanovi. Jedan dio bi bio sistem za threaded diskusiju, metode za uzimanje, organizaciju i mijenjanje sadrzaja, a drugi dio bi bio primjer korištenja tog sistema - nešto poput “temeljnog template-a”. Vjerujem da bi tako postigli maksimalnu fleksibilnost…
Sada naravno treba predloziti strukturu za bazu podataka, već si predložio PHP za pisanje sistema što je po meni sasvim ok
I naravno treba iznijeti više detalja kako bi sistem radio, malo sve to razraditi.
I zamolio bih sve članove da predlože gdje bi mogli voditi centralizovane diskusije. Sourceforge možemo koristiti za hostanje projekata…
Nisam ni znao da imamo takvih projekata - ako znate za još neke ili ste već član nekog projekta recite da možemo napraviti listu domaćih projekata
Vedrane, jel’ ti jedini radiš na tom projektu?
P.S. Da li je vama teže čitati kod u kojem su varijable i nazivi metoda i sl. na našim domaćim jezicima? Meni lično je teže ali to je vjerovatno iz navike proizašlo jer sam se učio iz knjiga i primjera na engleskom…
Ja imam tonu ideja, no ove su mi nekako izgledale bitne:
Neki lightweight frontend (GTK2?) preko kojeg mogu podesiti jednom boje, a da se primijene i na GTK1/2 i QT/KDE programe. Mrsko mi je što moram instalirati kcontrol
(a Debian za nj povuče i kicker!!!) samo da bih namejstio boje za 3 QT programa koje rabim. To ne bi trebao biti neki izazov, jer bi taj GUI samo editirao konfiguracijske fajlove.
Još samo da može mijenjati wallpaper preko habak ili nekog drugog programa za postavljanje pozadine, bio bi savršen.
GUI frontend za dict. Ima toliko sjajnih rječnika preko dict, uključujući i eng - srpsko-hrvatski i vice versa, te eng - hr i vice versa, a ljudi ih malo koriste jer se boje konzole.
Možda da taj GUI može i Wikipediu pregledati, kao i neke druge enciklopedije koje bi se mogle dodati…
Ja sam budala platio dvadesetak maraka za mali rječnik japanskog jezika, a na svojoj kolekciji Debian Etch DVD-ova sam cijelo vrijeme imao puno bolji
i na to sve još besplatan. No on je konzolni program, tako da nije tako razvikan (edict). Ovakva alatka bi mogla promovirati upravo takve sadržaje.
PS.: WOW @ Zamger! Nisam znao da ovako nešto postoji…
ja sam apsolutni početnik i radim C++, ali kroz određeno vrijeme možda budem u stanju priključiti se nekom od projekata. Meni je lično zaintrigirao jedan mini http file server (HFS) za windows koji je portabilan i jako koristan. Pruža mogućnost da podjelite sa ljudima u lan-u svoje dokumente brzo i efikasno. Nisam naišao na sličnu alternativu za linux, ali sam siguran da se apache može iskoristiti da se stvori nešto slično, pa možda čak da ga se napravi da bude cross platform… da se u win-u ponaša slično kao portabilni xampp, a u linuxu da ga se može pozvati jednostavnim klikom… takva igračka bi sigurno našla svoje korisnike… nadam se da ovo iz perspektive nekog ko je iskusan programen ne zvuči baš totalno idiotski
[quote=SchmRz]@Dadonja: http://fragments.turtlemeat.com/pythonwebserver.php <-- Ovo je rudimentaran http server u Pythonu. Sa malim izmjenama je perfektan za to sto si ti naveo.[/quote]
hehe ma znao sam da nisam izmislio toplu vodu, ali nisam uspio da naletim na to