BHLD 2.0 objavljen

Obavještavamo sve zainteresovane da je objavljena finalna verzija Bosanskohercegovačkog Linux desktopa BHLD 2.0. Ovaj projekat je finansiralo Ministarstvo obrazovanja, nauke i kulture FBiH, a vodio ga je dr Samir Ribić sa ETFa Sarajevo. U projektu su učestvovali i mnogobrojni studenti ETFa (kojima se ovom prilikom zahvaljujemo).

Bh. Linux desktop je projekat čiji je cilj prezentovanje Linuxa u svojstvu radne stanice (desktopa) kao i aktivnosti ULK na lokalizaciji (prevođenu na naše jezike) grafičkog okruženja i aplikacija. BHLD 2.0 dolazi sa setom aplikacija posebno prilagođenim za primjenu u obrazovanju, kao i sa vrlo detaljnim priručnikom na našem jeziku u kojem su opisane sve aplikacije uključene u distribuciju. Od aplikacija ističemo OpenOffice.org 3.1 i Firefox 3.0. Pored standardnog KDE okruženja BHLD 2.0 sadrži i lagano okruženje za starije računare te bi trebao biti upotrebljiv i na računarima sa svega 128 MB RAM. BHLD je “live CD” što znači da ga možete isprobati bez instalacije, a za razliku od verzije 1.x instalacija na disk je potpuno podržana.

Verzija 2.0 bazirana je na megapopularnoj Ubuntu Linux distribuciji. Tehničke detalje (spisak paketa) možete saznati na ULK wiki stranici koja će se po potrebi dopunjavati informacijama:
http://wiki.linux.org.ba/BHLD2

BHLD 2.0 moći ćete naći u sljedećem broju magazina “Info” zajedno sa člankom i intervjuom, a ISO image možete preuzeti sa mirror servera:
ftp://mirror.bhld.com.ba/bhld/ (BH Telecom)
http://europronet.ba/bhld/ (Europronet - za korisnike cable zone: ftp://cableftp.europronet.ba/DOWNLOAD/OS/Linux/BHLD/)

Sva pitanja u vezi BHLDa i pomoć za korištenje možete dobiti na ULK forumu - sekcija BHLD koji redovno prati i sam dr Ribić (nick “megaribi”).

Pozivamo vas na promociju BHLD 2.0 koja će se održati u subotu 4. jula 2009. u 12:00 u Malom amfiteatru Elektrotehničkog fakulteta (ETF-MA):

  • Mapa (koristite kontrolu sa lijeve strane da napravite zoom-in / zoom-out, ili vucite mišem mapu za skrolovanje)
    Ovom prilikom ćete se moći učlaniti u Udruženje Linux korisnika, dobiti majice i kape sa logom Udruženja kao i odštampane BHLD priručnike sa CDom.

Edit: popravljen link na EPN mirror

Izvinjavam se zbog kasnjenja sa mirror-om :

http://europronet.ba/bhld/

Zahvaljujem na ispravci. Jel dobar onaj link za cable zonu?

ftp://cableftp.europronet.ba/DOWNLOAD/OS/Linux/BHLD/

Hvala svima koji su na ovome radili!