BHLD2 status

Obzirom da su me ljudi zadnjih dana ponovo pitali dokle je došao BHLD2, napravio sam kratak rezime trenutne situacije (ako se šta bude mijenjalo, dopuniću ovaj topic):

• Na ljeto 2006. pokenut je razvoj BHLD2.
  • Otvorena je diskusija o distribuciji na kojoj će se BHLD2 bazirati i nije se moglo naći neko zajedničko mišljenje.
  • Mnogi su primijetili da su u ovoj diskusiji pravo glasa imali neki ljudi koji nikad ništa nisu uradili za BHLD projekat niti će uraditi. Osim toga, više puta je objašnjeno da je bazna distribucija nebitna i da krajnji korisnik vjerovatno neće ni primijetiti koja se distribucija nalazi ispod.
  • Postavljena je to-do lista zadataka koje treba završiti prije početka rada na samoj distribuciji. Između ostalih tu su zadaci za one koji su predlagali pojedine distribucije.
  • Svi zadaci na listi su razgrabljeni u roku od par dana, ali sa izuzetkom adioe3 koji polako (VRLO polako) ali sigurno radi na lokalizaciji OpenOffice.org, niko nema nekih konkretnih rezultata. Neki koji su možda htjeli raditi su spriječeni jer su im projekti preuzeti ispred nosa.

Zaključak: svi bi htjeli da diktiraju kako će BHLD2 izgledati ali niko ne želi da radi na njemu.

BHLD2 je prije svega distribucija koja demonstrira rad na lokalizaciji. U zadnjih godinu dana ništa se nije radilo po tom pitanju (opet, osim adioe3). Svi koji bi željeli da ubrzaju rad na BHLD2 mogu to uraditi tako što će pomoći na zadacima lokalizacije.

Da se prijavim na raport, sto se tice lokalizacije openofficea, testira se pootle postavljen na dev serveru na adresi http://dev.linux.org.ba/l10n/

Generalno je zamisljeno da se prevodi online bez potrebe za maratonima jer svi mozemo prevoditi iz udobnosti nasih fotelja i raspravljati na ircu o prevodima. Jedino sto me kopka je to da se uspostavi thesaurus, tj. lista ustaljenih prevoda za neke izraze koji se veoma cesto ponavljaju u prevodima i za koje bismo inace trebali imati rjecnik. Imamo InfoRjecnik na wikiju koji je dobar i iz kojeg cu vjerovatno preuzeti dobar dio rijeci, ali ipak bismo trebali postici saglasnost oko nekih rijeci, ako ne uzivo, barem na ircu onda.

Status prevoda je redovno updateovan na mojoj stranici:
http://armin.linux.org.ba/site/doku.php#current_projects_and_stuff_to-do
tako da bujrum pogledajte ako vas zanima.

Takodjer ovih dana cu updateovati stranice lokalizacije (l10n.linux.org.ba) jer sam (napokon) dobio permisije.

adioe3 out.
Pozdrav.

@Vedran, ja sam reko, ja sam uvijek tu (naravno dokle god imam vremena), samo nemoj te me na lokalizaciju. Kernel apps i te stvari.

Btw, bas me ovaj topic danas potako da uradim Slackware neki remastering, te dobro je … “BHLD2 heat” sam ga nazvo, al lijepim u kernel panice. Al pored toga je sve ok. Sad se sjeti price o live distro takodje, dako da cu sutra isto uradit sa Slax-om.

A kako gledam, to ce da bude il Mandriva il Slackware, vise nije ni vazno, previse prepucavanja, ko prije od Vedrana i mene doleti da radi kako treba, taj cemo i koristit i to je to.

I definitvno treba razmotrit ko sta misli stvarno ovdje uradit.

Ja završio remastering odavno, u međuvremenu su dodatno olakšali remastering tako da sad postoji i novi howto na wikiju, sad pravim neku vrstu livecd-a sa osnovnim administratorskim alatima za popraviti nekom sistem kada nešto crkne.

Onda vici kad zatreba.

@adioe3: Ja bih volio napraviti Fluxbox temu i možda još za Slim, pa ako možeš staviti neki preview
screenshot ako već imaš od artworka koji si zamislio, barem wallpaperi, da otvoriš poneku GTK i QT aplikaciju,
da imam otprilike pregled dominantnih boja.

Ako to već ima, onda sam ja ćorav, sorry :slight_smile:

Hvala!

@canci: Nisam se jos pozabavio sa artworkom jer mi se cini da ne zahtjeva previse vremena da se uradi. Slobodno uradi neku temu jer svejedno nemamo jos paletu boja za artwork. Ako imas vremena prorovi po netu neki app za palete. Meni se licno svidja od Tango projekta paleta i Ubuntu to ima fino definisano.

:slight_smile: I ja sam za Tango, uglavnom sve što nije plavo i podsjeća na izrigani kaladont, no vidjet ćemo reakciju
drugih… Taman sam bio počeo na nečemu što je trebalo biti “Human” Fluxbox tema, no nisam bio zadovoljan.
Ali sad si mi dao potporu da nastavim! Naravno, trudit ću se da ne izgleda previše ubuntasto…

Što se tiče bazične distro, iako nisam najveći fan Ubuntu-a ipak imamo džabni repozitorij na BIHnet-u, a čak
i oni koji nisu na BIHnet-u će profitirati od toga što je mirror blizu… Samo onako prijedlog… :slight_smile: Uostalom
mislim da je to dobar preduvjet da ljudi sa BHLD-a ne odu na neki drugi distro, jer mnogi ostaju na Ubuntu.

@canci: Hajd kad doradis tu temu, posalji. Sto se tice bazne distro, ne upusto se ja u te diskusije …