Javljam se sa BiHnet ADSLa - radi sve k’o zmaj Naravno uzeo sam varijantu SpeedTouch modema putem Etherneta. Uz jedno malo ogranicenje: koliko mogu vidjeti, nema nacina da na Linuxu istovremeno bude konfigurisana dial-up i ADSL konekcija. Dial-up pobrka razne fajlove na sistemu tako da PPPoE ima najrazlicitijih problema, brisanje konekcije nije dovoljno.
Vedrane kako iniciras konekciju preko ovog modema ? Preko web interfejsa ili nekako drugacije? Malo sam se igrao sa oba ova modema na knoppixu (ne detaljno, samo oko 15 minuta) i vidio sam da postoje u knoppixu nekakvi driveri za ove modeme, doduse samo onom malom usb modemu trebaju driveri. I da, glasine su iz dosta pouzdanih izvora da ce adsl biti 40 KM (3 GB prometa) + 10 KM mjesecno najma za modem (ali niko ti ne brani da kupis svoj). Daj boze.
Pa rp-pppoe imaš naredbe adsl-start i adsl-stop, mada kod mene to iz nekog razloga ne radi pa koristim onaj tkpppoe GUI.
aaa, a ima onaj modem i web intefejs, pa mozes i tako.
Da samo što ti adsl-start/stop iskonfiguriše i ostale stvari tipa podigne pppd, autenticira itd. Bez toga bi imao pristup samo bihnetovoj lokalnoj mreži a ne svijetu.
Ima ovo cudo i hardverski firewall
http://www.sdharris.com/speedtouch510/
i PAT i NAT i dhcp server, sto ce reci da ovo nije modem nego router.
A mozes koristiti i PPP over ADSL
Ludilo :shock: :!: :kul:
bihnet rulez
he he he he
Dobrodosli u svijet brzog interneta…Cisco rules :lol: :lol: :lol:
Koliko u BIH kosta adsl.?
i prije svega do koliko Kbit-a u sec. je promet?
Trenutna ponuda je: 50 KM mjesecno (+ 10 KM iznajmljivanje modema) 1024/128, 3 GB transfer
nebi ja reko da je tako !
[code]PRIKLJUCAK (jednokratno) 165 KM
PRETPLATA (mjesecno unaprijed)
ADSL Konekt 1
ADSL Konekt 1 ukljucuje: 1 GB saobracaja, korištenje brzine prijenosa 512/128 Kb/s, 1 korisnicki racun, 1 e-mail adresu kapaciteta 20 MB 77KM[/code]
[quote]www.bih.net.ba
Trenutna ponuda je: 50 KM mjesecno (+ 10 KM iznajmljivanje modema) 1024/128, 3 GB transfer[/quote]
I ovo vazi od oktobra mjeseca
ADSL…norway
Cisco Router ( Gateway, Firewall, NAT, DHCP…dzaba )
Download …negoranicen
Upload…neogranicen
Brzina: 1200/384
Samo da podjelim sa vama moje zadovoljsto sa ADSL zadnje 3 god.
l1nx, to sto citiras su zastarjele informacije, ovo je najnoviji cjenovnik koji vazi od oktobra:
http://www.telecom.ba/pdf/odluka_bihnet.pdf
:oops:
hvala vedrane
eee…znam da je malo to sve drugacije…zapravo nalazim se u Austiriji…eh sad neznam kakav je ADSL kod nas i kako to fercera sve (ja koristim Cable)…pa me zanima jel se moze nekako putem ovog adsl-setup-a dodat nekako ovaj broj za biranje koji mi daju…
naime vamo dobijes neki korisnicki broj (tj username)
onda password i neki broj koji treba birat svaki put kad se konektujes…nesto slicno ko kod dial up…
i sad u adsl-setup samo me pita za pass i username, a zaovaj broj nista…e to me buni jer na winu kad god hocu na net moram kliknut na connect. pa da on mene onda spoji pa tek onda furam…
pls malo mi pomozite!!
ps
a internet im je skuuuuuuuuup u p.m. recimo da za 20 € dobijes paket od 400 MB i brzinu 256/64 kbps…smece stari moj !
rip