Bojkotujmo SCO

Interesuje me sta vi mislite na ovu prasinu koju je podigao SCO. Nadam se da ste upoznati sa cijelom situacijom, i vjerujem da znate da ako SCO dobije parnicu, dosta stvari ce se ticati Linuxa i svih njegovih distribucija. Vec na “http://www.pclinuxonline.com” sajtu mozete potpisati peticiju ili eventualno skinuti banere. Tu, takodje mozete naci i “poznatija” imena, ako se moze tako reci, cime se pokazuje da ova peticija nije bas neko “mrtvo slovo na papiru”. Kometari ?!

Sanel

Ljudi žele biti kupljeni.
As simple as that.

Što se tiče Linuxa općenito, tužba ne bi trebala ostaviti nikakvog utjecaja (osim lošeg publiciteta).

Zašto?

Dragi GPL čim su izdali svoju verziju Linuxa nema šanse da tuže nekoga, čak i ako nađu/pokažu kod koji je “neko” prepisao (a oni “razvili”). Ako bi oni mogli tužiti nekoga jer postoji copyrighted kod unutar source koda Linux kernela, onda taj neko fino njih tuži na osnovu GPL-a (to faktički znači da nema tužbe).

Što se tiče IBM-a, tu stvar nije toliko jasna, mi ne znamo kakve su oni ugovore potpisali, ali prema onome što vidim SCO-jevci se pozivaju na neki konkretan kod(?!) - kao ljudi iz IBM-a su nešto “pođonili”. Sve to meni izgleda poprilično debilno.
No, ne bojim se ja za AJ BI EM, kao što SCO-jevci kažu: “čujem da su unajmili toliko advokata da će zasjeniti nebo nad Jutom”

Naprijed naši…

Cuj, i meni izgleda debilno, ali i sam znas kakav je americki sudski sitem; moze dokazati da
su kokosi sisari :slight_smile: bukvalno. Osim toga, velika kolicina advokata ne govori nista. Cist primjer
ti je Microsoft. Opet spominjem, logicki gledano, ovo sve nema smisla, ali tek dobiva kada
vidis kakvo je njihovo pravosudje. Nadam se da ce The Big IBM razvaliti SCO, i poslati ih u
vjecna lovista, gdje i pripadaju :twisted:

S.

Upoznavanje sa problemom:

Kompanija SCO, vlasnik intelektualnih prava nad UNIX operativnim softverom, tužila je jučer IBM za kršenje istih, te traže milijardu dolara odštete. U SCO-u, nekima poznatijim pod imenom Caldera Systems, tvrde da je IBM nezakonito dao mogućnost korištenja UNIX biblioteka iz Linux OS-a. Da stvar bude kompliciranija, IBM je još 1985. godine od AT&T-a otkupio UNIX licencu i napravio svoju verziju, zvanu AIX. U međuvremenu je AT&T prodao prava nad UNIX-om SCO-u a, pa je IBM plaćao licencna prava SCO-u. Potom su IBM i SCO do pred koju godinu zajedno radili na projektu Monterey, novoj generaciji UNIX-a za Intel procesore, ali je 2001. godine IBM odustao od tog projekta i počeo intenzivno promovirati Linux na svim svojim hardverskim platformama, te AIX ( IBM-ova verzija UNIX-a) na pSeries računalima. No, SCO ih sada tuži da su Linuxašima nezakonito dozvolili korištenje UNIX biblioteka. Iako će se ova tužba vjerojatno povlačiti godinama, IBM bi mogao za vrlo kratko vrijeme izgubiti pravo distribuiranja AIX-a koje mu SCO može oduzeti. U IBM-u još nema službenih komentara, ali neslužbeno kažu da je znakovito što su tuženi samo oni, a ne i drugi distributeri Linuxa koji koriste slične metode ( ali nemaju milijardu dolara na računu). Istovremeno, SCO će uskoro prodavati SCO System V for Linux, skup UNIX biblioteka koji omogućava izvođenje UNIX programa pod Linuxom na Intel platformi. Tužna stvar u cijeloj priči jest da je SCO, vlasnik UNIX-a, već godinama teški gubitnik i da do sada nije uspio od UNIX licenciranja napraviti dobar posao, a sve veća popularnost Linuxa u poslovnom svijetu je jasna naznaka da to neće moći niti u budućnosti, pa su prvi vijesti o ovoj tužbi bile naslovljene kao “potez očajnika”.

Sve otkriva sama vijest. SCO je dugogodišnji gubitnik. Mislim da se radi o čistom pretjerivanju…

Ma joj vidi ti njega. Pa koja mati ne bi njega za zeta :smiley: :smiley:

Slazem se da je SCOov potez odvratan, rado bih ih bojkotovao ali ja i tako nisam imao prilike da se susretnem sa njihovim proizvodima :slight_smile:

“Ma joj vidi ti njega. Pa koja mati ne bi njega za zeta”

Pa normalno :wink:

Ja sma radio sa Calderom neko vrijeme (neka starija verzija) i nije los. Poprilicno lagana instalacija, funkcionalan, sve u svemu nije loš.