Ovdje bih uputio pitanje kreši i ostalim koji su bili na sastanku dokle se stiglo i da li je iko napravio išta od onoga što smo rekli na sastanku?
Izvinjavam se zbog “pogibije” sajta i baš je tu problem jer ja ne mogu da pravim nov, pošto smo se dogovorili da ćemo praviti na drugom serveru etc … pa bi bilo glupo praviti 3 sajta za istu stvar unutar 2 mjeseca.
Dakle, krešo ide li host, ide li mysql? Amila, da li si ti razgovarala sa njim i hoćemo li mi zvanično postati vaš “sub” ? Ide li išta sa papirima? Kako plan? Hoćemo li praviti brošure? Koji članovi su spremni da daju kurseve? Itd …
OVako Amila mi se javila i trenutno rade na nekim stvarima u vezi ULKBIH tako da trenutno cekam na to. A evo sutra cu , tj. u petak kontaktirati Amilu da vidim gdje su stigli sa svojim obavezama.
Isti ko ovaj koji sad imamo ovdje
Samo bi smo se odvojili da vama ne smetamo i da zadovoljimo potrebe (nekih?) za individualnoscu. Ne, salim se, a sad ozbiljno : zeljeli bi smo da imamo svoj host kojim upravlja neko iz Banja Luke, to je sve ! Nije da smo “nezahvalni”, nego prakticni. Zelimo da imamo neki “fizicki” pristupan server. Tu. Da mozemo brze upravljati i da mozemo ponesto i nauciti iz toga. Ovako, kad vi radite sve za nas - nije toliko interesantno . Vec me hvata sramota od trzanja Alena “te sredi ovo te sredi ono” … I tako to .
U principu, nista hitno … samo pitam ima li ista od toga … Da mogu, uzeo bih josh jedan racunar pa bih sam drzao host i svasta bih napravio od toga (kojekakve botove, server za opensource igre etc …) ali to je naucna fantastika ovdje …
well… sad ti bas ne mogu dati fizicki pristup serveru… ali iduce sedmice bi trebao sastaviti jednu malo “stariju” krntiju sa xeonom i 1GB rama… mislio sam ga prikljuciti na moju liniju i et… davati ljudima koji mogu nesto nauciti iz toga ili sponzorirati nekim projektima web host itd itd… zainteresiran?
well… ovo sad ode bas pravo u OT ali recimo - ako ULK bude trebao nesto po pitanju hostinga, administracije ili what so ever - stojim vam na raspolaganju…
che - ja samo zelim pomoci. Vidim da ste krenuli u svom pravcu ( Zope / Python itd ), a ja sam uvijek bio zainteresiran za nove stvari i siguran sam da bi mogao usput nesto i nauciti ( a zasto i ne poceti nuditi Zope / Python kao uslugu na svojim serverima - vidio sam onu drugu temu )… sto se tice angazovanja - uvijek sam se trudio pomoci koliko mogu ( istina da mi vrijeme bas ne dozvoljava da se angazujem koliko bi mozda i zelio, ali to je zivot ).
BTW. Server je krenuo iz Njemacke danas i bice sredjen sigurno za iduci vikend. Takodjer sam planirao instalirati OpenLaszlo server i naravno Zope… ah what the heck… ode ovo way of topic… ako je neko zainteresiran - nek mi posalje PM… aj… cekaj… nema PM… ma mail zato
razmisljao sam o tome za ovu testnu mashinu, ali moram pricekati da ubacim barem jos jedan procesor u njega… mozda da trazimo od HPa da nam sponozirira neku quad mashinu pa da je iscjepamo za ULK hehehe…
Da ne bih pisala svima posebno, evo dio iz mail-a kojeg sam poslala kreshi.
---->8----
Vi ste već dio ULKa, tako da ne morate brinuti oko papirologije. Ono što je važno za početak je da se uključite u neke projekte ili da pokrenete svoj projekat. Mogu vam poslati neke svoje ideje, ali mislim da bi najbolje bilo da uradite jedan brainstorming i da sami odlučite šta je najbolje napraviti na području BL. Svakako bi vam dobrodošao jedan prostorčić koji možete koristiti jednom sedmično 1-2h sa računarima ili bez. Vrlo je važno sačuvati kontakt uživo jer se tako ideje brže iskristališu i realizuju.
Mi smo to sredili tako što smo zamolili jednu nevladinu organizaciju (NDC) da nam ustupi prostorije četvrtkom u 17:30h, što nam perfektno odgovara, jer nemamo previše obaveza, osim što se moramo pojaviti u tom terminu (nema plaćanja struje, telefona, vode i sl.).
Kad smo već kod papirologije, da pojasnim jednu stvar. Trenutno je ULK registrovan na nivou FBiH, sa mogućnošću djelovanja na teritoriji cijele BiH. Do kraja mjeseca, ako sve bude u redu, bićemo registrovani na nivou BiH. Sljedeći korak je da se napravi pravilnik oko postojanja podružnica, znači definisanje pravnog statusa podružnica. Oko toga će vjerovatno biti puno posla, jer bi voljeli da podružnice imaju dovoljnu samostalnost (pečat, račun i sl.). Ali o tome, tek u narednom mjesecu.
---------------8<-------------------------
Javit ću vam u toku dana dokle smo stigli sa procesom preregistracije.
Pošto vidim da njega i njegove priče trenutno nema, evo i ja ću malo pauzirati, sredio sam sajt, eno pogledajte, unicode radi, prevod je tu, neke sitnice, radi u internet exploreru kako/tako itd.
Biće još urednika osim mene, jer telefon je poskupio a kriza je na svakom ćošku (j***t ovaj sistem, živio komunizam !) pa nemam para da sve radim sam. Pozivam Linuksaše a najviše Banjalučane ako imaju neku ideju ili žele da naprave CSS skin da se jave / priključe razvoju stranice.