Bhld?

Nadam se da prihvatate kritike pa evo…

1. BHLD (BH Linux distribucija) nije nishta drugo nego “Knoppix” kako se onda moze zvati BH distribucija ? ako vec hocete da nazivate nesto svojim djelom onda to napravite ispocetka kao sto to vecina ljudi radi.
  2. Ako je to vec nekakav BHLD zasto nije podesena njegova funkcionalnost i suport za bar neke vece ISPove i uredjaje koji oni daju, naprimjer najveci privatni SA ISP (Citaj Logosoft) pored Cisco Aironet daje i ASUS WL140 usb adaptere za koje naravno nema podrske…
  3. Na knoppixu sve sto je uradjeno da bi se zvao BHLD jeste prevodjenje fajlova sa engleskog na nas jezik, doduse, mogli ste i nekoga preko oglasa naci da to uradi, sprziti na cd i gotovo, promjenjeno je par png/jpg imidza da nepise knoppix nego BHLD ??? o kernelu da nepricam, pa SuSE 9.1 standardni kernel koji je izasao kad ima podrsku za stvari za koje “BHLD” nema, mislim ono… stvarno bez rijeci
    i nakraju, ljudima nije bitno dal je nesto na bosanskom jeziku, cak im vise odgovara ako je na engleskom jer neke se stvari jednostavno nemogu prevesti ili gube na prevodu, pa ispadne jako glupo sto bi vi kao informaticari trebali da znate, bitna je funkcionalnost i podrska za stvari koje se mogu naci u necijim masinama, a ne prevodjenje.
    Vidi se da ste toliko bili zasljepljeni tom nekom vasom distribucijom da ste sve toliko ubrzali da je to ispala cista fula, umjesto da ste radili duze vremena i napravili nesto kako treba, ispalo je nista, bar za one koji znaju o cemu se radi, za one ostale koji su pocetnici reci ce “jao vidi ovo kako je cool”, sta je u pitanju, htjeli ste da budete na televiziji ili sta ?
    Vecinu vas neznam, jedino sto me cudi jeste da je Amila koja je bar prije bila perfekcionista u ovim stvarima ovako pustila da prodje.

Evo da na tvoj prvi post odgovorim svojim prvim postom. Registrovan sam 28og novembra 2002 pa reko vakat je i da stogod i napisem.
Ja bih takodjer volio da je u BiH informaticka velesila i da se distribucije stvaraju i prodaju po citavom svijetu, da su pune domaceg softvera itd itb, ali zar se bas nikako nemoze stogod pohvaliti i dati kakva konstruktivna primjedba umjesto popljuvati. Ljudi su se satrali da urade ovo i sad im se zamjera sto nisu bill gatesa u bankrot otjerali.

hvala vam i za ovo.

PS Sto se tice moje skoro dvogodisnje sutnje, to vam dodje kao onaj vic.

Rodio se crnogorac i ispocetka sve bi potaman. Ali kako vrijeme odmice a mali neprogovara roditelji se pocese brinuti. Godina dvije tri cetiri a iz malog ni muka. Svi vec digli ruke, misle mutav. Jedan dan za ruckom mali progovori i rece:" Ova supa je neslana". Sve zabezeknuti. Mati veli :“Pa ti pricas. Sto radnije nisi sta rekao”.
Nijesam imao primjedbi.

Tako ni ja.:slight_smile:

Don’t feed trolls …

Ali ja ne mogu odoliti :lol:

Da zaista, većina ljudi izmišlja toplu vodu. Možda da ponovo napišemo kudzu, isolinux, kernel? Bit svega je koristiti već gotove, kvalitetno urađene stvari. Ovo je Free Software i niko ne bježi od činjenice da smo se “okoristili” radom drugih ljudi i da je BHLD zasnovan na Knoppix-u.

Pošto misliš da nismo ništa konkretno ubacili u Knoppix, ocjene tipa “to je čista fula” komotno uputi Knopperu lično :wink:

Pogodio si samu bit, osnovni cilj i jeste da početnici kažu “jao vidi kako je cool”, da čuju za Linux i da se razočaraju ako treba.

FYI, mi (ULK) ne želimo biti ni na televiziji, ni na radiju ni u novinama, nigdje. Nema razloga da ljudi znaju za naše postojanje (ovo bi trebao biti ispravan stav?).

Ocito da ovaj covjek, namjerno ili nenamjerno, uopste nije shvatio poentu ovoga sto smo uradili. Da li bi se knoppix mogao zvati knoppixom ako znamo da je baziran na debianu ???

Ovo nije kritika, nego više nabacivanje nekih činjenica iz kojih se da vidjeti da si više bio deprimiran što tvoji uredjaji ne funkcionišu sa BHLD-om, nego da si otkrio konkretna mjesta koja se daju poboljšati. Dao bi bolju sliku o sebi da si se ponudio neku stvar lično poboljšati a ne prebacivati drugima što nisu nešto uradili po tvom. Mislim da smo hiljadu puta pričali o tome zašto neki uredjaji nisu podržani i da si dovoljno informisan nebi to kritikovao. Razmisli: Kompanije poput SuSE, Crveni Šešir itd. su skupine ljudi koji su 8 sati dnevno zaposljeni na kreiranju jedne distribucije. Ljudi koji su preveli Knopix su djevojke i momci koji studiraju, rade itd. i dio svog slobodnog vremena žrtvuju dabi neupućenim dali mogućnost da okuse linux. Na kraju samo da ti dam jedan savjet: Kritike se nepisu u takvom tonu, jer je to kontraproduktivno. Ako želiš da poboljšaš situaciju, prvo navedi pozitivne činjenice i pohvali ljude za trud pa tek onda reci šta bi se dalo popraviti. :blabla:

Biće da su sve ovo lažne distribucije
http://www.knoppix.net/docs/index.php/KnoppixCustomizations
:stuck_out_tongue:
(evo jedan fin projektić http://slix.ljudmila.org/)

Zasto sam ocekivao ovakav odgovor ? Ja nisam nikog popljuvao nego sam dao kritike a vi ocigledno nemozete da ih prihvatite, sve sto sam rekao jeste da ste sfusherili rad, i to shto je uredjeno prevodi i promjena gif imidza je ravno nuli, bejbisiter, ja nisam depremiran tim sto moj hardver neradi pod linuxom, meni sve radi, i znam malo vise nego sto mislis, ovo je bila kritika, ali vidim da niste dorasli tome da je prihvatite onakom kakva jeste, jos uvjek samo prica nishta rad… kao i obichno.
a toliko vas se podpisalo na taj BHLD da je to trebalo da ispadne neznam ti sta, ovo je ujedno i zadnji post koji cu ostaviti ovdje na forumu, jer nekim ljudima jednostavno nevrijedi govoriti nista, i samo cu opet ponoviti, cudi me jedna stvar, a to je da je Amila koja je sastavila ULK dozvolila ovo ovako, ona je nekad bila perfekcionista u tim stvarima…

Neznam zbog cega su ovakvi komentari uopste potrebni.
Ili ti se svidja ili ne.
Licno ja bih rekao HVALA za BHLD i to sto se neko potrudio
da prevede “sve” aplikacije na knoppix-u.

Knoppix je inace zamisljen kao LIVE boot CD i recue cd tako da
nije bilo govora o podrsci nekih comercijalnih stvari. U svakom slucaju
sve sto ti treba/fali dodaj na CD i nazovi ga kako ti hoces :lol:

Jednom rijecju --> UPOZNAJTE LINUX SA BHLD !!!
nuff said

2 MorphinE: Eto jaro plati meni ja cu sjest 2 godine i napravit dobru distribuciju, samo cu na tome radit, nista fax i te gluposti…

:))) “Sfuserili ste rad” je kritika dobronamjera u istoj mjeri kao ona koju bih ja tebi mogao uputiti rijecima “ti si glup”, ali necu …
Tvoj post ima samo jednu konkretnu primjedbu … a to je primjedba o driverima … moglo se napraviti ali nismo imali vremena … nismo se sjetili … nije bilo takvih pametnih kao ti da nam kazu to dok smo pravili distribuciju …

A ovo “samo ste preveli i nista drugo”, “ovo je knoppix a ne bhld” i ostalo … je bilo flame … pa si ZATO mogao ocekivati, a i dobio ovakav odgovor.

Ovo “ljudima ne treba bosanski” … je smijesno … sta ce ljudima bosanski i u stvarnom zivotu … najbolje je da svi pricamo engleski, jedemo u McDonaldsu i budemo debeli …

@maher_: nema potrebe da tebi placam za bilo sta, sve sto mi treba ja mogu sam sebi da napravim, ja nisam dosao ovdje da bi trazio pomoc od vas… to je jedno, o drugom da nepocinjem a to je da linux nije nizasta, nikada nece biti desktop kao windows, niti ce biti stabilan i robustan kao BSD za servere, vi ste trebali da odrastete jos od prije, ali vidim da je ULK jos uvjek skup djece koja se furaju “Ja koristim linux, ja sam expert…” a i to moze da prodje zato sto kod nas 90% ljudi nekoriste tako nesto, pa nakraju krajeva, windows 2003 je proglasen stabilnijim od linuxa :slight_smile: za server i za sve ostalo :slight_smile: nije bitno, smjesni ste… necu vise postati ovdje, kada budete imali neke argumente, ili nesto pametno da kazete bosko@lsinter.net, do tad, obrisite me sa foruma.

Nije ekspert čovjek koji kaže “Ja koristim Linux”, ekspert je čovjek koji koristi svoj (i tuđi) mozak …

Ovaj Boško, pa to je onaj tip što nas je zasipao spamom pretprošle godine. Sjećate li se kad sam pisao o tome. Redovno smo ja i Sahbaz dobijali mailove od njega sa nekim automatski generiranim virusčićima tipa .exe. Odma sam primjetio da ima kriminalnog potencijala u njemu. Hajde mali, sikter sa ovog foruma. :smt097

bejbisiteru, ja nezasipam nikog spamom, a to “mali” hehe, smjesan si, mozes doc samo na casove da ti dam uputstva od operativnih sistema do mreza, sta ono ti radis ? hahah…

Hehehe … ti ocito ne znas ni sta je spam, jer da imalo imas pojma o tome ne bi ostavljao svoju email adresu na web stranici :)))))

zasto uopce raditi dodatne distribucije, kad ih je ionako dovoljno.
zna se koje treba koristit tj. one glavne.
a ostalo je …
neznam sta neke tolko veseli u nekim lijevim distribucijama.

jao sto se pametni pravite jebote sad ste poceli i nauku od spama pravit, a to se i ocekivalo takav komentar ili spam na mail adresu sa ovog foruma jer to i radite vi :slight_smile: neznate nista pametnije. Ustvari, spamujte, samo naprijed, promjeniti email adresu je 2 sekunde :slight_smile: LMAOs

Ti reče: “da te izbrišemo sa foruma i da nećeš više pisati/postati ovdje…”.
Pa šta čekaš/radiš više ovdje :rolleyes: :?:

Ovo mi počinje ići na živce !

Zdravo,

žao mi je što je ova tema otišla tamo gdje ne treba prije negoli sam uspjela odgovoriti.

Boško, upravo je bit/prednost Free/Open Source Software korištenje/promjena već napisanog softvera. Dakle, svi smo mi dovoljno pametni da sjednemo i za par godina napišemo novi Linux (ili nazovite ga kako želite), ali da li je to potrebno/pametno? Kada bi svi ponovo izmišljali struju, danas ne bi bilo mnogo toga…

Što se tiče potrebe za lokalizacijom, mislim da smo desetine puta u ULK-u prevrtali tu ideju i razgovarali o pravcu u kojem ULK treba ići. Trebate se više uključiti u rad ULK-a i potruditi se da shvatite šta mi radimo i tek onda počinjati sa iznošenjem vašeg mišljenja. Ako ništa drugo, onda trebate pročešljati naše stranice da se koliko-toliko upoznate s onim što radimo. Ne kažem da je ovo najbolje/najviše što mi možemo, ali za razliku od nekih bar nešto radimo.
Bilo je raznih komentara na račun rada ULK-a, te zašto se ne bavite “pametnijim” stvarima (tipa serverima, programiranjem i neznamvišeštačimene), te korisitite se radom drugih ljudi, te trebali bi ovo, trebali bi ono. Mi smo odabrali put koji vodi ka “širokim masama” i za to nam je potrebna lokalizacija, i lokalizacija je bila naša “žrtva”. Opet naglašavam, potrebno je koristiti lokalizaciju da bi se o njoj sudilo. Niko od nas nije rekao da je ovo što radimo savršeno, upravo zbog toga su komentari/sugestije/kritike uvijek dobro došle.

Također, odabirom lokalizacije iznad svih drugih stvari, naš interes (kao pojedinaca ili grupe) nije smanjen. Dakle, svi koji se žele baviti programiranjem, advocacy-jem, projektovanjem ili dr. uvijek mogu naći uslove za radu u ULK-u.
Jako puno rada, truda i vremena je uloženo u lokalizaciju, tako da zaista prije nego što počnete iznositi svoje mišljenje, mislim da bi bilo pošteno da lokalizaciju koristite bar mjesec dana i onda sudite o tome da li je ona korisna/potreba i td.

Što se tiče propusta napravljenih u BHLD-u, jasno je svima da nijedan SW nije savršen i da se u njega može ulagati godinama. Mi smo odlučili objaviti BHLD jer mislimo da je bilo pravo vrijeme za to. Ispravke će biti urađene ASAP.

Mogla bih još pisati, pobijati tvoje argumente, iznositi naše i td. ali eto neka ovo bude početak/nastavak rasprave (ako je to uopće moguće).

Ovom prilikom pozvala bih sve one koji misle da svojim radom/pameću/sredstvima mogu pomoći rad ULK-a, da se pridruže redovnim sastancima četvrtkom u 18:00. Javite se na info@linux.org.ba za više informacija.

Srdačan pozdrav,