BIND9 pitanje

Kao prvo se izvnjavam sto nisam vise pomogao odgovarajuci na postove, ali sada kako je maturski zavrsen, nadam se da cu imati nesto vise vremena.

A evo i pitanja:
Zanima me da li se moze BIND9 podesiti da za korisnike koji dolaze sa jednoga subneta odgovara na specifican nacin za razliku od ostalih korisnika?

Eh drug neznam sta hoces …
Mozes li ti ovo malo opsirnije objasnit, za sta bi ti njega koristio na jednom subnetu a za sta na drugom mislim sta tu ima “posebno” odgovarat valjda je upit- upit, a odgovor - odgovor, mislim nema tu neke mudrosti.

De objasni tacno za sta ce ti i kako ti to zamisljas da bi trebalo bit.

maher_

Hocu da lokalnom subnetu 192.168.0.0/24 daje adresu servera unutar tog subneta, a da ostatku svijeta (server je povezan preko NAT-a tako da se jedna internet ip adresa mapira na jednu njegovu) daje adresu koja je dostupna cijelom internetu. Problem je u tome sto se sada prilikom otvaranja web stranice koja je na tom serveru opterecuje jedan prilicno slab link prema internetu ako se serveru pristupa preko njegove internet adrese.

www.google.com i onda split DNS ( barem mislim da se tako zove - nemoj slucajno pomjesati sa “split horizon”… totalno druga stvar…) …
ako sam te ispravno shvatio zelis da ti se server javlja na mreznoj kartici prema internoj mrezi… jednostavno mapiraj tj napravi drugu poddomenu i pusti svoje korisnike da nju koriste… ovo ces morati uraditi ako budes imao isti problem kao ja :frowning: ( a taj je da korisnici iz lana ne mogu pristupati vanjskoj kartici nikako )…

u nomalnom slucaju split dns ti moze pomoci…

Pozdrav

ICE