Bihnet, ADSL, Speedtouch 330, folovi golovi

Prvo me zanjima jer ima nas valjda koji su na ADSL a bihnet daje istu opremu za sve. Pa me zanima jer iko uspio da se konektuje?

Da ne pricam i opisujem sta sam radio poprilicna je duga lista :stuck_out_tongue: Uglavnom od prve sam instlaliro modem i sve je bilo ok. Medjutim kod pokretanja kreten koneckiju i konektuje se. Medjutim on zapravo nije konektovan :? RH9 mi je sve urednu prijavio al kad sam pokuso da surfam ne ide.

Nazovem bihnet helpdesk da pitam za VPI/VCI (jer sam bubno onako 8/35) Odma me pita sta VPI/VCI (dam ja njoj “definicju”) Medjutim mlada dama me stavi na hold nekih 5minuta. Posle toga mi isprica pricu kako je kolega na terenu blah, blah u cemu je problem. Ja budala pa joj probam objasnit o cem se radi, nema ona blage o cemu ja pricam i kaze mi da nazovem za nekih 15ak minuta. Ja sam zvao svakih 15 minuta sledecih 2 sata. Neda djavo mira, pokusam sa raznoraznim kombinacijama ista scena.

I googlaj sledeca 3 sata skontam da iako se i firmware i driver i modem_run i script cine istim, oni to nikako nisu. Nakon 50kombinacija ja sam se fino pozdravio sa svojim RH-om i sve ponovo ispocetka instaliro. Ne spominjuci da je iako su svi 330 da je bita i boja modema :rolleyes:

Na Knoppixu sam se uspio konektovat sa skriptom zajedno sa firmwareom. Sve super ukljcujuci i dizanje konekcije zajedno sa sistemom. Na RH9 to je … prvo ovo da se rijesi.

Kuci imam jos Mandrake, on je ko dobro podrzan i sve to al snjim necu nikako da se petljam, nemogu ga smislit.

Evo sad cekam Slackware 10.1 pa da probam sa njim. Jer sam iskopo tonu dokumentacije i mislim da bi moglo uspjet. Isto tako je i za Suse 9.2/3 Pro. Sva dokumentacija i how to za RH su bazirani na forumima, i vecina korisnika je odustala. Imam jos i Xandros na drugom kompu snjim nisam jos pokuso. Ni njeg ne gotivim.

Ako je neko se uspio da konektuje, nek isprica svoju pricu. I nek mi kaze koji su %*#@)!@#()@ VPI/VCI za nas divni bihnet kad oni neznaju.

Trazi da ti zamijene 330 za 510 verziju. Ethernet. I 8/35 je u redu cini mi se.

Imam SpeedTouch 510, konekcija radi savršeno sa svim distribucijama, nemam pojma šta je VPI/VCI - jel se to jede?
Što se tiče toga da “svi dobijaju isti modem”, znam da neki imaju modem koji uopšte nije SpeedTouch ali se ne sjećam koji je, tako da je to najmanje 3 modela.

Pa to sam trebo odma uradit a ne ovako preko USB-a glupost, to ce mi i automatski prepoznat.

Nego reci mi jesil ti na njemu i jel sve bez problema.

P.S: Zvao sam za zamjenu i tek sledece sedmice da nazvovem pa mozda jednostavno i kupim modem.

Jesi li probao sa speedtouchconf

http://sourceforge.net/projects/speedtouchconf/

jednostavan programcic,ne treba nista posebno podesavati,samo pokrenuti speedtouchconf podesiti user name,password i VPI/VPN
Probao sam ga na vise distribucija i radi odlicno

Pa jesam, evo koristim već pola godine i radi savršeno, može se konfigurisati preko web interfejsa. Majstori su probali da me nagovore da uzmem USB ali sam bio tvrdoglaviji :smiley:

@vedran - [quote]nemam pojma šta je VPI/VCI - jel se to jede?[/quote] Ne ne jede se :stuck_out_tongue:

VPI - Virtual Path Identifier
VCI - Virtual Channel Identifier

Btw, zahvaljujuci svojoj :rolleyes: ja ba, sazno sam da su: 0-35 ili 1-35, protokol je ATM LLC :wink:

@Skywalker - vidis nisam probo ovo evo sad cu ga odma probat da vidim kako sljaka :smiley:

P.S: Trazio sam u medjuvremenu od Bihneta da mi zamjene modem, al tek u toku sledece sedmice, tako da mozda uzmem i novi. 9+9+9=999 :azdaja:

E ovako… Ja sam podesio ADSL na Linuxu prije par mjeseci ali tu metodu vise ne koristim. Trenutno imam vlastiti ADSL router sa Ethernet prikljuckom dok ovaj USB kupi prasinu :)) Tako da cu nekako iz sjecanja da vam kazem kako bi trebalo da se podesi:

Uglavnom, prije nego li sam dobio ADSL istrazivao sam malo po netu u vezi tih VPI/VCI vrijednosti i otprilike sam skonto da je to 8.35. Inace, to sam i potvrdio dok je tip iz telekoma doso i reko mi kliknes na tu i tu ikonicu i pise PPPoE 8.35 (ako imate onaj originalni CD).

Uglavnom ovo je set naredbi koji sam koristio (kernel 2.6):

[code]/sbin/modprobe speedtch
/sbin/modprobe pppoe
/sbin/modprobe br2684

/usr/local/sbin/modem_run -k -f ZZZLboth.eni
/usr/sbin/br2684ctl -c 0 -e 0 -a 8.35 -b
/sbin/ifconfig nas0 up
[/code]

Ne bih mogao tacno da kazem prodecuru jer stvarno PROBAO SAM NA GOMILE paketa u tih par sati (dakle isti dan kada sam dobio ADSL i napravio sam ADSL na Linuxu).

Uglavnom trebaju vam firmware-i, a njih skinete odavde:
http://www.hystedjp.pwp.blueyonder.co.uk/

Takodjer modem_run najnoviji nece raditi, nego se mora skinuti modem_run sa te stranice ili koristiti stariji modem_run (ako me pamcenje sjeca 1.2).

Bez br2684ctl necete daleko dogurati, ako imate kernel 2.6 imacete problema sa kompajliranjem, nemam link, al evo na osnovu fajla na filesystemu nadjoh:
http://s1x.homelinux.net/projects/br2684ctl

rpppoe mora biti patchiran za PPPoE/PPPoA, odavde se to treba skinut:
http://patrick.spacesurfer.com/linux_conexant_pci_adsl.html

Kernel module odavde (nisam siguran dal dolazi defaultno, pogledati .config):
http://linux-usb.sourceforge.net/SpeedTouch/

Ako se budete drzali upustva sa ove ruske stranice:
http://www.nixp.ru/cgi-bin/go.pl?q=articles;a=speedtouch330_linux

sve bi trebalo da stima OK. Ako me pamcenje sluzi za RedHat fajlovi su
/etc/ppp/pppoe.conf i /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-ppp0.

Na kraju biste trebali da zavrsite sve sa adsl-start i naravno to bi trebalo automatski da se dize…

Ovo nisam ponovio na Gentoo-u kojeg trenutno preferiram, jer kao sto rekoh, imam ADSL ethernet router sa kojim sam takodjer imao problema al sljaka (i to kao PPPoA!!!).

Ma za poludit.

neznam sta si ti radio al ja koristim adsl sa sivim modemom 330, na linuxu suse 9.3 i radi perfektno neznam na koji si ti nacin pokusavao to sredit
al ja sam uspio i radi
aok te sta zanima javi se na mail

zvonex77@gmail.com

javi se ja ga sebi postavim za nepunih 5 min.