Ima jedna web stranica koja nudi dosta dobar izbor domachih filmova i pjesama.
Za download i za uppload preporuchuju BitTorrent, ja na Windowsu koristim Azureus koji je takodjer dobar i BitComet. E sad bih da imam takav klient i na SuSE 9.1.Pokupio sam sa officialne stranice :
http://www.bittorrent.com/ klient, kada sam kliknuo dugme LinuXRPM, pokushao da ga otvorim, instaliram sa YaST?om ali …ne ide.
Imal ko kakav prijedlog koji klient da koristim
&hvala unaprijed
Pa može Azureus i na Linuxu, a i taj oficijelni klijent bi trebalo da radi, kakvu grešku dobiješ?
sta ne ide, instalacija ili pokretanje programa…
ja instaliram fino bez problemaa, ali nemam pojma gdje je sada. Ima neki readme file u
/usr/share/doc/BitTorrent-4.0.1/README.txt pa mozda ima tu korisnih info, nemogu sad da citam. Uglavnom, ne znam za tebe ali meni instalacija na SuSe 9.3 Pr0 fino prodje…
Pa dodaj u menije program se zove btdownloadgui, a imaš i btdownloadcurses i btdownloadheadless.
nijedan od navedena 3 se nemoze pokrenuti preko run command [moznda nije ni pravo ime… ]
imam 2 verzije bittorrenta to su neka src i noarch. Pretpostavljam da je ova src source il’ nesto tako…
ali kada sam zelio instalirati bittorrent preko konzole kao root korisnik ovo se desilo
linux:/home/MayaTitan/Programi # rpm -i bittorrent-4.0.1-0.gbv.1.src.rpm
warning: bittorrent-4.0.1-0.gbv.1.src.rpm: V3 DSA signature: NOKEY, key ID b7afc211
kad sam drugi paket htio instalirati rekao je da je vec instaliran. Znaci samo ga jos treba naci…
Pozdrav Kavaz
Kao prvo ja predlazem da koristis tar verziju azureus-a…stare navike
tesko nestaju. :lol:
Azureus mozes da skines ovdje
ali budi prvo siguran da je JAVA instalirana na sistemu,
ako nije skini je ovdje.
Poslije samog otpakivanja azureus tar paketa azureus se moze da starta sa
./azureus ili ga dodaj kao link sa ln -s u /usr/bin.
Kompajliranje nije potrebno !
PS
Posalji taj link o filmovima na privat ! Hvala
@MayaTitan:
U pravu si, src je source kod a noarch je izvršna verzija.
Naredba “rpm -ql bittorrent” bi ti trebala izbaciti sve fajlove instalirane u okviru paketa. Neki od tih fajlova bi trebali biti pod /usr/bin (ili tako nešto). U svakom slučaju naredbe izvršavaj u Konzoli a ne pod Run Command jer je tako lakše dijagnosticirati greške (kasnije se možeš vratiti na run command ili dodati u meni ako voliš).
ima jedan program, a zove se bitt tornado.
nisam jos pogledao u /usr/bin/ i sl. ali sam preko konzole dobio nesto skroz cudno:
ako napisem
rpm -i IME_FILEa.rpm
kaze mi da je paket instaliran
a ako napisem rpm -ql IME_FILEa.rpm kaze mi da nema takvog paketa instaliranog. Nije li to malo :S:S. Ovo sve sam radio kao root korisnik…
izgledalo je ovako:
linux:/home/MayaTitan/Programi # rpm -ql bittorrent-4.0.1-0.gbv.1.noarch.rpm
package bittorrent-4.0.1-0.gbv.1.noarch.rpm is not installed
linux:/home/MayaTitan/Programi # rpm -i bittorrent-4.0.1-0.gbv.1.noarch.rpm
warning: bittorrent-4.0.1-0.gbv.1.noarch.rpm: V3 DSA signature: NOKEY, key ID b7afc211
package bittorrent-4.0.1-0.gbv.1 is already installed
linux:/home/MayaTitan/Programi #
linux:/home/MayaTitan/Programi # rpm -ql bittorrent-4.0.1-0.gbv.1.noarch.rpm
package bittorrent-4.0.1-0.gbv.1.noarch.rpm is not installed
Evo uspio sam pokrenuti preko /usr/bin/btdownloadgui.py ali izgleda da ne radi, to cu testirati veceras… tnx na pomoci
Da zato što kao parametar naredbe rpm -q ne ide ime fajla nego ime paketa Znači “rpm -ql bittorrent” (bez onog ostalog)
Hvala svima na kao i uvijek i vazda brzoj i efikasnoj pomoči.
Filmovi i naše pjesme nalaze se na web stranici koju vjerovatno poznajete i sami ali evo za svaki slučaj :
http://www.noviteti.com
/ u kakvu borbu vodim da bar nekoga prebacim na korištenje LinuX_a
bespoštednu i u prvim rovovima
/svako dobro svima normalnima
Hm… registracija neradi
od pocetka zelim odgovoriti covjeku na prvobitno pitanje… stranica za skidanje torrent fileova.
Ja znam jednu, koja mi sasvim zadovoljava potrebe …
Jok … nece pa nece… a i nemora