BHLD 2 - bazirana na

Mozda bi BHLD trebao biti rpm baziran, da bismo mogli podrzati LSB, jer ako budemo ikad nudili drzavi distribuciju plus ce biti ako kazemo da postuje LSB standard itd … .deb je nekako hakerski a takav imidz nam ne treba … + ne volim debian :wink:

http://start.linux.org.ba/BHLD2/Kriterij_Ocjenjivanja_Baznih_Distribucija

Ja mislim da bi bolje bilo da je .deb baziran jer je lakše raditi sa repozitorijima (bar meni). I lakše mi je koristiti apt-get od bilo kojeg rpm paket managera (opet, meni lično).

Slažem se. Iako je to opet stvar izbora, bolje bi bilo da BHLD bude .deb baziran, i zbog proširivosti i zbog jednostavnosti instalacije paketa.

Meni je npr. urpmi bolji od apt-geta, a korisnik ce svakako koristiti graficko okruzenje a ne konzolu.

A meni je pak emerge najbolji pa da baziramo na Gentoou? :smiley:

Mislim da ova diskusija baš i nema smila oko dependencies resolvera/instalera.
emerge, apt, urpmi ili smart je još uvijek totalno nepotrebna diskusija jer nemamo još ni baznu distribuciju (ako bude rpm bazirana distro ja bih se zalagao sa smart).

Ovo direktno utice na izbor bazne distribucije - jer je uzasno komplikovano kalemiti jedan packaginig sistem na distribuciju predvidjenu da radi sa drugim.

Logicno bi bilo uzeti repozitorije koji su cesto osvjezeni i za koje ne bismo morali konstantno paziti updatea, tako da je po meni najbolji Ubuntu jer apt-get je kvalitetan alat a Synaptic je tako dobro uradjen da bi svaki debil mogao sve instalirati + Ubuntu u zadnje vrijeme razvija neke svoje Add/Remove apps sto bismo mogli i mi za KDE i samo izaberemo u Synapticu sta zelimo da imamo, nastimamo standard dependencies i to je to. Mislim cak da to i nije puno posla…

Ubuntu repozitoriji + apt + kvalitetna lokalizacija vodeći računa o lokalnim specifičnostima + malo BiH šmeka i BHDL v.2 sa Distroa će biti dobro prihvaćena . U svakom slučaju i dosadašnje aktivnosti su bile vrijedne mnogo šire pažnje barem u BiH IT krugovima.

A zasto ne mandriva repozitorij + urpmi + kvalitetna lokalizacija (koja vec postoji) ? :slight_smile: + KDE koji je lokaliziraniji nego GNOME …

Mandriva je Ok, za početnike a i one naprednije je idealna, a mislim da sam cilj BHLDa bi trebao biti predstavljanje linuxa BiH … znači što jednostavije i što više na našem jeziku !