Eto vidiš svako koristi svoj izraz. :lol:
Mislim da je “sačuvati” pravilno .
Bilo bi dobro da ubacimo bsdutils u bhld samo zbog aplikacija “script/replay”. Sa njima bi se dalo vrlo jednostavno demonstrirati razni postupci u terminalu.
P.S.Znam ja da “Duden” nije pisan za Bosanki ali začas ih pomiješam :?[/b]
Ne koristi svako svoj izraz. Ja inace koristim “snimi” (ostalo od commodorea i snimanja na kasete), “spasi” sam cuo od dosta ljudi, valjda preslo od hrvata … a “osiguraj” u toku svog zivota prvi put od tebe cujem. Pratis standarde k’o Internet Explorer ;)))
Vezano za vi problem: da li si radio unutar svog home direktorija ili negdje drugo? da li si radio kao root ili kao knoppix? Probao sam kao user knoppix u direktoriju /home/knoppix raditi
1 vi nesto
2 i
3 blahbalhblah
4 :wq
5 goto 1
Nije mi se ništa čudno desilo.
Ok, sada sam pokrenuo bhld ponovo i jos jednom vidio kako stvari stoje:
na pocetku pise da se pritisne F2 ili F3 za pomoć. Izgleda da sam tada slučajno pritisnuo F3 i pokazao mi se screen gdje piše “knoppix 2” za runlevel 2. međutim sa "knoppix 2 " nefunkcioniše podizanje u taj runlevel. Ispravno je znači bhld 2, tj. ako odmah nepotrefiš F2, nemožeš se podići.
Što se tiče vi-a, sada je sve funkcionisalo bez problema. Valjda je nešto do mene bilo ali neznam šta. Nisam mogao ni kao root snimiti datoteku ni kao knopp. Sa joe-om je išlo ali sa vi neće. međutim sad je sve u redu pa da negubimo vrijeme oko toga.
Sva sreća pa su bsdutils installirani na bhld-u
Snimio sam jednu malu sekvencu koju svako može pogledati ako koristi bhld ili bilo koji drugi debian na kojem je instaliran program replay.
[quote]Ok, sada sam pokrenuo bhld ponovo i jos jednom vidio kako stvari stoje:
na pocetku pise da se pritisne F2 ili F3 za pomoć. Izgleda da sam tada slučajno pritisnuo F3 i pokazao mi se screen gdje piše “knoppix 2” za runlevel 2. međutim sa "knoppix 2 " nefunkcioniše podizanje u taj runlevel. Ispravno je znači bhld 2, tj. ako odmah nepotrefiš F2, nemožeš se podići.[/quote]
Hvala na informaciji, ispravićemo! BTW pošto ne vidim nekog smisla da su F2 i F3 ekrani identični, ima li neko kakav koristan prijedlog za F3 ?
U nekim direktorijima se ništa ne može snimiti jer su “read-only file system” (cdrom).
poput filma vidjećete sve šta radim u shellu. Interesantno zar ne ??[/quote]
Hej, ovo je pravo cool!! Mogli bi se možda napraviti neki mali tutorijali? “Kako podesiti web server?” “Mail server?” “SAMBA?” itd.
Upravo sam vidio da je “umount” u KDE-u preveden sa Demonitraj. Predpostavljam da je greška. :rolleyes:
Kad bi imali sponzora, mogli bi u F3 ubaciti malo reklame za njega.
jel ono neko vec spominjao da postavke u Quanti nisu podesene automatski na nas iso8859-2 (editor i spell)? Mozel se i to podesiti?
i jel se ono takodje spominjalo da je uzasno ruzno nabacano (kada se otvori “moj racunar” ) gdje se vide samo tekstualni meniji i sve ostalo samo nabacano unutra…
Hm kod mene piše fino Demontiraj… koju verziju BHLDa koristiš?
Kod mene je na “Auto”, mislim da je to ono što bi i trebalo biti, ako imaš neki drugi prijedlog - javi. Ne koriste svi iso8859-2, recimo ja obično radim stranice u utf-8. Spell checking ne radi pa se ne isplati ni gubiti vrijeme na to
[quote]i jel se ono takodje spominjalo da je uzasno ruzno nabacano (kada se otvori “moj racunar” ) gdje se vide samo tekstualni meniji i sve ostalo samo nabacano unutra…
ako jeste onda nista… :)[/quote]
Možeš li poslati screenshot?
Ako stoji na auto onda kada koristim nasa slova i sparam/snimim taj html dokument - obicno se taj dokument prikazuje sa pogresnim znacima tj. upitnicima i sl. glupostima (onako kako je podeseno po default-u)…
Nema se valjda tu sta puno gubiti vremena ako se promijene postavke, onda ce i ostati snimljenje za buduce verzije…
[quote]i jel se ono takodje spominjalo da je uzasno ruzno nabacano (kada se otvori “moj racunar” ) gdje se vide samo tekstualni meniji i sve ostalo samo nabacano unutra…
ako jeste onda nista… :)[/quote]
saljem veceras… to sto mislim sa “nabacanim” je sve one particije koje se vide (nisu slozene da se vidi kako i prilici) a tekstualni meniji se izmjenjaju u “pravi” izgled ako recimo otvoris/montiras neku particiju u novom tabu i sl.
Aha, znam o čemu govoriš. Default locale (pa samim time i encoding) je bio pogrešan, to je ispravljeno u verziji 1.1.10 tako da je sada default encoding UTF-8. Ako baš insistiraš na ISO-8859-2, imaš u save dialogu mali combobox u gornjem desnom uglu =)
hm opet te ništa nisam skontao ali nadam se da će biti bolje kada pošalješ screenshot
Ovo je namjerno. Onaj srezani pogled (bez ikona, sidebara itd.) je skoro neupotrebljiv, ali je elegantan za pregled Mog računara. Kada otvoriš particiju onda obično želiš da imaš i stablo itd. Znam da ciljaš na spatial view kao u Nautilusu, može se to napraviti u Konqueroru (samo postaviš profil “Moj računar” za default) ali meni se to izrazito ne sviđa, da ne kažem gadi. Interesuju me razmišljanja drugih?