Predstavnici SIVA-e posjetili načelnika
Besplatan bežični internet uskoro u Tuzli !?
Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović primio je danas predstavnike firme SIVA, Haralda Kjelstada, prvog čovjeka renomirane firme i njegovog saradnika.
Gost iz Norveške je rekao da je jako zadovoljan saradnjom koju ima sa Općinom Tuzla, naročito načelnikom Imamovićem. Više je nego zadovoljan s onim što je urađeno u BIT centru i u Tuzli rekavši: Pokazali su da imaju znanje, telenat i toleranciju, što je jako bitno za razvoj novih tehnologija i razvijanje ovakvih centara.
Na današnjem prijemu kod načelnika razgovarano je i o besplatnom bežičnom internetu u Tuzli, što bi za naš grad svakako predstavljalo nešto dobro s obzirom na visoke cijene internet usluga na ovom području.
Harald Kjelstad, poklonio je načelniku knjigu poznatog norveškog književnika novijeg doba, Olava H. Hauge, koji se nažalost ne prevodi još na naš jezik, te je za načelnika pripremljen prevod jedne pjesme koja se zove “San”, uz napomenu da su o snovima vezanim za razvoj novih tehnologija prije par godina Kjelstad i Imamović dosta razgovarali. Nakon nekih ostvarenih snova, vrijeme je za nove, a u ime ostvarenja budućih planova poklonjena je i ova pjesma, koju je načelnik pročitao prisutnima.
U izjavama za predstavnike lokalnih medija rečeno je:
»Mi smo imali ova dva dana razgovor sa čak 40 predstavnika SIVA-e, jednom od najvećih firmi na svijetu kada su u pitanju nove tehnologije. Ovdje je menadžment, prvi čovjek SIVA-e sa svojim saradnikom. Konstatovali smo da smo naš san ostvarali. Naš BIT centar je uspio više nego bilo koji na zapadnom Balkanu. Imamo šansu biti centar mreže, centar novih tehologija. Moramo se širiti, idemo na još jednu zgradu, naš sljedeći korak je bežični/besplatni internet. U našoj dugoročnoj viziji, razgovarali smo od razvoju kreativne industrije. Mi smo zahvalni norveškoj vladi, norveškom narodu. Imamo dobre partnere kada je u pitanju ova oblast. Razvijamo u Tuzli nove industrije o kojima ljudi u okruženju, mislim, ne znaju ni o čemu se radi» rekao je načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović.
Prvi čovjek SIVE Harld Kjelstad je rekao:
«Moram reći da su tehologije za nas veoma bitne, ali moramo kreirati mrežu. BIT centar u Tuzli je bitan član mreže. Impresioniran sam stvarima koje su se desile za dvije godine u BIT centru. Vrlo je bitno u gradovima koji imaju Univerzitet da studenti, a i ostali imaju mogućnost da mogu provjeriti svoju elektronsku poštu gdje god hoće. Iskreno se nadam da ću u svojoj sljedećoj posjeti Tuzli to moći i ja.
S.M.
http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/viewnewnews.php?id=19256
Bilo bi lijepo kada bi prednost u koristenju istoga imali korisnici OS otvorenog koda.