Prvo sto mi nije jasno je ta opcija -okoju si postavio na kraj test-a. To je inace OR koje zahtijeva jos jednu opciju koja kod tebe fali. Primjer:
[ 1 -eq 2 -o 2 -gt 1 ] sto znaci da je test istinit ukoliko je izraz 1 ILI izraz 2 stinit. Ovaj primjer je znaci istinit.
Ti si postavio -o na kraju i to je greska. Isto to vazi i za -a (AND)
Za ostali kod mi treba malo vremena da ga prokuzim.
Pogledaj: http://www.mehanovic.de/img8.html
I ovo mi je malo sumnjivo.
Po pravilu se datoteke kontrolisu na ovaj nacin:
[code]if [ ! -r "$1" ] ; then
echo " Datoteka ne postoji ili nemoguce citati" [/code]
pri cemu je [b]$1[/b] prvi parametar koji predas skripti ili u tvom slucaju funkciji, a najbolje da je to vrijednost varijable koja nosi ime datoteke koju zelis prekontrolisati npr:
[code]
KontrDato="tekst.txt"
# Sad pozivamo funkciju i predajemo joj jedan parametar
trazi $KontrDato[/code]
I ovo mi je malo sumnjivo.
Po pravilu se datoteke kontrolisu na ovaj nacin:
if [ ! -r "$1" ] ; then
echo " Datoteka ne postoji ili nemoguce citati"
pri cemu je $1 prvi parametar koji predas skripti ili u tvom slucaju funkciji, a najbolje da je to vrijednost varijable koja nosi ime datoteke koju zelis prekontrolisati npr:
[code]
KontrDato=“tekst.txt”
Sad pozivamo funkciju i predajemo joj jedan parametar
Svaka cast Mirza, stvarno svaka cast. Prico si mi da bash nije nikako tvoja jacina , a kad vidim ovo stvarno kapu skidam. Samo tako nastavi pa akobogda jednog dana osnujemo u Tuzli Klub sa imenom " Tuzlanski Script Kiddys "
Trebali bi ovaj rijecnik staviti negdje na server tako da ga mozemo svi opsirivati
Pa to je ono genijalno na GPL-u Linuxu itd. sto mozes tuđi rad da pregledas i da ga izmijenis. I ja sam listao po nekim knjigama i izvlacio primjere koji mi trebaju. A ova ideja sa rijecnikom je super, samo me interesuje kako si dosao do njega (rijecnika)? Skeniranje ili si ga negdje nasao ??
Dijalog si kako vidim urednije napisao nego ja. E to cu ja da kopiram od tebe, tako da se neiznenadis kad u mom slijedecem skriptu prepoznas svoju urednost.
Napisao sam neki dan skript koji pretrazi cijelu web stranicu ( i dodatne linkove) za zeljenim datotekama npr: mpg filmovima i downloda ih na tvoj racunar. Sa istim skriptom se daju pdf. datoteke ili html knjige downlodati na kompjuter ovisno o tome sta zelis, ali posto sam to onako za sebe pisao (stil je uzasan) nisam stavljao za download. Samo da napomenem da glavnu ulogu igraju lynx i komanda wget. Ovaj wget je stvarno jedinstven program.
Eto Mirza nedaj se , samo naprijed
Tvoj sam samo pogledao i nes malo, malkice kopirao Pocetnik sam
Jos sam ga davno uzeo (ukrao) od pojedinaca koji nisu znali zastiti bazu (a i oni su ga ukrali od M-B). Pa sam ga importovao u MySQL u Win-u. I sad mi zatrebao u LInuxu i ja sam jednostavno kopirao MySQL bazu sa Win-a na Linux i preko PHP kreirao ovaj fajl.
[quote]Dijalog si kako vidim urednije napisao nego ja. E to cu ja da kopiram od tebe, tako da se neiznenadis kad u mom slijedecem skriptu prepoznas svoju urednost.
[/quote]
Volim kad otvorim neki fajl s kodom da se mogu snaci gdje je sta
A i kad radis u PHP-u moras malo gledati na kodiranje da ne bi bilo glavobolja kod DEBUG-a … Tak sam sve to primjenio i u rjecniku.
Ma nemoze nikako. Nesto ovdje nije u redu, jer previse rijeci nedaje smisao . Taj Njemacki rijecnik nije nikako dobar, zato ga odstrani dok ne nabavimo ispravan. Spirituose nikad nije bio “mjesecev sjaj” a spielplatz nikad nije bio “skladiste” itd… itd… ) :rolleyes:
Postoji i kdialog, neznam jesili cuo za to ? Takođe postoji gdialog i x dialog i svi imaju slicnu sintaksu kao dialog samo izgledaju malo “modernije”. U KDE-u postoji program steak koji radi na slicnom principu ali je malko ozbiljniji jer prevodi i padeze , razlikuje muski i zenski rod, proslost sadasnjost itd. To je ipak malo vise posla za nas koji smo zavrsili “srednju elektrotehnicku” Kad budes gotov javi da vidimo rezultat u C++