Boot loader

Napravio sam tir particije, c, d i e. na c sam stavio win xp, a na e linux suse9.1.
Problem je u tome sto nemogu nikako dignuti win xp, sve sam vec isprobo u loader manageru, jednostvno ne mogu dignuti windowse.

Trebam hitnu pomoc.

Možeš li poslati sadržaj datoteke ‘/boot/grub/menu.lst’ ? (pretpostavljam da koristiš GRUB)

Evo tri linije dovoljne za podizanje Windows-a:

title Windows
    root (hd0,0)
    chainloader +1

P.S.
Uvijek imaš opciju da napraviš repair pomoću WinXP boot CD-a.

color white/blue black/light-gray
default 0
timeout 8
gfxmenu (hd0,6)/boot/message

###Don’t change this comment - YaST2 identifier: Original name: linux###
title Linux
kernel (hd0,6)/boot/vmlinuz root=/dev/hda7 vga=0x31a splash=silent desktop resume=/dev/hda6 showopts
initrd (hd0,6)/boot/initrd

###Don’t change this comment - YaST2 identifier: Original name: windows###
title Windows
root (hd0,0)
chainloader +1

###Don’t change this comment - YaST2 identifier: Original name: failsafe###
title Failsafe
kernel (hd0,6)/boot/vmlinuz root=/dev/hda7 showopts ide=nodma apm=off acpi=off vga=normal noresume nosmp noapic maxcpus=0 3
initrd (hd0,6)/boot/initrd

ali svejedno ne radi.

Sta dobijes kada izaberes u grub meniju Windows.
Mozda je do Windows-a jesi l o tome razmisljo, a mozda i nije. :wink:

http://www.geocities.com/epark/linux/grub-w2k-HOWTO.html

Ima još i obrnut fazon, a to je da nekako iz XPa narediš NTLDR-u da se pozicionira na prvi sektor particije umjesto na MBR. Ne mogu sada to da iskopam na googlu ali znam da sam čitao o tome.

Originalni Windows boot možeš vratiti iz rescue konzole koristeći naredbu fixboot

napise loading windows i stane. ja i dalje cekam ali nista.

Da pogodim? Koristio si Partition Magic?

Ostala ti je sakrivena Windows Particija. Pokreni ponovo PM, i izaberi Unhide.

da krenem odpocetka: prvo sam imo c 15GB, d 40GB i e 20GB.
na c sam imao win xp, d particija mi je bila popunjena, a e particija je bila prazna.
prije nego sam instaliro linux, stavio sam os selector, poslij toga instaliro sam linuxna e i nije htio dici win xp. onda sam nesto prcko i sv je otislo u tri… izbrisala se cijela particija d, gdje sam imo muziku, i knjige. pa sam odlucio formatirati u dosu sve ispocetka. prvo izbrisati pa instalirati, ali kad sam instaliro win xp i partition magica, i prilikom pokretanja magica javio je gresku i nije se mogo otvoriti. sad cu probati sve izbrisati i napraviti particije u instalaciji win xp.

sve je uzalud. nist ne radi. sad cu napravit level format diska i gotovo.

Dijagnoza - NTLDR… komad programskog koda radi kojeg covjek izgubi 48 sati radnog vremena ( od toga 8 sati googlanja i 39 sati reparticioniranja i 1 sat vremena lupanja glavom od stol )…

sretno

Pozdrav

ICE

I sta da radim?

Jel kome radi kako treba?

Bjezi mi kakvi 14 MB. 8 je win xp uzel za boot, 4 MB je nestalo, i jos 2 MB je linux uzel za sys folder.

1. DON’T PANIC :slight_smile:

2. Zašto ne bi isprintao tabelu particija koristeći fdisk i poslao ovdje?

fdisk /dev/hda p q

1. Pa iznenadilo me je to tvoje upravo zato što desetine računara radi dual-boot XP / Linux bez ikakvih problema i sve je automatski prepoznato.

2. Šta da radiš:

• izvrši fixmbr iz Windows repair console
  • nađi opciju u windowsu da boot record prebaciš iz MBR u First Partition Sector (moraš to sam jer se ja zaista ne razumijem u windows)
  • reinstaliraj grub

opet ne radi.napravio sam level format ali badava.
sad sam stvarno ocajan.probo sam sve mogucnosti.

Jarane,
da sam ja umjesto tebe pozvao bih u pomoć nekoga ko je tu blizu tebe da zna baratati oko linux-a i win te kako isparticionirati hd.
To bi ti bilo najlakše.
Ako nema nikoga da ti može direktno pomoći, onda napravi sljedeće:
pokreni instalaciju sa win xp cd-a
napravi particije na hd-u ( možeš 2-3, kakva ti je potreba)
instaliraj win prvo
napravi sve update
pokreni instalaciju suse-ta
stavi ga na drugu particiju i napravi da bude pokretač grub umjesto lilo
napravi rescue flopy disk
instaliraj suse
restartaj pc
i uživaj

jebiga, svaka se škola plaća, tako da se na greškama uči najbolje.
Kada napraviš jednom da valja, onda će svaki sljedeći put da bude dobro i može samo biti bolje.
Svako od nas je morao da po hiljadu puta nešto zezne da bi nešto naučio da popraviš, zato se nemoj previše sekirati ako ne ide iz prve, ići će iz druge, treće itd…

Pozdravi od

Dine

Ma samo ti pošalji listu particija i njihove osobine… riješićemo mi to.
Napravi izvještaj pomoću fdisk (ne mislim na onaj iz Win-a) ili PM, pa postavi na forum.
Još mi nisi odgovorio jesi li provjerio da nije Win particija ostala sakrivena. Nadam se da si provjerio.

Da skratimo priču, naletio si na “bug” koji imaju sve distibucije koje koriste 2.6 kernel. Instaler takvih distribucija popravi tabelu particija, ali avaj Windows (koji je i koristio neispravnu tabelu particija) se skrši.

Očigledno je najgore što možeš uraditi u takvoj situaciji, formatiranje neke particije (ili čitavog diska), čisto zato što gubiš sve podatke …

Uz osnovne mjere predostrožnosti (backup podataka && backup tabela particija NA PAPIRU!) ničega se ne treba bojati

Možda ovi linkovi mogu pomoći:
http://www.redhat.com/archives/fedora-test-list/2004-May/msg02114.html

http://www.redhat.com/archives/fedora-devel-list/2004-May/msg00908.html

I malo zabave za kraj:
http://slashdot.org/articles/04/05/23/1448209.shtml?tid=110&tid=187