BHLD Reloaded (aka BiH Linux Desktop)

Da ne mislite da smo se uspavali :shock:

Da bi zvučali manje pretenciozno, imamo i malu korekciju naziva projekta (samo ako se i vi slažete). Ne želimo postati “just another distro”, osnovni cilj je promocija Linux-a i promocija lokaliziranog desktop okruženja (uz KDE sada imamo i GNOME). Desktop zato što sve lokalizirane aplikacije možete instalirati na bilo koji drugi Linux sistem.
BTW, ako imate kakvu zgodnu “sama sam je gazala” aplikaciju - može i to na CD.

Novo izdanje BHLD Live CD-a je planirano polovinom oktobra.
Zasnovano na Knoppix 3.6 (ili, ako izađe zvanična verzija, 3.7),
To uključuje 2.6.7 i 2.4.27 kernele, KDE 3.2.3, GNOME 2.8 (?), Mozilla 1.7.3, OpenOffice 1.1.3, FreeNX itd.

Ako se neko želi uključiti, sada je pravo vrijeme. Trenutno nam trebaju ljudi koji su koristili FreeNX (srle gdje si), Ndiswrapper, security officer, par developera (da se nađe pri ruci), _____________ (izmislite sami).

Kao i obično, trebaće nam i testeri, da malo protresu te bug-ove.

P.S.
Sad za sad možete se javiti na mail: adis (@) linux.org.ba

GNOME 2.8 - najvjerovatnije će biti oslobođen do oktobra.
Imama par prijdloga koje ću ti poslati na mail.

Adise izašao je:

http://www.gnome.org/start/2.8/

:wink: 8)

http://ftp.gnome.org/pub/GNOME/teams/marketing/en/2004/two-eight-screenshots/html/index.html
http://www.gnome.org/start/2.8/notes/rnwhatsnew.html

Tu sam, FreeNX je koliko ja procitah bash skripta (500 linija) koja koristi NX GPL-ovane biblioteke

Iskreno na Knoppix 3.6 nisam ni primjetio neku razliku u konfiguraciji NX-a i FreeNX-a

Ako ista mogu pomoci, tu sam

pozdrav

Prijedlog prije izlaska BHLD 2:

• Znam da bezveze zvuči ali jednostavno moram reagovati: Da li možete promjeniti splash screen ili ti pozdravni ekran? Mislim da je red da se i tu koristi nešto originalnije a ne gotova tema sa kde-look… Koliko se ja sjećam am je poslao jako lijep i originalan prijedlog.

Da, i veoma mi je drago zbog GNOME 2.8… Odličan potez…
Uskoro se sprema GNOME 2.8.1 sa ugrađen patchevima tako da nam je to šansa da stignemo 80 % prevoda i budemo potpuno podržan jezik.

[quote]Prijedlog prije izlaska BHLD 2:

• Znam da bezveze zvuči ali jednostavno moram reagovati: Da li možete promjeniti splash screen ili ti pozdravni ekran? Mislim da je red da se i tu koristi nešto originalnije a ne gotova tema sa kde-look… Koliko se ja sjećam am je poslao jako lijep i originalan prijedlog.[/quote]

U pravu si, pravo bezveze zvuči.

Imamo i pametnijih stvari od šupljih prepucavanja kome se koja tema više sviđa. Recimo, kako podijeliti posao na očigledno ogroman broj ljudi koji su zainteresovani pomoći …

Možda bezveze zvuči ali je zamjerka. A zamjerke treba popraviti. I nije to nikavo prepucavanje.

Uključiti Gentium u distro.

Jel sadržana java?

Možda bi bilo fino uključit DocBook sa podrškom za Bosanski.

Java je uključena (gcj 3.3.4).

DocBook: Može!

Gentium: naša slova su sasvim solidno podržana i u Bitstream Vera (ima ponekad problema sa velikim Đ ali to izgleda nije do fonta nego do nečeg drugog jer nekad radi a nekad ne)

Boot tema: po 100 hiljada puta je rečeno, pa evo neka bude i 100001. put:
am je poslao tri stvari:

• dizajn za dokumentaciju - PRIHVAĆEN!
  • wallpaper - ODBIJEN (i objašnjeno u mailu šta ne valja i kako bi se mogao popraviti)
  • syslinux grafika - NIJE DOBAR FORMAT TJ. BOJE (Adis je napisao u mailu objašnjenje zašto i kako popraviti - možda ne bi bilo zgoreg da to ponovi na forumu)
    Splash screen za KDE am nije poslao (ja ga nisam vidio).

U svakom slučaju, po pitanju artworka ukusi se razlikuju, ja lično mislim da je artwork totalno sekundarna stvar i da onaj ko uradi veliku većinu bitnih stvari ima pravo i da odlučuje o artworku. U ovom slučaju to je Adis, njemu se sviđa onaj hax0rski wallpaper i neka takav i ostane. EOD

Uredu

Što se tiče DocBook i jave, HTML/XHTML output možeš pravit sa libxml2/libxslt (sa vrlo malim ograničenjima).

Problem je FOP, nevjerujem da se može pokrenut sa gcc javom. A FOP je jedina mogućnost kako napravit kvalitetan PDF output iz XML DocBook-a na Bosanskom.

Sajt je malo prepravljen :wink:

http://www.linux.org.ba/bhld/index.html

Ako ko ima još kakav pametan prijedlog, nek’ priča sad, ili nek šuti zauvijek. Nemojte nam poslije “zašto ne to i to” …

Tužna vijest je da se jako malo ljudi javilo pomoći, samo aktivni članovi udruženja (tj. ljudi koji dolaze na sastanke, da ih sad ne prozivam)…

Ako mogu pomoći glede prijevoda ENG-BS i obratno, računaj i na mene.

Što se tiče prijevoda, trenutno je prioritet završiti Evolution 2.0 (i pregledati ostatak GNOME 2.8 desktopa)

Amila je uzela Evolution, ko želi pomoći neka joj se javi…

Ne ne ne. Trenutno je prioritet popraviti KDE 3.3 :slight_smile: prijevodi su degradirali u odnosu na KDE 3.2.3 koji je bio solidno preveden, tako da sada ima engleskih stringova posvuda:
http://cvs.lugbih.org/cgi-bin/highscore.cgi?projekat=kde

Ne ne ne i tebi :wink:

Na Live CD će ići KDE 3.2.3, tako da je trenutni prioritet ipak Evolution.

Mislim da je malo bezveze da ide GNOME 2.8 i KDE 3.2.3 obzirom da je KDE 3.3 izašao prije… ako se već ima vremena prevoditi nešto tako veliko kao Evolution, popraviti KDE je manje posla - to je samo IMHO, ne bih sada da počinjem flame :oops:

Vedrane znaš onu narodnu: “Svaki cigo svoga konja hvali…” :wink: :slight_smile: