Bezicna konekcija kad nije preko PPPOE?

Treba mi pomoc oko postavki ove konekcije sa PC racunara.
HITNO JE!!!

moraces malo vise informacija dat, da bi ti mogli pomoc!

kakva bezicna konekcija?
jel hoces da se konektujes ili da sa pppoe modema dijelis konekciju dalje putem wifi??

Pretplatnik sam interneta bezicnog provajdera. U windowsu je IP bila podesena na obtain i nije bilo problema konekcije je bilo cim upalim racunar. Nemam nikakav modem ili router, imam antenu.Konekcija nije PPPOE da se razumijemo.
Sad sam presao na Linux ubuntu 8.10 i pojavio se problem sa konekcijom.
Uspio sam jednom uspostaviti konekciju i uraditi Update sistema ali pri restartu konekcija nestaje i nemogu se konektovati vise.
Izvinjavam se ali mi je frka linux je coool samo me ovo zeza.
treba mi pomoc kod podesavanja.

HELP ME PLEASE!!!

ako si jednom uspio moze i drugi put onda :wink:

de nam reci, koja antena/kartica, kako je prepozna?

znaci kucaj: sudo iwconfing
pa onda: sudo ifconfig

pa nam daj da vidimo sta ti je “kazo” poslje tih komandi…

iako mislim da bi ubuntu trebo automatski da se konektuje na wifi?? (ovo je pianje za nekog ko vec koristi ubuntu+wifi)

update:
probaj sta od ovog dal ti moze pomoc

http://www.youtube.com/watch?v=465rGa_uXfY
ili
https://help.ubuntu.com/community/WifiDocs/WiFiHowTo

Trenutno nisam kuci i pokusavam na sve nacine traziti i na ostalim forumima rjesenje ovog problema ali nema ga. I drugi su mi rekli da bi trebao linux sam da pozna konekciju medjutim nije, i to je ono sto j… nase koke :slight_smile:
Dakle ne mogu sad postati a kuci kad dodjem nemam neta tako da ni tad nemogu nista uraditi jedino sta mogu pokusati ponoviti podesavanja koja su mi prvi put prosla (i ne sjecam se sta sam radio).
Nije rijec o laptopu i nemam nikakvu wireless karticu nego je rijec o nekakvoj anteni (skoro pa kucne izrade) koju su oni pravili jedino mogu dati podatke mrezne kartice koju je poznalo prije.
E sad me zanima konkretno jer sam radio PPPOE podesavanja i njih sam rijesio jednostavno,
postoji li nacin i za ovu konekciju kroz konzolu (nekoliko naredbi i haj zdravo :))???

postoji nacin kroz terminal (ohh koje cudo :D)…

samo pitanje je dali taj tvoj AP/Hotspot na koji se konektujes ima neku vrstu enkripcije, i ako da, onda treba znati koju, da bi mogo to sve fino postimat…

znaci, dali ti upisujes kakav “key” prilikom konekcije, ili ne?

dalje, posto si vec jednom uspio napravit konekciju, dali znas sta odprilike si radio??
ubuntu (znaci gnome) ima alat za skeniranje wireless mreza i sa njim se mozes konektovat na zeljenu
alat se zove network manager, a pokreces ga iz terminala sa komandom “nm-applet” (mada bi trebalo da se pokrene automatski…izgleda kao mali monitor u desnom gornjem cosku desktopa, pored sata i drugih stvari, znaci u systray.u)

odatle mozes izabrat mrezu i konektovat se na nju…

terminal:
sudo iwlist wlan0 scan (gdje je wlan0 interface od tvoje kartice…znaci ako nije wlan0 promijeni)
kada skenira i nadje tvoju mrezu, dalje kazes:
sudo iwconfig wlan0 essid “ime mreze”

zatim kucas:
sudo iwconfig wlan0 (pogledaj tu dali si dobio MAC adresu od AP/hotspot.a)
ako jesi onda jos samo ovo:

sudo dhclient wlan0

nakon toga bi trebo dobit IP i bit konektovan na net :slight_smile:

sve ovo naravno podrazumijevajuci da na AP/hotspot.u nema enkripcije tj. WEP/WAP…sigurnosti…

gledao sam onaj manager ali nije isto kao na slikama znaci nemam onu opciju prebiranja dostupnih w-konekcija kao stoje u linku na youtube sto si mi poslao nego ima koliko se sad sjecam kad idem na edit connection nekoliko tabova (wired,wlan, wireless, dsl) na wlan (ili slicno druga je po redu) sam dodao IP adresu koju sam trazio od provajdera da mi je kaze i uspjelo je mjenjao sam jos nekoliko stavki (nije problem naci cu je opet), ali je frka zasto mi kad restarujem comp nema konekcije (zakaceno automatski).
I opet da naglasim wireless je konekcija koja ide preko mrezne kartice (znaci kablom od antene do kartice)
Brate ako ti ne rijesis nece niko vidim da si se zado
a ono cu provjeriti pa probati poslati

Hvala ti svakako

ahaa…sad kontam :smiley:

u tom slucaju bi ti trebalo samo da preko dhcp.a uzmes ip…(ako sam dobro skonto taj setup…)

znaci probaj:
sudo dhclient eth0 (tj prvo vidi kako ti se mrezna zove…obicno je eth0 ako imas samo 1)

:S opet problemi nisu rijeseni pokusao sam sve cak sam zvao centar za korisnike provajdera i dali su mi IP i DNS-ove. Problem je bio tu, kazem bio jer sam morao se vratiti na XP koji mi se ne svidja nikako. Prilikom pravljena konekcije na XP sve je ferceralo normalno i radi sasvim normalno, ali to nije ono sto zelim.
P.S.
Kolega mi je na linuxu kod istog provajdera i on j ejuce imao problema ali samo na linuxu sad bih postavio jedno pitanjce:
Dali je moguce da je linux povukao neki update koji je ponistio mreznu karticu ili ness slicno jer je nemoguce da je radilo normalno (kod dva razlicita korisnika WISP-a) i odjednom ne radi i to isti dan???

Ako ima neko pametno rijesenje neka kaze.
Ono sam sve probao nista zbacajno mi ne izbacuje (eth0 i pan0) probao sam sve opcije i iz UBUNTU help-a i nista pokusavao kao sto sam rekao rucno postaviti pokazuje mi da je konektovano ali nemam konekcije.
Pingao sam karticu, odziv je fenomenalan.
TREBA MI POMOC!!!

de ti nama reci kako ti napravis konekciju na windowsu…

iskreno nemam iskustva sa wireless antenama, tako da ne znam sta se tacno tu desava…
ali ako ti je radilo prvi put kad si instaliro, a sada ne radi, tu nesto smrdi…

dali ti kod kolege poslje juce, tj danas radi sve uredno??

Koliko sam razumio: dobio si od tog WISPa neki router na koji se spajaš običnim mrežnim kablom (ethernet)? U tom slučaju treba odgovoriti na par pitanja:

1. Da li je tvoja mrežna kartica uopšte podržana pod Linuxom, ako nije - zašto nije?

2. Probaj sljedeću komandu:
    sudo dhclient eth0
    Ova komanda bi trebalo da izbaci da si dobio novu adresu i slično.

3. Ako komanda ne uspije, pošalji nam izlaz naredbe
    sudo dmesg | grep -i eth

4. Može li biti da se na taj provider konektuje preko VPNa? Barem da nam pošalješ stranicu ISPa.

5. Šta si tačno dobio od podataka? IP adresu? Čega, tvoju?

Ne vjerujem da je ubuntu povukao update, prije će biti da su oni tamo nešto čačkali.

Problem je rijesen. Upravu si bilo je do njih mijenjali su DNS-ove…
a koliko sam primjetio linuxu treba malo duze da sam povuce DNS ili se moze malo ubrzati ugasiti uredjaj pa ponoviti onda bi trebao puvuci.

Hvala svakako

Možeš ponoviti komandu sudo dhclient eth0 kako bi ponovo povukao sve podatke (IP adresu, gateway i DNS).

Nekada se zna desiti da linux cacheira neku IP itd, pa se treba Name Server Caching Daemon restartati/stopirati, npr na suse

Usage: /usr/sbin/rcnscd {start|stop|status|try-restart|restart|force-reload|reload|probe}