Konačno, nakon više mjeseci (godina, ako računamo lokalizaciju) rada, čast mi je da vas obavijestim da će finalna verzija 1.0 Bosanskohercegovačke Linux distribucije biti zvanično prezentirana u utorak, 06. jula 2004. na Elektrotehničkom fakultetu Sarajevo.
Prezentacija će se održati u 11:00 u Amfiteatru ETFa.
Prisutnima će se obratiti:
prof. dr Zikrija Avdagić, šef Odsjeka za računarstvo i informatiku i vanredni profesor ETFa
prof. dr Novica Nosović, predsjednik BHITSa i također vanredni profesor na ETFu
Amila Akagić, predsjednica Udruženja Linux korisnika
Adis Nezirović, koordinator BHLD projekta
Takođe će biti prezentiran BHLD putem projektora, nakon čega slijedi Otvorena diskusija tokom koje posjetitelji mogu postavljati pitanja.
Biće podijeljena i veća količina CDova sa BHLD v1.0 final - naglašavam da su verzije koje su do sada cirkulisale bile alfa, beta i RC verzije. Pošto želimo da privučemo što veći broj ljudi, BHLD v1.0 neće biti dostupan prije utorka.
Naravno, pozvani su svi koje to interesuje, amfiteatar može primiti oko 100 ljudi, a nadamo se da ćemo ga popuniti
Ovom prilikom se u ime Hardware Base-a izvinjam sto ranije nismo i medijski popratili prezentaciju prve bh. Linux distribucije, ali se nadam da neku saradnju mozemo poceti vec sa ovom prezentacijom, za koju najavljem svoj dolazak koji cu popratiti reportazom za HWB.
Takodjer, kao glavni i odgovorni urednik Hardware Base-a, ovom prilikom bih izrazio nasu potpunu podrsku nastojanjima ULK-a BiH da u vladine organizacije i skolske ustanove uvede open source projekte.
Super, ali gdje se moze naci jos informacija o ovoj distro? Sta dodje uz nju i tako to? Gdje ce se moci downloadirati, ako igdje i tako dalje i u tom fazonu.
O samoj distro se nema šta puno reći, zasnovana je na Knoppix 3.4 i osnovna odlika
je da smo konačno na jednom mjestu skupili sve ono što se radilo zadnjih godina (lokalizacija!), sve fino spakovali i olakšali ljudima da probaju Linux.
[quote]O samoj distro se nema šta puno reći, zasnovana je na Knoppix 3.4 i osnovna odlika
je da smo konačno na jednom mjestu skupili sve ono što se radilo zadnjih godina (lokalizacija!), sve fino spakovali i olakšali ljudima da probaju Linux.
za download ja vam mogu staviti na moj web server i neka raja skida.
Dajte mi ISO image i nema problema.
Uvijek glad to help maj pipl
Tako da nece biti problema za skidanje.
Cijena, prava sitnica, svako po milju ojročića po skidanju, uplate izvršiti na …daću vam i broj konta
Šta mislite o bittorrentu??
Prethodni ISO sam morao skinuti sa servera jer je uzrokovao zagušenje, za ovaj fakat ne znam :o u ovoj zemlji samo BiHnet ima resurse da hostira nešto tako veliko.
[quote]Šta mislite o bittorrentu??
Prethodni ISO sam morao skinuti sa servera jer je uzrokovao zagušenje, za ovaj fakat ne znam :o u ovoj zemlji samo BiHnet ima resurse da hostira nešto tako veliko.[/quote]
to BiHnet ne kosta nista… ako odbiju hostiranje, onda su fakat budale…
[quote]Šta mislite o bittorrentu??
Prethodni ISO sam morao skinuti sa servera jer je uzrokovao zagušenje, za ovaj fakat ne znam :o u ovoj zemlji samo BiHnet ima resurse da hostira nešto tako veliko.[/quote]
evo zamolio sam prijatelja sto radi u bihnetu da mi provjeri moze li se to odraditi pa ce mi sutra javiti… kaze da ne bi trebalo biti problema, ali da za svaki slucaj mora provjerit sa shefom.
evo i ja sam sad dosao sa prezentacije…bila je iznenadjujuce dobra
poruku pisem sa BHLD-a…jedini problem do sad mi je sto mi monitor radi na 60Hz tako da me glava i oci bole uzasno iako sam tek nekih 15 minuta za racunarom…
[quote]evo i ja sam sad dosao sa prezentacije…bila je iznenadjujuce dobra
poruku pisem sa BHLD-a…jedini problem do sad mi je sto mi monitor radi na 60Hz tako da me glava i oci bole uzasno iako sam tek nekih 15 minuta za racunarom…[/quote]
mah…ti barem mozesh na net,a ja sa modemom deveram…a to za monitor,podesi nekako ba ;]
Frekvencija - pogledaj “cheatcodes”, tamo sigurno ima naredba za podešavanje frekvencije horizontalne i vertikalne. Da li ti prilikom boota prepozna karticu ili koristi vesa driver?