ja sam se prvo patio sa grafickom, ko da nije dovoljno sto sam pocetnik, povrh svega imam i ati graficku, i to koju x1100/200M al dobro, sta je tu je… to sam sredio, onda sam se bacio na beryl… imo sam nekoliko propalih pokusaja i onda nadjem ono uputstvo… samo sto moram instalirat gnome… ok, instaliram gnome, podesim sve kako treba i ko da nije bilo dovoljno sto sam se iznenadio kad je sve to profunkcionisalo… ostanem PAF!!! mislio sam da je beryl samo dzidza koja super izgleda, medjutim mogu ti rec da je i prilicno funkcionalan kad pofatas sve shortcute…
istina, nekad mi se desi da kad udjem u gnome + xgl (tako mi se zove session sa berylom koji radi) da ne dobijem sliku nego sitne linijice, ali kad izadjem (nista se ne vidi, moram napamet), resetujem x server i ponovo udjem sve radi kako treba
e sad, gnome mi je nekako prejednostavan… i fakat da mi je podesit ovo na kde
Znam kakav je dozivljaj, jer sam to vec imao, mada na x64 verziji. Sad je vjerovatno do novih drivera, a zastarjelosti graficke, jer sam prije isprve to napravio.
EDIT: sad snimam Ubuntu x64.
[quote=Ico]Znam kakav je dozivljaj, jer sam to vec imao, mada na x64 verziji. Sad je vjerovatno do novih drivera, a zastarjelosti graficke, jer sam prije isprve to napravio.
EDIT: sad snimam Ubuntu x64.[/quote]
i ja sam na x64, instaliro sam kubuntu na laptop acer aspire 5101, amd turion x64, 1 gb rama,ati radeon x1100
Rijeseno. Citavo vrijeme je bilo zbog pogresne verzije. Sad na Ubuntu x64 sve fercera bez problema. No sad sam opet nesto zeznuo. Sad sam krenuo na Adept skidati update, i posto je stao ja sam ga ugasio. Sad svaki put kad pokrenem kaze You’re not able to install package because some other application has using it; perhaps other adept application or apt-get or aptitude. Please close this application before using this one. Pomoc?
EDIT rijesio sam pomocu: dpkg --configure -a
[quote=nidla]isto ti je samo u onu xgl skriptu umjesto exec gnome-session, staviš “exec startkde”
proberi:
exec dbus-launch --exit-with-session xfce4-session
exec dbus-launch --exit-with-session gnome-session
exec dbus-launch --exit-with-session startkde[/quote]
e upravo to sam trazio, pretpostavio sam da bi se tu moglo krit rjesenje al nisam znao sta trebam upisat
[quote=hegga]e upravo to sam trazio, pretpostavio sam da bi se tu moglo krit rjesenje al nisam znao sta trebam upisat
odo isprobat, javim se sa izvjestajem :)[/quote]
ne fercera, al ima nekog napretka, sad dolazim u fazu u kojoj sam bio nedugo prije nego sam podesio to sve na gnome-u… nema vise bijelog ekrana i izbacivanja u login screen, beryl je ukljucen ali nemam window bar i efekti ne rade…
dok sam trazio rjesenje problema usput sam naso dosta fin opis instalacije i podesavanje beryla za ubuntu, detaljno objasnjeno i sa slikama… mozda nekom pomogne
beryl na kde radi, ne bas savrseno, puno sporije nego na gnome-u, nedostaju mi dugmad za shut down, restart… doduse, kad malo razmislim, jedino dugme koje imam je log out i svako malo moram resetovat x server da bi dobio sliku u x-ima nakon loganja al dobro… sad na to dolazi red
efekti beryla mi sad rade cim se ulogam, medjutim, sve dok ne pokrenem beryl-manager ne dobijem window bar i teme, iako za razliku od ranijih situacija u kojima mi se to desavalo, sad sve fino radi a prije sam imo neupotrebljiv sistem…