BHLD v1.1.8 "skoro pa beta"

Eto vidiš svako koristi svoj izraz. :lol:
Mislim da je “sačuvati” pravilno .

Bilo bi dobro da ubacimo bsdutils u bhld samo zbog aplikacija “script/replay”. Sa njima bi se dalo vrlo jednostavno demonstrirati razni postupci u terminalu.

P.S.Znam ja da “Duden” nije pisan za Bosanki ali začas ih pomiješam :?[/b]

Trenutna praksa je prevoditi “save” sa “snimi”, a ne spasi ili sačuvaj :slight_smile:

Ne koristi svako svoj izraz. Ja inace koristim “snimi” (ostalo od commodorea i snimanja na kasete), “spasi” sam cuo od dosta ljudi, valjda preslo od hrvata … a “osiguraj” u toku svog zivota prvi put od tebe cujem. :slight_smile: Pratis standarde k’o Internet Explorer ;)))

Ok, možda sam bio malo grub ranije, ali evo:

Vezano za vi problem: da li si radio unutar svog home direktorija ili negdje drugo? da li si radio kao root ili kao knoppix? Probao sam kao user knoppix u direktoriju /home/knoppix raditi
1 vi nesto
2 i
3 blahbalhblah
4 :wq
5 goto 1
Nije mi se ništa čudno desilo.

Ok, sada sam pokrenuo bhld ponovo i jos jednom vidio kako stvari stoje:
na pocetku pise da se pritisne F2 ili F3 za pomoć. Izgleda da sam tada slučajno pritisnuo F3 i pokazao mi se screen gdje piše “knoppix 2” za runlevel 2. međutim sa "knoppix 2 " nefunkcioniše podizanje u taj runlevel. Ispravno je znači bhld 2, tj. ako odmah nepotrefiš F2, nemožeš se podići.

Što se tiče vi-a, sada je sve funkcionisalo bez problema. Valjda je nešto do mene bilo ali neznam šta. Nisam mogao ni kao root snimiti datoteku ni kao knopp. Sa joe-om je išlo ali sa vi neće. međutim sad je sve u redu pa da negubimo vrijeme oko toga.

Sva sreća pa su bsdutils installirani na bhld-u
Snimio sam jednu malu sekvencu koju svako može pogledati ako koristi bhld ili bilo koji drugi debian na kojem je instaliran program replay.

1. Skinite ova dva fajla u svoj direktorij:
    http://www.mehanovic.de/1_timefile
    http://www.mehanovic.de/1_typescript
  2. Pokrenite naredbu :

poput filma vidjećete sve šta radim u shellu. Interesantno zar ne ??

[quote]Ok, sada sam pokrenuo bhld ponovo i jos jednom vidio kako stvari stoje:
na pocetku pise da se pritisne F2 ili F3 za pomoć. Izgleda da sam tada slučajno pritisnuo F3 i pokazao mi se screen gdje piše “knoppix 2” za runlevel 2. međutim sa "knoppix 2 " nefunkcioniše podizanje u taj runlevel. Ispravno je znači bhld 2, tj. ako odmah nepotrefiš F2, nemožeš se podići.[/quote]
Hvala na informaciji, ispravićemo! BTW pošto ne vidim nekog smisla da su F2 i F3 ekrani identični, ima li neko kakav koristan prijedlog za F3 ?

U nekim direktorijima se ništa ne može snimiti jer su “read-only file system” (cdrom).

[quote]1. Skinite ova dva fajla u svoj direktorij:
http://www.mehanovic.de/1_timefile
http://www.mehanovic.de/1_typescript
2. Pokrenite naredbu :

LANG=C replay 1_timefile 2>/dev/null 1_typescript 2

poput filma vidjećete sve šta radim u shellu. Interesantno zar ne ??[/quote]
Hej, ovo je pravo cool!! :slight_smile: Mogli bi se možda napraviti neki mali tutorijali? “Kako podesiti web server?” “Mail server?” “SAMBA?” itd. :slight_smile:

Treba ubaciti u help screen za starije racunare icewm :slight_smile: i to na istaknuto mjesto! :wink:

Upravo sam vidio da je “umount” u KDE-u preveden sa Demonitraj. Predpostavljam da je greška. :rolleyes:
Kad bi imali sponzora, mogli bi u F3 ubaciti malo reklame za njega.

Pa ako je ‘mount’ preveden sa montiraj kako ćemo prevesti ‘umount’?
A teško da postoji bolji i smisleniji prijevod.

Adise, mislim da se nerazumijemo. Nije prevedeno sa “Demontiraj” nego sa “Demonitraj”.Izgleda kao greska u tipkanju.

Greška u tipkanju. :slight_smile: Nisam ni ja skontala da piše “Demonitraj” u prvom čitanju.

Gdje tačno u KDEu? http://start.linux.org.ba/KDE_bugovi_u_prijevodu

Desni mis , na ikone za floppy ili HD na desktopu.

jel ono neko vec spominjao da postavke u Quanti nisu podesene automatski na nas iso8859-2 (editor i spell)? Mozel se i to podesiti? :slight_smile:
i jel se ono takodje spominjalo da je uzasno ruzno nabacano (kada se otvori “moj racunar” ) gdje se vide samo tekstualni meniji i sve ostalo samo nabacano unutra…

ako jeste onda nista… :slight_smile:

Hm kod mene piše fino Demontiraj… koju verziju BHLDa koristiš?

Kod mene je na “Auto”, mislim da je to ono što bi i trebalo biti, ako imaš neki drugi prijedlog - javi. Ne koriste svi iso8859-2, recimo ja obično radim stranice u utf-8. Spell checking ne radi pa se ne isplati ni gubiti vrijeme na to :wink:

[quote]i jel se ono takodje spominjalo da je uzasno ruzno nabacano (kada se otvori “moj racunar” ) gdje se vide samo tekstualni meniji i sve ostalo samo nabacano unutra…

ako jeste onda nista… :)[/quote]
Možeš li poslati screenshot?

+ups+ 1.1.5.

Ako stoji na auto onda kada koristim nasa slova i sparam/snimim taj html dokument - obicno se taj dokument prikazuje sa pogresnim znacima tj. upitnicima i sl. glupostima (onako kako je podeseno po default-u)…
Nema se valjda tu sta puno gubiti vremena ako se promijene postavke, onda ce i ostati snimljenje za buduce verzije… :slight_smile:

[quote]i jel se ono takodje spominjalo da je uzasno ruzno nabacano (kada se otvori “moj racunar” ) gdje se vide samo tekstualni meniji i sve ostalo samo nabacano unutra…

ako jeste onda nista… :)[/quote]

saljem veceras… to sto mislim sa “nabacanim” je sve one particije koje se vide (nisu slozene da se vidi kako i prilici) a tekstualni meniji se izmjenjaju u “pravi” izgled ako recimo otvoris/montiras neku particiju u novom tabu i sl.

Aha, znam o čemu govoriš. Default locale (pa samim time i encoding) je bio pogrešan, to je ispravljeno u verziji 1.1.10 tako da je sada default encoding UTF-8. Ako baš insistiraš na ISO-8859-2, imaš u save dialogu mali combobox u gornjem desnom uglu =)

hm opet te ništa nisam skontao ali nadam se da će biti bolje kada pošalješ screenshot :smiley:

Ovo je namjerno. Onaj srezani pogled (bez ikona, sidebara itd.) je skoro neupotrebljiv, ali je elegantan za pregled Mog računara. Kada otvoriš particiju onda obično želiš da imaš i stablo itd. Znam da ciljaš na spatial view kao u Nautilusu, može se to napraviti u Konqueroru (samo postaviš profil “Moj računar” za default) ali meni se to izrazito ne sviđa, da ne kažem gadi. Interesuju me razmišljanja drugih?

ok, koristim 1.1.8 - nisam skontao da ste vec na 1.1.10 :wink:

o tome sam i mislio al izgleda kao i uvjek pogresno objasnio :wink: