Beryl on Ubuntu

http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=3549
Trazi Ubuntu System Panel ima negdje na topicu, nije vezano za Beryl vec bez njega je nekako sugavo :stuck_out_tongue:

još malo pa će stići opencompositing, ja šta ljudi prave…

http://www.youtube.com/watch?v=E4Fbk52Mk1w

jos samo jedno pitanje :smiley: (nadam se ;))

kad budem htio… kako cu ukloniti beryl :smiley:

Ne razumijem pitanje, mislis da ga izbrises dezinstaliras, nema potrebe ne prlje on komp.
Mozes imati i Compiz uz Beryl zive oni zajedno.
A ako ti se pojavljiva prilikom paljenja komp. onda odi na System-preferences-Sesions i ukloni ga :slight_smile:
Za dezinstalaciju koristi synaptic trazi u search beryl pa onda jos emerald.

sudo apt-get remove beryl beryl-manager emerald emerald-themes

i prilikom logiranja nemoj odabirati XGL sesiju nego “normalnu” (KDE ili GNOME) i ako slučajno imaš u sessions (autostart) odatle skloni

ps:
ali ovo “remove” ti je nepotrebno, jednostavno nemoj startati xlg + beryl, samo ih “ignore”, ne smeta ako su instalirani

A to si ti aldine, pa i ne prepoznajem sa novim avaterom :slight_smile:

ma malo promijenio dres hehe

[quote=Mr. Goody]jos samo jedno pitanje :smiley: (nadam se ;))

kad budem htio… kako cu ukloniti beryl :D[/quote]
možda smo te pogrešno razumili hehe, ovako ako hoćeš da ti se ne ljuljaju prozori odeš na onu beryl ikonicu kod sata/datuma i onda desni klik, pa select window manager i odabereš Metacity (GNOME window manager) i to je to

kako uspostaviti beryl na kubuntu 7.04?

isto kao na ubuntu, usput koja ti je grafička, ATI, nVIDIA, intel, VIA…?

uglavnom ovako to ide…

intel:
#instaliranje
sudo apt-get install beryl beryl-manager emerald emerald-themes
#pokretanje
Alt + F2 → beryl-manager

nVIDIA (proprietary):
#instaliranje
sudo apt-get install beryl beryl-manager emerald emerald-themes nvidia-glx
#pokretanje
Ctrl + Alt + Backspace
Alt + F2 → beryl-manager

ATI (proprietary):
#instaliranje
sudo apt-get install beryl beryl-manager emerald emerald-themes xserver-xgl xorg-driver-fglrx
#pravljenje xgl sesije i skriptice…
#pokretanje
Ctrl + Alt + Backspace
Alt + F2 → beryl-manager

evo sad sam nesto kopao. snimio sam ovako, jos sam i snimio nove drivere za graficku sa amd ati stranice (9600 pro 256 mb agp)
screenshot: (nema uopce prozora i ne reaguju klikovi misa na programe minimizirane na taskbaru, a radi k menu; dok je prije bila samo neka bijela kocka koja rotacijom prikaze beryl dijamant i sve ostale 4 strane su bijele)

ti si ba “fenomen”, kako si naštimao ati na AIGLX (osim ako nije izašao neki opensource driver ili ako je izašao neki novi ati.com, ili je ova 9600 podržana…), de reci kako si instalirao sve od A-Ž, i još nešto jel ti možeš da vrtiš cube efekat (Ctrl + Alt + Left/Right)

jesi li pokrenuo emerald?

beryl-manager &
emerald --replace &

dakle, pokrenuo sam konsolu kao root, zatim isao na sh ati-driver-install.run (doticni sam skinuo s atijeve stranice i izabrao sam 9600 pro)
prije toga sam ovo sve bez problema instalirao. kada pokrenem emerald i emerald manager bez problema radi. no beryl i beryl manager iz start meni kad otvorim, prikazuje samo beryl logo kako skakuce i nista se ne desi. stoga kad ga pokrenem iz konsole, budu mi prozori ovakvi, tj. kao da su mi standardni vga driveri i nema 3d akceleracije. sa starim (koji su dosli uz kubuntu) pojavi se beryl cube, ali samo na jednoj strani se pojavi logo crvenog dijamanta na bijeloj podlozi, rotira se on na sve 4 strane, i vidi se da je kocka, ali nema nista, samo bijelo. i tad sam pokrenuo preko konsole.
eto ako znas, pomozi. btw: to mi se desilo davno na suse sa xorg driverima bez 3d akceleracije, dok nisam nastimao.

daj mi ove informacije (jednu po jednu), da nešto vidimo:

glxinfo | grep direct
modinfo ati
modinfo radeon
modinfo fglrx
fglrxinfo
cat /etc/X11/xorg.conf | grep Driver

ps:
jesi li koristio XGL sesiju?, po kojem uputstvu si namještao driver?

1. glxinfo|grep direct
    Xlib: extension “XFree86-DRI” missing on display “:0.0”.
    direct rendering: No
    OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect
  2. modinfo ati
    modinfo: could not find module ati
  3. modinfo radeon
    filename: /lib/modules/2.6.20-15-generic/kernel/drivers/char/drm/radeon.ko
    license: GPL and additional rights
    description: ATI Radeon
    author: Gareth Hughes, Keith Whitwell, others.
    srcversion: EDB8FCB60B822F8F8D86253
    depends: drm
    vermagic: 2.6.20-15-generic SMP mod_unload 586
    parm: no_wb:Disable AGP writeback for scratch registers
    (int)
  4. modinfo fglrx
    filename: /lib/modules/2.6.20-15-generic/volatile/fglrx.ko
    depends: agpgart
    vermagic: 2.6.20-15-generic SMP mod_unload 586
    license: Proprietary. © 2002 - ATI Technologies, Starnberg, GERMANY
    description: ATI Fire GL
    author: Fire GL - ATI Research GmbH, Germany
    parm: firegl:charp
  5. fglrxinfo
    Xlib: extension “XFree86-DRI” missing on display “:0.0”.
    display: :0.0 screen: 0
    OpenGL vendor string: Mesa project: www.mesa3d.org
    OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect
    OpenGL version string: 1.4 (1.5 Mesa 6.5.2)
  6. cat /etc/X11/xorg.conf|grep Driver
    Driver "kbd"
    Driver "mouse"
    Driver "wacom"
    Driver "wacom"
    Driver "wacom"
    Driver "ati"
    ps: nisam koristio. sto se tice upustva, ja sam skinuo taj driver s amd stranice, i samo sam uradio sh ati-driver-installer.run
    onda je on nesto izlistao, i kad sam restartovao promijenio mi je rezoluciju monitora, kao dokaz.
    Evo nasao sam upustva na ubuntu stranici, i reci mi je li moguce preko toga namjestiti. Ovako: kad dodjem do koraka da obrisem drivere, tokom restarta kde i kompa nece da se upali, a ovaj kaze da ako navedeni output sadrzi ati da ne valja driver i moraju oba biti SGI (Mesa driver)
    http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=272104
    Feisty Guides>Beryl with ATi Radeon;
    http://www.howtoforge.com/ubuntu_feisty_beryl_ati_radeon
    odradim po upustvima
    sudo apt-get remove xorg-driver-fglrx; sudo apt-get install libgl1-mesa-glx libgl1-mesa-dri
    zatim odradim sve dolje navedene na stranici korake i kad dodjem do ovoga:
    glxinfo | grep vendor

again. You should now see that SGI is mentioned in the output:

server glx vendor string: SGI
client glx vendor string: SGI
OpenGL vendor string: Tungsten Graphics, Inc.

Then run

glxinfo | grep “direct rendering”

This should show the following line:

direct rendering: Yes

On jeste SGI (nisam restartovao nista) ali je direct rendering '‘no’'
Ako restartujem KDE ili racunar ucita se kubuntu bootscreen i nakon toga samo treperi crtica u gornjem lijevom cosku i to je to. Onda moram u recovery apt-get install xorg-dirver-fglrx i onda radi.

pozdrav svima :slight_smile:

apsolutni sam pocetnik u linux svijetu (odlucio sam se za kubuntu 7.04 feisty fawn) i mislim da nemam pojma o postavljanju pitanja tako da ce te mi najvjerovatnije postavit milion podpitanja samo da bi dosli u tacku u kojoj cete mi moci dati odgovor :smiley:

na svoma aspire 5101 laptopu sa ati x1100 karticom sam uspjesno instaliro beryl i sve radi savrseno… kocka, efekti, bas sve… i to bi bilo ok da nisam moro instalirati gnome i beryl podesit na njemu (jedino rjesenje koje je radilo a koje sam uspio da nadjem + da je na jeziku koji mi je razumljiv je bilo uputstvo za ubuntu)

uputstvo za instalaciju ati drivera sam nas’o upravo na ovom forumu dok sam beryl podesio zahvaljujuci uputstvu na linku koji slijedi

http://ubuntu1501.blogspot.com/2007/04/beryl-in-feisty-with-xgl.html

sve je to super, ali moj izbor grafickog okruzenja je kde i prema tome pitanje je da li mi neko moze pomoci da podesim beryl na KDEu :smiley:

Postavicu ja…samo ne razumijem sta tu radi Gnome, mozda si mislio na Ubuntu?
Inace, pise ti iznad kako ces postaviti beryl na KDE. (Kubuntu i Ubuntu su slicni jer imaju gotovo isti opseg softvera, kao primjer da beryl ima i na jednom i na drugom, samo je radno okruzenje drugacije, ako hoces Gnome - Ubuntu, a za KDE - Kubuntu)

pardon, da ne bi ispalo da ne citam… trebace mi malo obimnije objasnjenje od nidla-inog posta iznad… ako nije problem :smiley:

[quote=Ico]Postavicu ja…samo ne razumijem sta tu radi Gnome, mozda si mislio na Ubuntu?
Inace, pise ti iznad kako ces postaviti beryl na KDE. (Kubuntu i Ubuntu su slicni jer imaju gotovo isti opseg softvera, kao primjer da beryl ima i na jednom i na drugom, samo je radno okruzenje drugacije, ako hoces Gnome - Ubuntu, a za KDE - Kubuntu)[/quote]
kubuntu je distribucija koju sam instaliro, medjutim gnome sam kasnije dodao da bi isprobo beryl

0k, shvatio sam, ja uzgred nemam gnome, i ja slucajno da uradim po tvom upustvu. napravi se xgl sesija, kliknem, samo trepne promijeni rezoluciju i opet sam na loginu. mislim da cu se ja ovim zezati na suse, napravio sam vec milion puta na njemu, al beryl nisam pa mi fol probati.