BHLD 3.0 (krećemo 1. aprila)

Izgleda da ćemo dobiti značajniju sumu kmića za novi/stari BHLD projekat. Pošto smo već prije to pokušavali uraditi (http://wiki.linux.org.ba/BHLD2), mislim da je red da ovo proglasimo za “verziju 3”.

Uskoro će biti update wikija, a do tada možete se javiti na ovoj temi ako ste zainteresovani, ili ako imate prijedloga (užasno je važno prvo odabrat distribuciju). Prirodno, ja sam za Slackware :smiley:

Happy hacking …

Aprililili

Odlicno…

samo jedno pitanje - je li to napokon upalio onaj projekat za KS ili je nesto drugo (nadam se samo da je lova od nekog od nasih)

Hocemo vise info ,odma! :smiley:

pridruzujem se ako treba pomoc…po mom misljenju izbor distribucije bi trebao da se vrsi na osnovu ciljanih korisnika…ja bi predlozio ako se sta pika debian…

[quote=ez]Odlicno…
samo jedno pitanje - je li to napokon upalio onaj projekat za KS ili je nesto drugo (nadam se samo da je lova od nekog od nasih)[/quote]
Ueeee, 11 postova :smiley: nevjerovatno :smiley:
Probio deadlock :smiley:

Pa poznato je da je premijer Samir Silajdžić korisnik Linuxa. Neki dan je Hayat radio prilog i fino se moglo vidjeti da je na PCu u kancelariji Ubuntu Gutsy a priča se da na laptopu vrti OpenBSD…

ako uspjemo srediti package managment :wink: ne vidim razlog zasto ne slackware…

ali naravno sa sledecim izmjenama :

live cd … graficki installer … grub … kde4 i gnome (na odvojenim cedejovima), domaci repo., izglasavanje dlefaultnih klijenata ( firefox, thunderbird, amsn, skype… pod obafezno… ), sredjivanje par wizard-a … odvojena school distro… to mi pada na pamet…

[quote=Bo]ako uspjemo srediti package managment :wink: ne vidim razlog zasto ne slackware…

ali naravno sa sledecim izmjenama :

live cd … graficki installer … grub … kde4 i gnome (na odvojenim cedejovima), domaci repo., izglasavanje dlefaultnih klijenata ( firefox, thunderbird, amsn, skype… pod obafezno… ), sredjivanje par wizard-a … odvojena school distro… to mi pada na pamet…[/quote]
i ko ce ovo sve iskompajlirat i graficki installer napravit i jos nedo bog odrzavat ?

Ma uvijek ima neko, ko ima dovoljno slobodnog vremena :wink:

pa dosta toga se moze odraditi sa postojecim gtkdialog ili kdialog skriptama … dok recimo nije ni slax installer toliko los… mada se meni ne svidja… ovo je samo predlog, a spreman sam znatan deo svog slobodnog vremena izdvojiti za razvoj, onoliko koliko mi posao i zena dopuste :slight_smile:

Dakle, ima se slobodnog vremena :smiley:
Odlicno, prihvatamo tvoj prijedlog da preuzmes dezure :stuck_out_tongue:

Pa poznato je da je premijer Samir Silajdžić korisnik Linuxa. Neki dan je Hayat radio prilog i fino se moglo vidjeti da je na PCu u kancelariji Ubuntu Gutsy a priča se da na laptopu vrti OpenBSD…[/quote]
Toliko je retardiran da ne mogu da vjerujem da zna koristit kompjuter…

Sad sam tek skontao da je juce bio 1.4. i da se Adis samo salio :frowning: . Jos kad Vedran rece OpenBSD kod premijera … :lol:

dobar je memo :slight_smile: za BHLD 3 i nekako… al ono za samira nisam mogao provariti nikako

cipiripi :smiley:

gNUTELLA

Mogli ste vala odmah po Vedranovom postu skontat :smiley:

Također, primjetite izvalu u mom postu "užasno je važno prvo odabrat distribuciju"
Neise, u svakoj dobroj laži ima 90% istine. BHLD zaista čeka neka bolja vremena i rasopložene ljude.

Aprililili :-p

[quote=adis]Mogli ste vala odmah po Vedranovom postu skontat :smiley:

Također, primjetite izvalu u mom postu "užasno je važno prvo odabrat distribuciju"
Neise, u svakoj dobroj laži ima 90% istine. BHLD zaista čeka neka bolja vremena i rasopložene ljude.

Aprililili :-p[/quote]
Adise…sto izlevati ljude :slight_smile:

svaka cast…

Ovo nije prvoaprilska sala. Vedran i ja smo prijavili BHLD 2.0 kao istrazivacki projekat za 2008 kod Federalnog ministarstva obrazovanja i cekamo jun da vidimo da li su nas uzeli za ozbiljno.

U medjuvremenu, pokupio sam novi Knoppix i iznenadio se koliko su Srbi preveli Linuxa i djelomicno sam napravio konvertor sa srpskog na bosanski (algoritam: promijeni latinicu u cirilicu i potrazi za svaku ekavsku rijec da li u hrvatskom rjecniku postoji ijekavska). Dio projekta mogu da ukljucim u zadace iz predmeta Operativni sistemi.

Po mom misljenju (mada se Vedran ne slaze) najbolje rjesenje za baznu distribuciju je neki Ubuntu s Remastersys programom jer je nacin pravljenja Live CD-a trivijalan. Normalno radis na hard disku, uz instalacije i deinstalacije paketa po zelji (cak ne moraju biti DEB, mogu i drugi programi), uz samo jedno ogranicenje: da u tom trenutku na racunaru imas samo jednog korisnika. Nakon jednog
sudo remastersys dist
pojavljuje se ISO datoteka s live CD-om ili Live DVDom koji moze sadrzati i ubiquity installer. Prednost Ubuntua je u bogatstvu repozitorija a jedan jako brz se nalazi i kod nas.

Koje su mane Ubuntua? Prije svega resursni zahtjevi. Trenutni Live CD od Ubuntua 7.10 ne moze se pokrenuti s 256 megabajta RAMa, jer po automatizmu pokrece Compiz Fusion. To bi znacilo da ako zelimo podrzati starije (pa i mnoge aktuelne, prvenstveno u domenu laptopa) racunare da se moraju malo mijenjati inicijalizacijske skripte, kako bi se ponudila i varijanta “minimum servisa, bijedan wm, bry boot, dosta slobodnog RAMa”