BHLD 2.0 --for-real

Čekam još neke detalje na mail, tako da će za početak ovaj post biti relativno kratak, ali ne manje radostan.

Možda se neki i sjećaju Samirovog posta, ili moje prvoaprilske šale. Eh sad, vjerovali ili ne, projekat BHLD 2.0 prošao je na konkursu Federalnog ministarstva za finansije(?). Nosilac projekta je ETF, mr. Samir Ribić (aka megaribi).

Malo smo u četvrtak diskutirali, “važna pitanja” (koja distro, lol) i ona malo “manje važna” (lokalizacija). Uglavnom, mislim da je konsenzus bio: popularna distro (npr. Ubuntu), sa “slax” tehnologijom (linuxlive skripte, aufs+squashfs+LZMA). Akcent na što manje odstupanja od upstreama, i jednostavnost developmenta. Konačni produkt bi trebao biti neki Live CD koji se može instalirati, a vjerovatno bi mogli imati i DVD i USB boot stick kao nusprodukte.

Druga važna tema projekta jeste lokalizacija i pisanje dokumentacije. Tu ćemo koristiti naš Pootle, a probaćemo iskoristiti i prijevode naših susjeda. Biće tu i maratona i sličnih manifestacija u dobro poznatom ULK stilu.

Tražim wikimastera da počisti stare wiki stranice, te da mi neko dobaci projektnu dokumentaciju :wink:

Ko čeka, taj i dočeka :smiley:

P.S.
Btw, megaribi je već napravio 2 demo LiveCD-a. Sam. How cool is that?

[quote=adis]Čekam još neke detalje na mail, tako da će za početak ovaj post biti relativno kratak, ali ne manje radostan.

Možda se neki i sjećaju Samirovog posta, ili moje prvoaprilske šale. Eh sad, vjerovali ili ne, projekat BHLD 2.0 prošao je na konkursu Federalnog ministarstva za finansije(?). Nosilac projekta je ETF, mr. Samir Ribić (aka megaribi).

Malo smo u četvrtak diskutirali, “važna pitanja” (koja distro, lol) i ona malo “manje važna” (lokalizacija). Uglavnom, mislim da je konsenzus bio: popularna distro (npr. Ubuntu), sa “slax” tehnologijom (linuxlive skripte, aufs+squashfs+LZMA). Akcent na što manje odstupanja od upstreama, i jednostavnost developmenta. Konačni produkt bi trebao biti neki Live CD koji se može instalirati, a vjerovatno bi mogli imati i DVD i USB boot stick kao nusprodukte.

Druga važna tema projekta jeste lokalizacija i pisanje dokumentacije. Tu ćemo koristiti naš Pootle, a probaćemo iskoristiti i prijevode naših susjeda. Biće tu i maratona i sličnih manifestacija u dobro poznatom ULK stilu.

Tražim wikimastera da počisti stare wiki stranice, te da mi neko dobaci projektnu dokumentaciju :wink:

P.S.
Btw, megaribi je već napravio 2 demo LiveCD-a. Sam. How cool is that?[/quote]
znaci u biti debian paketi + ostatak koji si gore naveo … ili si bas explicitno mislio da se uzme ubuntu live cd i prepakuje ?

[quote=adis]Čekam još neke detalje na mail, tako da će za početak ovaj post biti relativno kratak, ali ne manje radostan.

P.S.
Btw, megaribi je već napravio 2 demo LiveCD-a. Sam. How cool is that?[/quote]
SUPER. Svaka cast da se to proguralo. Super.super
poz

Na wikiju cete moci pratiti progres (naravno kad ga bude). Sad zasad ima samo prazna stranica: http://wiki.linux.org.ba/BHLD2

Adise: s/mr./dr./g

Ovo drugo. linux-live je teoretski univerzalan, trebao bi raditi sa bilo kojim Linuxom.

Kreirana je mailing lista: http://lists.linux.org.ba/mailman/listinfo/bhld

Nije me odavno bilo, mora da ste pozelili malo ovog hater-a.

Kad je BHLD u pitanju, onda sve najljepse se prica i sve je to ok, al de kad ce doc do onog budimo realni.

To je super sve, al mislim da od tog nema … ma nema od tog nista. Kolko je samo trebalo da se zakljuci da je najbolje da se koristi debian package managment? Ima svega ovdje, ali najvise napuhivanja razlicit ega, pa i vlastitog moram priznat, al eto misljenja su tu da se mijenjaju.

Znaci, jos jedan problem koji tu vidim je i problem komunikacije, al ljepse je bit na distanci pa gledat to sve iz jednog drugog ugla.

Znam ja i za druge price koje su bile vezane za finansiranje BHLD, pa sad ona standard prica, ocemol od ovog pravit komercijalnu distro, il necemo, kako cemo sta cemo. Mislim da bi se prije svega trebo napisat taj neki manifesto, BHLD 2.0, what for? Da pricam raji po mahali, vidi oca’ ja napravio svoj linux.

Nema mi jasnog cilja, iako su najvazniji ako ne onda jedan od najvaznijih faktora u zivotu, te iste pare, ne mogu tebi ni pare pomoc ako nema tu jasnog cilja.

Ovo za manifesto govorim iz razloga, jer previse se misljenja i filozofije i ovog i onog preprlice, npr, evo recimo da sam i ja ukljucen u ovaj projekat, evo i maher-a cemo tu ugurat. To kad se sagleda sa strane, to su totalno razlicite individue, koja fakticki svaka gura na svoju stranu.

Imaju sve isto u glavi, al previse je tih neki varijaca sa strane. Manifesto nek se prvo skonta, inace sve ce ovo da bude gubitak vremena, i zivaca i novca i svega. A projekat ima velik potencijal.

Et, sorry, al stvarno moro sam.