Izgleda da ćemo dobiti značajniju sumu kmića za novi/stari BHLD projekat. Pošto smo već prije to pokušavali uraditi (http://wiki.linux.org.ba/BHLD2), mislim da je red da ovo proglasimo za “verziju 3”.
Uskoro će biti update wikija, a do tada možete se javiti na ovoj temi ako ste zainteresovani, ili ako imate prijedloga (užasno je važno prvo odabrat distribuciju). Prirodno, ja sam za Slackware
pridruzujem se ako treba pomoc…po mom misljenju izbor distribucije bi trebao da se vrsi na osnovu ciljanih korisnika…ja bi predlozio ako se sta pika debian…
[quote=ez]Odlicno…
samo jedno pitanje - je li to napokon upalio onaj projekat za KS ili je nesto drugo (nadam se samo da je lova od nekog od nasih)[/quote]
Ueeee, 11 postova nevjerovatno
Probio deadlock
Pa poznato je da je premijer Samir Silajdžić korisnik Linuxa. Neki dan je Hayat radio prilog i fino se moglo vidjeti da je na PCu u kancelariji Ubuntu Gutsy a priča se da na laptopu vrti OpenBSD…
ako uspjemo srediti package managment ne vidim razlog zasto ne slackware…
ali naravno sa sledecim izmjenama :
live cd … graficki installer … grub … kde4 i gnome (na odvojenim cedejovima), domaci repo., izglasavanje dlefaultnih klijenata ( firefox, thunderbird, amsn, skype… pod obafezno… ), sredjivanje par wizard-a … odvojena school distro… to mi pada na pamet…
[quote=Bo]ako uspjemo srediti package managment ne vidim razlog zasto ne slackware…
ali naravno sa sledecim izmjenama :
live cd … graficki installer … grub … kde4 i gnome (na odvojenim cedejovima), domaci repo., izglasavanje dlefaultnih klijenata ( firefox, thunderbird, amsn, skype… pod obafezno… ), sredjivanje par wizard-a … odvojena school distro… to mi pada na pamet…[/quote]
i ko ce ovo sve iskompajlirat i graficki installer napravit i jos nedo bog odrzavat ?
pa dosta toga se moze odraditi sa postojecim gtkdialog ili kdialog skriptama … dok recimo nije ni slax installer toliko los… mada se meni ne svidja… ovo je samo predlog, a spreman sam znatan deo svog slobodnog vremena izdvojiti za razvoj, onoliko koliko mi posao i zena dopuste
Pa poznato je da je premijer Samir Silajdžić korisnik Linuxa. Neki dan je Hayat radio prilog i fino se moglo vidjeti da je na PCu u kancelariji Ubuntu Gutsy a priča se da na laptopu vrti OpenBSD…[/quote]
Toliko je retardiran da ne mogu da vjerujem da zna koristit kompjuter…
Također, primjetite izvalu u mom postu "užasno je važno prvo odabrat distribuciju"
Neise, u svakoj dobroj laži ima 90% istine. BHLD zaista čeka neka bolja vremena i rasopložene ljude.
[quote=adis]Mogli ste vala odmah po Vedranovom postu skontat
Također, primjetite izvalu u mom postu "užasno je važno prvo odabrat distribuciju"
Neise, u svakoj dobroj laži ima 90% istine. BHLD zaista čeka neka bolja vremena i rasopložene ljude.
Ovo nije prvoaprilska sala. Vedran i ja smo prijavili BHLD 2.0 kao istrazivacki projekat za 2008 kod Federalnog ministarstva obrazovanja i cekamo jun da vidimo da li su nas uzeli za ozbiljno.
U medjuvremenu, pokupio sam novi Knoppix i iznenadio se koliko su Srbi preveli Linuxa i djelomicno sam napravio konvertor sa srpskog na bosanski (algoritam: promijeni latinicu u cirilicu i potrazi za svaku ekavsku rijec da li u hrvatskom rjecniku postoji ijekavska). Dio projekta mogu da ukljucim u zadace iz predmeta Operativni sistemi.
Po mom misljenju (mada se Vedran ne slaze) najbolje rjesenje za baznu distribuciju je neki Ubuntu s Remastersys programom jer je nacin pravljenja Live CD-a trivijalan. Normalno radis na hard disku, uz instalacije i deinstalacije paketa po zelji (cak ne moraju biti DEB, mogu i drugi programi), uz samo jedno ogranicenje: da u tom trenutku na racunaru imas samo jednog korisnika. Nakon jednog
sudo remastersys dist
pojavljuje se ISO datoteka s live CD-om ili Live DVDom koji moze sadrzati i ubiquity installer. Prednost Ubuntua je u bogatstvu repozitorija a jedan jako brz se nalazi i kod nas.
Koje su mane Ubuntua? Prije svega resursni zahtjevi. Trenutni Live CD od Ubuntua 7.10 ne moze se pokrenuti s 256 megabajta RAMa, jer po automatizmu pokrece Compiz Fusion. To bi znacilo da ako zelimo podrzati starije (pa i mnoge aktuelne, prvenstveno u domenu laptopa) racunare da se moraju malo mijenjati inicijalizacijske skripte, kako bi se ponudila i varijanta “minimum servisa, bijedan wm, bry boot, dosta slobodnog RAMa”