BHLD v1.1.8 "skoro pa beta"

Evo još jednog rilisa za testiranje :slight_smile: Zamolio bih sve koji su u mogucnosti da isprobaju. Adresa: http://www.thespqr.com/bhld/

Zanimljivosti:

• OpenOffice.org 1.1.3 / KDE / bosanski
  • Firefox 1.0 final / BlueCurve / bosanski
  • IceWM desktop za starije racunare by testni_hamo2 (pokretanje sa: bhld desktop=icewm)
  • Počišćen desktop koji sada izgleda otprilike kao buduća finalna verzija
    Više novosti u Changelogu

Poznati bugovi:

• Meniji i panel nisu sređeni :smiley: OpenOffice se može otvoriti samo ikonom na desktopu
  • IceWM desktop je još uvijek under construction, posebno što se tiče prijevoda pojedinih komponenti i menija
  • nema zvuka zbog problema sa loadanjem alsa modula. WORKAROUND: kucati kao root “modprobe snd-nešto” gdje nešto odgovara vašoj kartici, nakon toga unmute-ovati zvuk koristeći alsamixer ili kmix
  • šahbazov miš ako nije proradio nekim čudom i dalje ne radi :frowning:
  • OpenOffice.org lokale (lokacija, jezik, valuta…) je slovenački :frowning: nažalost moraćemo istrpiti ovakve probleme do verzije 2.0
  • Pojedini elementi KDE okoline su neprevedeni… ovo će biti sređeno na idućem maratonu
    Lista potvrđenih bugova

Zamolio bih da prilikom testiranja posebnu pažnju obratite na

bhld_1.1.8_02122003.iso 02-Dec-2004 18:39 694M

zar nije
bhld_1.1.8_02122004.iso 02-Dec-2004 18:39 694M
:slight_smile: :slight_smile:

jest fakat…

Ljudi, za icewm biste mi mogli pomoci ako bi nabrojali lightweight stvarcica … npr. “gvim” kao editor je neupotrebljiv “obicnim smrtnicima” … dakle nabrojte ovdje sve sto vam pada napamet … .

Dobro konfigurisan SciTE može zamijeniti i gvim, gedit i kwrite;

http://www.scintilla.org/SciTE.html

Evo i jedan screenshot: http://www.thespqr.com/bhld/bhld_1.1.8.png

Koliko je Scite težak (memorija, brzina otvaranja)? pravimo desktop za starije računare, npr. Pentium I, 32 MB.

Čuj koliko će biti težak, pa čovjek je rekao da mu treba lightweight, neću sad predlagati …

Na Linux-u koristi GTK za widget-e, po default-u ne koristi antialiasing za tekst, ima tabove, syntax highlighting …

Super … scite je dobar za editor. Ima li mjesta za sylpheed kao mail klijent ???

Btw. vedrane mozda da dodas ovdje gdje firewall (na screenshotu) da pise Zastita (firewall) …

Pa što se onda otvara po 5-6 sekundi na modernim računarima?
Sylpheed je već stavljen :wink:
hehe, čuj zaštita, još samo fali kakva ikona sa “gumicom” :lol:
BTW sam firewall je preveden :smiley:

Ma to zastita je bio samo fazon. Rijec “Firewall” nista ne znaci obicnim korisnicima. Pa kada si SAMBA preveo kao “Mreza” onda mozes i firewall :wink:

Da ali “zaštita” je totalno neadekvatan prijevod, ustvari firewall nije zaštita i nipošto ne bi trebalo sugerisati da je čovjek koji ima pokrenut firewall na neki način zaštićen?

heheh vatrozid :slight_smile:

pa jeste zasticen :wink: time sto mu nisu otvoreni nepotrebni portovi prema vani :wink: Npr. kao kad stavis resetke na prozore. Jel to zastitia ? :slight_smile:

Hajde probajte se podici u runlevelu 2 na BHLD. Ja nisam mogao (znao). Zatim otvorite neku tekstualnu datoteku sa vi-om napisite par redova te je osigurajte. Sada je ponovo otvorite i napisite jos nesto pa je osigurajte. Sta ste primjetili ?

firewall - vatrozidni software - sux

ostavi ti firewall =)

Vidjeh na ovom screenshot-u da ste integrisali Bluecurve temu. Jeste li razmišljali o integraciji Blucurve ikona ili još bolje (bar po mom mišljenju) Mandrake ikona jer izgledaju mnogo ljepše od ovih. Ovo shvatite samo kao prijedlog ne kao prigovor ili kritiku.

Mandrake na KDEu koristi KDE temu ikona (Crystal) a na GNOMEu GNOME defaultnu temu ikona, pa smo tako i mi postupili, dakle ono što vidiš na screenshotu je Crystal tema. Gledao sam Bluecurve ikone i čini mi se da se ne razlikuju puno od GNOME teme?

bhld 2
(kao što se može saznati otvaranjem helpa pritiskom na F2)

Šta znači “osigurati datoteku”?? chmod 000 ? u svakom slučaju, probao sam par osnovnih operacija sa vi-jem i nisam primijetio ništa čudno.

Pa jesili otvorio help i pogledao sta tamo stoji ?

[quote]Šta znači “osigurati datoteku”?? chmod 000 ?[/quote] :smt015

Uhh sorry. Malo su mi odvratile pažnju ove ikone iz Mandrake control centra.

Ni meni nije jasno ovo osiguravanje datoteke …
da mozda nisi mislio “spasiti” ?