BHLD = instalacija NE IDE pa to ti je!

Pozdrav svima
Uradili vi sve lijepo oko BHLD_a, pokupio ga, zapržio ISO file i ubacio u računar na kojem imam instaliran WinXP proff. Sve radi kako valja, kada pokušam iz konzole sa ovlastima roota, da ga instaliram na računar, pojavi mi se onaj QTpart program ali samo sa dvije opcije:
1.particioniraj disk i
2.Quit
Nigdje ne mogu, čitajuć i gledajući help da pronađem i opciju da instaliram BHLD. Moram napisat da mi se potpuno isto dešava i sa Knoppix 3.7 distribucijom koju sam pokupio sa njihove web stranice.
Možda je važno da napomenem :
Čvrsti disk mi je podjeljen na par dijelova , na C_u( 10 GB ) naravno imam Windows, na D ( 20 GB ) par desetaka filmova, E ( 30 GB )sadrži par hiljada mp3_ova, F ( 10 GB ) instaliran Mandrake 10.0, G ( 10 GB ) mi je potpuno prazan i tu sam kontao smjestiti BHLD. Sve su particije NTFS ako vam i to nešto znači.
Oprobao sam i Lindows,( pokupio ga sa Piratebay ) instalirao ga bez nekih večih problema, moram reći svoje mišljenje = daleko je to od dobrog operativnog sistema, šareno a bezveze, zato i propada ,prije par mjeseci malo sam se zezao i sa Fedorom = grafika boli glava, ( teško mi niti znam kompajlirati xmms i realplayer ) .??? Samo ne mogu vaš i moj BHLD a MORAM ga imat instaliranog , jer ga hoću pokazivat svima koji se iole kuže u Linux. Instalirat ga jer na prenosnom računaru imam odvojen CD čitać, i ako može Fedora ili Mandrake ( kojemu ništa ne fali ?! ) a ja ipak HOČU vašu distribuciju.
Treba li da sve " pošutam " i da onda instaliram BHLD ?
Ako treba još kakvih podataka , samo napišite ali bih nekoga od vas zamolio da mi pomogne = hvala unaprijed

da se i ja uvalim sa jednim pitanjem:

kada snimim bhld nikako ne mogu da pristupim CDROM-u, floppy hoće, HD hoće…
na ikoni “moj računar” imam tri ikone za cdrom: cd rom hdb i još neke ni jedna ne radi, stalno javlja nekakav error, sad sam izbrisao bhld pa se ne sjećam ali eto ako bi nekad opet snimao pa da znam u cemu je problem

Evo sad sam onu particiju sa Partition Magicom prebacio u fat32 pa ponovno ista pojava = neobična : QT part mi dozvoljava samo one dvije solucije.
Pokušah i Ubuntu i on se " smjesti " pravo ko hađija, al kao što napisah : MORAM I HOČU IMAT BHLD na računaru, ako treba sve ću izbrisati, formatirat …!!!

[quote]Evo sad sam onu particiju sa Partition Magicom prebacio u fat32 pa ponovno ista pojava = neobična : QT part mi dozvoljava samo one dvije solucije.
Pokušah i Ubuntu i on se " smjesti " pravo ko hađija, al kao što napisah : MORAM I HOČU IMAT BHLD na računaru, ako treba sve ću izbrisati, formatirat …!!![/quote]

ja sam se dosta zezo sa QT parted, na kraju sam sa drugim softwerom napravio particije pa tek onda mogao snimiti BHLD, po mom misljenju nije nesta QT part ili ga ja neznam koristiti, poslije jednog mijenjanja npr. formatiranja particije ili brisanja (u QT-u) kada hocu da napravim novu ne postoji ta opcija (samo u sivim slovima).

Usput ako neko od raje vidi: zasto mi zvucna radi kada startujem sa live cd-om a kada snimim na hd nigdje je na mapi niti iima onaj zvucnik na menubar-u niti rade mp3, wav sounds.

sto se tice onih 3 cdroma, nit’ sam ih mogao mount-at nit’ unmount-ovat

Momci, polako malo. Zvuči kao da ste malo “premotivisano” krenuli na posao. Nisam dugo instalirao Knoppix i neznam kako izgleda onaj instaler ali koliko se sjecam on te vodi dio po dio kroz jedan meni u kojem mozes izabrati razne opcije (yes/no). Linux mozes instalirati na jednu particiju ali je bolje koristiti minimalno dvije (radi swapa) Zato bi trebao particionirati i formatirati tu jednu particiju koju imas, ali ne u fat32 već u ext3 ili reiserfs.Ako koristiš već PATICION MAGIC onda formatiraj u ext2 pa tek onda instalirati linux. Nemozes pokrenuti instalaciju na disk koji nesadrzi fajlsistem koji je neophodan za linux.
Znaci prvo se pozabavi sa file-sistemima za Linux i alatima za njihovo uredjivanje.

Aldine, sta ti stoji u /etc/fstab ? Ovde mora biti naveden uredjaj /dev/cdrom i mountpoint /media/cdrom sa opcijom ro, noauto, user, exec . Ako nezelis svaki puta da manuelno montujes cdromove, onda obavezno sredi /etc/fstab/.
Prekontrolisi koje module zvučna koristi. Možda ih moraš samo komandom modprobe pokrenuti. Većinom su to male stvari a čovijek misli da je nešto neispravno na sistemu.

Ja onako uradio kako sam i napisao.I ako sam uspio instalirat Mandraka, fedoru i Lindows zašto bi bilo tako " komplicirano " instalirat BHLD. Distribuciju sam pokupio davno sa Vedranovog linka, pa onda pokušao i sa INFO_vog DVD_a, napisah Live verzija radi ko Doxa, eto sa PM sam formatirao particiju u ext3, i ponovno ne ide. Napisah da nakon logovanja kao root u conzoli, pokušam uradit onako kako stoji u HOWTO koji se pojavi kada se zavrti distribucija u samom Windows_u odnosno nakon umetanja ISO Cd_a BHLD i restarta računara.Vjerovatno ja tu nešto brkam lončiće jer mi se isti fazon = pogreška javlja i bootanjem Knoppixa 3.7.!?
Ako fali ili treba još kakvih podataka bujrum samo recite, kuckam sa drugog računara a ovaj na kojemu želim imati BHLD " stoji " sa CD_om i čeka pomoč. ( malo ja bezbel brkam č i ć al razumijete vi mene )
Pozdrav

[quote]Momci, polako malo. Zvuči kao da ste malo “premotivisano” krenuli na posao. Nisam dugo instalirao Knoppix i neznam kako izgleda onaj instaler ali koliko se sjecam on te vodi dio po dio kroz jedan meni u kojem mozes izabrati razne opcije (yes/no). Linux mozes instalirati na jednu particiju ali je bolje koristiti minimalno dvije (radi swapa) Zato bi trebao particionirati i formatirati tu jednu particiju koju imas, ali ne u fat32 već u ext3 ili reiserfs.Ako koristiš već PATICION MAGIC onda formatiraj u ext2 pa tek onda instalirati linux. Nemozes pokrenuti instalaciju na disk koji nesadrzi fajlsistem koji je neophodan za linux.
Znaci prvo se pozabavi sa file-sistemima za Linux i alatima za njihovo uredjivanje.

Aldine, sta ti stoji u /etc/fstab ? Ovde mora biti naveden uredjaj /dev/cdrom i mountpoint /media/cdrom sa opcijom ro, noauto, user, exec . Ako nezelis svaki puta da manuelno montujes cdromove, onda obavezno sredi /etc/fstab/.
Prekontrolisi koje module zvučna koristi. Možda ih moraš samo komandom modprobe pokrenuti. Većinom su to male stvari a čovijek misli da je nešto neispravno na sistemu.[/quote]

nece ono nikako da se mounta, ni manuelno ni auto, izgleda da treba linkovati nesta ili pogledati u taj etc/fstab…

ma skontoao sam da nije nesto opasno za zvucnu cim je ima na live, a za ono /etc/fstab se ne sjecam sta je unutra - trenutno mi nije instaliran BHLD, ja mislim da mi je CD-ROM radio na BHLD V1.0 ali na ovoj najnovijoj CD-ROM nece, ali haj nema veze, ako mi bas zatreba javicu se sa konkretnim informacijama,

ma problem mi je kad snimim BHLD ne mogu na internet, pa da javljam gdje steka moram instalirati MDK jer mi na njemu radi modem (to znaci ponovno brisanje bhld), a windows ne mogu koristiti zajedno sa linuxom jer mi je HD 3GB, nemoze stati sve na HD, bhld trazi 2GB + swap 128MB, a win xp trazi 1100MB, a win 98 nemam niti ga hocu…

Halali donmilan sto se uvaljujem, necu vise…

[quote="aldin
Halali donmilan sto se uvaljujem, necu vise…[/quote]
Hahaha, sad bih ja trebao reči: halal bilo Aldine, ama topic je za sve, ja samo čekam da se neko skonta i pomogne, a ima NJIH , ima. Ne, šalu na stranu, zaboravih napisat za babysittera, ja sam do sada isprobao mali milion distribucija, prva koja mi je pala u nemilost je Corelova distribucija Linuxa, pa onda RedHat, njegov surogat Fedora, SUse, ( daleko najbolji ?; al ne ferca na ovom Acer_u ), Mandrak ( meni najlakši za upotrebu ), Xandros , iz prve proradio i još funkcioniše kako valja, Linspire, i ni JEDNU distribuciju nisam vozio da sam prije toga izvršio particioniranje na ext3 ili slično nego bootanjem sama distribucija napravi sebi i swap i ext i …, al sam ja i dalje tanak sa znanjem Linuxa, učim se mada mi je preko 50, al po x put : hoču imat naš BH Linux na računaru i to je sve. Pročitao sam ono što su Adis, Vedran i ostali lijepo napisali i uslikali : start sa BHLD_om, consola pa onda su, pa onda knx2hd, pa će se pojavit QT parted što i BUDE, pa će se pojavit opcije za particioniranje,JA, pa za instaliranje : NE ! nažalost te opcije NEMA.A da formatiram cijeli čvrsti disk , onda ( bar ja mislim ) ne mogu podič sistem sa BHLD_om ili sa Knoppix_om. Ili se možda varam: samo neka neko napiše da mogu, to ću i uraditi, nije meni mrsko a vremena i živaca za to imam
I evo ovo pišem koristeći Knoppix 3.7…ali live verziju.
/ pozdrav svima

Pozdrav donmilan,
To što opisuješ je vrlo čudno, pa nadam se da se nećeš ljutiti da te zamolim da potvrdiš da je ovo to što vidiš:

[code]Knoppix Installation (v0.3-12)
Choose an action

  1. Partition
  2. Quit[/code]
    Možeš li mi opisati na koji način si postao root? U principu trebaš samo ukucati su (bez šifre).

Ja, baš je čudno al eto tako je. i što bih se ljutio, ne daj Bože, ja ovdje došao da tražim pomoć,?!.
Upravo to i dobijem kada zavrtim CD BHLD pa onda u consoli upišem su pa onda knx2hd.
Kao što i napisah, sve ću uradit ( formatirat, izbrisat, instalirat )al hoču imat BHLD. :smiley:
/hvala na pomoći

donmilan : Otvori xterm (Konzolu) i kucaj cat /proc/partitions ili jos bolje sudo fdisk -l /dev/hda
To sto dobijes kao rezultat ovde nam postaj.

aldin: Otvori xterm i unesi cat /etc/fstab pa nam posalji rezultat.Osim toga mozes pokrenuti program sndconfig kao root koji ce da te vodii kroz razne menije i pomogne da nastimas saund karticu. sndconfig je stari program ali automatski sredjuje datoteku /etc/modules.conf tako da se moduli pune pri startu sistema.

[quote]donmilan : Otvori xterm (Konzolu) i kucaj cat /proc/partitions ili jos bolje sudo fdisk -l /dev/hda
To sto dobijes kao rezultat ovde nam postaj.

aldin: Otvori xterm i unesi cat /etc/fstab pa nam posalji rezultat.Osim toga mozes pokrenuti program sndconfig kao root koji ce da te vodii kroz razne menije i pomogne da nastimas saund karticu. sndconfig je stari program ali automatski sredjuje datoteku /etc/modules.conf tako da se moduli pune pri startu sistema.[/quote]

jarane sad baš imam neke ispite tako da nemam kad snimati BHLD, ali zahvaljujem na savjetima

[quote]Ja, baš je čudno al eto tako je. i što bih se ljutio, ne daj Bože, ja ovdje došao da tražim pomoć,?!.
Upravo to i dobijem kada zavrtim CD BHLD pa onda u consoli upišem su pa onda knx2hd.
Kao što i napisah, sve ću uradit ( formatirat, izbrisat, instalirat )al hoču imat BHLD. :smiley:
/hvala na pomoći[/quote]

neznam kako si ti probao ici na instalaciju ja sam isao na “K” na start meniju, pa nađeš KNOPPIX i onda nađeš ROOT CONSOLE, i samo ukucaš knx2hd, ne treba nikakav su dobiješ neku poruku (neki autor Franz etc) klikneš OK, zatim dobiješ prozor (ako je sve uredu ) sa:


configure (prvo klikneš na ovo, pa na begginer- ja sam tako)
partition (ovo ne moraš dirati ako dobiješ ovaj tip prozora)
start instalation (onda samo na start, kasnije next next pa na MBR i valjda će sve biti ok)
.
.
.
quit

a ako nije, dobiješ samo :

partitioning
quit

e ovdje sam se ja peglao koliko hoćeš… dok nisam napravio na MDK (kad starta instalaciju) jednu particiju ext3 + swap, i kad i je rekao da će informacije o particijama zapisati na HD, kliknuo OK, zatim “nasilno” ugasio računar (particije su ostale takve), stavio BHLD u cdrom digao se sistem i onda sam uradio ono što si već pročitao gore, kliknuo na “K” itd.

ma snimi svoje vazne podatke na cd-ove, i formatiraj disk i bootaj BHLD to ti je jedno 5 min dok se ucita i jedno 30-40 min da se snimi na HD.

E ne može i ako mi se isto dešava i sa BHLD i sa Knopixom , što je meni jedno te isto ( ali na dva CD_a )??, onda je vjerovatno DOMENE. Ja, eto , samo čekam na Vedranov potez, jer me on upita za poruku QT Parteda, pa onda se lijepo zahvalim svima i odustanem od BHLD_a.
Molio bih onoga ko želi pomoč, da pročita sve ono što napisah, jer tu stoji :

  1. potpuno i sigurno sam se pridržavao uputstava koji " iskoče " u index filu kada se zabuta CD sa BHLD_om. ( imaju i slike :smiley: ) pa bi vala bilo previše da ne znam makar te slike gledati.
  2. Sa Partition Magicom sam pokušao ali i tada nije uspjelo ( ima jedna izvrsna funkcija koja veli : "… hoš instalirat drugačiji operativni sistem ??? bujrum spremi particiju, pa onda je apliraj i … ni tada ne uspjedoh.
  3. A ja se ba htio hvaliti našom distribucijom , ovim strenđerima…

Odgovor je jednostavan, napravio si četiri primarne particije, tako da više ne možeš praviti nove. Na disku smije biti maksimalno 4 primarne ili ekstended particije, a ostale se prave kao logičke u okviru ekstended. Drugim riječima moraš pobrisati jednu particiju i izgubiti sve podatke na njoj, pa napraviti novu tipa “ekstended” pa u njoj napraviti dvije logičke, pa na jednu od tih onda možeš instalirati Knoppix/BHLD.

OFF: Kad bi covijek mogao pa da se loguje nekome na racunar sa dobrom namjerom i ucini uslugu. Nesto kao free remote suport :rolleyes:

SSH baby …SSH :wink: ali ko ima za to vremena zar ne ? :rolleyes: